80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ…
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM: 14
Avrupa, her türlü tarım ürününün ülkesine girmesine izin vermiyordu… Eğirdir Elmacılığı veya Göller Bölgesi Elmacılığının fotoğrafını çekersek ne görüyorduk ve bir DARBOĞAZ var mıydı? Bakın, bu konuda Halil ÜSTÜN neler diyecekti:
ÜSTÜN – Söze başlarken, başlangıçta da arz ettim. 1982 takvim yılında stopajı ödenmiş, Isparta il defterdarlığına intikal eden elma miktarı 200 milyon Kg. a yakın dedim. Bunun, ülkemizin milli ekonomisinde yapacağı müspet neticeyi taktirlerinize arz ediyorum… Ayrıca, elmacılığımızın geleceği konusunda da yeşil ışık yakmak isterim.
TARHAN – İsterseniz, elmacılığımızın geleceğini üçüncü bölüme bırakalım.
ÜSTÜN – Efendim, hay hay… Şunu izah etmek istiyorum; Sayın Özhan YİĞİTBAŞI arkadaşım, 1985 yılı hasadı ile ilgili ihracata dönük, ciddi faaliyetleri oldu. Başta İngiltere olmak üzere, belki de Kuzey Avrupa ülkelerinin yüksek miktarda / tonajda elma alacakları hususunda, Avrupa’ yı bilen bir hemşerimiz olduğu için, çok gayretler sarf etti… Bu gayretleri, Özhan YİĞİTBAŞI arkadaşımı memnun etmiş olsa gerek.
***
İHRACATA DÖNÜK ELMANIN BİR MORFOLOJİK YAPISI
VARDIR, BİR DE FİZYOLOJİK YAPISI VARDIR
ÜSTÜN – Neticede şu olabiliyor; İhracata dönük elmanın bir morfolojik yapısı vardır, bir de fizyolojik yapısı vardır. Mesela, PPH diye Avrupa bir özellik arar. Biz elmamızı çeşitli ilaçlarla ilaçlıyoruz… Bu, 1 Kg 2. elmada 2 Mg’ ı aştığı taktirde, Avrupa’ lı tüketici her türlü tarım ürününün ülkesine girmesine izin vermez!!! Bunun anlamı şu: Örneğin, belki 13 şekerli olacak, 1 saniye zarfında şeker 13 mü, 12 mi, 16 mı bunu bile bilebiliyor…PP2, 1 Kg elmada 2 mg olacak. Bu 2 mg’ ı 1 saniyede bilebiliyor. Bunun da yolu, elmanın morfolojik ve fizyolojik yapısından geçiyor…İlaçlamadan geçiyor!!!
YARIN :
100 BİN TON ELMAYI AVRUPA’YA PAZARLAMAMIZ MÜMKÜN