80’Lİ YILLARDAN 2000’ Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ…
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM: 8
Kringson (=Starking ) elması, doğrudan doğruya optimum ekolle ilgiliydi. Ve bakın, bunun ne demek olduğunu Halil ÜSTÜN nasıl anlatıyordu: “…ELMA, Gülgiller familyasından bir nebattır. Dünyanın beş kıtasında gül olur. Dünyanın beş kıtasında elma da olur ama, yalnız Filibe arzında ve Isparta arzında, gülün kokan ve donan maddesi “Oliopten ve Steopten maddesi teşekkül eder. Ve işte, GÖLLER YÖRESİNDE de elmanın bu renk dediğimiz “KIRMIZI RENK” in oluşması HAVA ile doğru orantılıdır… Ve bu ekolü, kesinlikle arz edeyim, AVRUPA’ LI KISKANMAKTADIR!!!”
***
ÜSTÜN, çok mutluydu… Elmanın yetiştirilmesinde, zor bir teknolojinin varlığını dile getirirken, hamarat bir ağaç olduğunu ve çok bakım istediğinin de altını özellikle çiziyordu… Ve bakın neye dikkat çekiyordu: “…Morfolojik ve Fizyolojik Dengenin tanzimi konusunda yapılacak bir hata, o varyeteden daha rantabl bir mal alınamaz gibi bir netice doğurabiliyor.”
***
“50 MİLYONLUK BİR ÜLKEDE, BU TEKNOLOJİYİ BİLEN, ÜRETİMDEN PAZARLAMAYA GÖTÜREN 3 KİŞİ VARSA, O ÜLKE O TEKNOLOJİDEN ZENGİNDİR”
…Ve; “Çok içim yanıyor TARHAN bey” diyordu Ticarî Elmacılığı Göller Bölgesine getiren adam. Gelin, hep birlikte kulak verelim bu ÜSTÜN teknokratımıza: “…Bu ekolde, bu elma üretimine modern teknolojinin icap ettirdiği şekilde kültüre alınır ise, şartlar çok optimum ve ekonomiye acayip bir katkısı olabilir…Bunun teknolojisinin çok zor olduğu hakkında, 1963’ teki Mister EDIN adındaki bir Amerika’ lı uzman; “…Ben 15. Bahçemi yapmaya gidiyorum… Ben 94 yaşındayım. Ama demeyiniz ki, “94 yaşında olmanıza rağmen, niçin bu bahçeleri böyle, 15. Bahçe kuruyorsunuz?” Bunun teknolojisi çok güçtür… 50 milyonluk bir ülkede, bu teknolojiyi bilen, üretimden pazarlamaya götüren 3 kişi varsa, o ülke, o teknolojiden zengindir…” dedi.
YARIN:
HEYKEL DİKME İŞİ…