MHP EĞİRDİR İLÇE BAŞKANI HÜSEYİN KAYA: “BU MEMLEKETE EN BÜYÜK HİZMETİNİZ, ESERİNİZ EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTARMAK OLSUN”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Eğirdir İlçe Başkanı Hüseyin Kaya, Eğirdir Gölü’nün içinde bulunduğu kritik duruma dikkat çekerek yetkililere çağrıda bulundu. Kaya, gölün her geçen gün göz göre göre yok olduğunu belirterek, “Bu memlekete kalıcı bir eser bırakacaksanız, Eğirdir Gölü’nü kurtarın!” dedi.
“Göl Can Çekişiyor”
Küresel ısınma, düzensiz su kullanımı, kaynak suların azalması ve düdenlerden kaybedilen su miktarına vurgu yapan Kaya, Eğirdir Gölü’nün artık can çekiştiğini söyledi. Son yağışlarla gölde yaklaşık 30 cm'lik bir artış olduğunu belirten Kaya, bu yükselmenin yanıltıcı olmaması gerektiğini ifade etti.
“450-500 Milyon Metreküp Su Kaybı Yaşandı”
MHP’li Kaya, geçtiğimiz yıl Eğirdir Gölü'nde yaklaşık 500 milyon metreküp su kaybı yaşandığını ve bunun yarısının buharlaşma yoluyla, kalan kısmının ise içme ve sulama amaçlı kullanım sonucu azaldığını belirtti. Ancak bu kullanımın en az kısmını Eğirdir halkının yaptığına dikkat çeken Kaya, “Gölün adı Eğirdir Gölü ama en az suyu Eğirdir kullanıyor, en çok sıkıntıyı da biz çekiyoruz,” dedi.
“Eğirdir Gölü Yalnızca Eğirdir’in Sorunu Değil”
Kaya, gölün kurumasının yalnızca Eğirdir’i değil, Isparta ve çevre ilçeleri de etkileyeceğini belirterek, “Isparta, Yalvaç, Gelendost, Senirkent, Atabey… Bu göl hepimizin. Eğer kurursa hepimiz zarar göreceğiz,” ifadelerini kullandı.
“Karaköy Su Havzası Göl İçin Umut Olabilir”
MHP’li Başkan, bir yıl önce ulusal basına da yansıyan Aksu Karaköy Su Havzası Projesi’ne değinerek, bu kaynağın Eğirdir Gölü’ne aktarılması gerektiğini söyledi. Havzanın mevsimsel olarak 30 ila 80 milyon metreküp arasında değişen su potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Kaya, bu potansiyelin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Boruları Uzatmak Çözüm Değil”
Isparta Belediyesi’nin gölden 200 metre daha ileriye boru uzatarak su almasının doğru bir çözüm olmadığını savunan Kaya, “Bu, bizi Eğirdirli olarak rahatsız etti. O boruları uzatmak yerine, gölün düden ve giderlerini kapatmak için çaba harcansaydı daha faydalı olurdu,” dedi.
“Eğirdir Gölü Sulama Değil, İçme Suyu Havzasıdır”
Kaya, Eğirdir Gölü’nün bir sulama havzası olarak değil, içme suyu havzası olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi ve tüm yetkililere çağrıda bulundu:
“Vekillerimize, belediye başkanlarımıza, tüm siyasi temsilcilerimize sesleniyorum: Bu memlekete en büyük hizmetiniz, Eğirdir Gölü’nü kurtarmak olsun. Gün gelecek ‘keşke’ dememek için bugün harekete geçmeliyiz.”
Milliyetçi Hareket Partisi Eğirdir İlçe Başkanı Hüseyin Kaya, Eğirdir Gölü ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“KIYMETLİ EĞİRDİRLİ HEMŞERİLERİM. Bildiğimiz üzere özellikle son 5 yıldır Eğirdir gölümüz küresel ısınma, vahşi kullanım, gölümüzü besleyen kaynak suların azalması ve göl kenarı ve göl içinde düden ve giderlerden suların hissedilir derecede kaybolması sonucu elim bir şekilde azalmaktadır. Biz MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ olarak Eğirdir gölümüzün içler acısı içinde can çekiştiğini yıllardır dile getiriyoruz. Allah’ım bizlere rahmetiyle ödüllendirip bol yağışın yağdığı şu günler gölümüz 30 cm civarında yükselmiştir ama bizleri derinden üzen acı bir gerçeği dile getirmek isterim; Bundan günler önce il genel meclisi üyemiz Abdurrahman SİNAP beyefendinin Barla İlama bölgesinde yaptığı canlı yayında göl suyunun nereye gittiği belli olmayan bir çok giderler keşke şimdiye kadar kapatılsaydı. Geçen yıl ortalama Eğirdir gölünden 450-500 milyon m3 su kaybı vardı. Bunun yarısı buharlaşma kalan 200 milyon metreküp. 30 milyon m3 Isparta’ya gidiyor. 8 veya 10 m3 Eğirdir sulama suyu olarak kullanıyor diğer kalan suyu da göl çevresindeki ilçeler ve köyler kullanıyor. Gölün adı EĞİRDİR gölü en az suyu Eğirdir halkı kullanıyor. En çok sıkıntı çeken Eğirdir halkı nedense. Buradan seslenmek istiyorum: Bu göl kuruyunca sadece Eğirdir halkı mı etkilenecek? Isparta, Yalvaç, Gelendost, Senirkent, Atabey etkilenmeyecek mi? Bu göl hepimizin, hepimiz sahip çıkmalıyız. Bundan bir yıl önce projesi hazırlanan Aksu Karaköy su havzası projesini ihale aşaması ulusal basına kadar yansımıştı. Karaköy su havasını bizzat yerinde inceleyenlerden biri olarak yağışlarla değişkenlik gösteren 30 ila 80 m3 arasındaki suyun biran önce Eğirdir gölüne aktarılmalıdır. Bizim elimizde Eğirdir gölünü besleyecek su havzaları çok, nedense sesi çıkan yok. Isparta’nın göz bebeği Eğirdir gölüne ilk önce Isparta belediye başkanımız sayın Şükrü başkanımızın sahip çıkmasını beklerdik. Ama 200 metre boru uzatıp Isparta'ya su basılması bizleri Eğirdirli olarak rahatsız etmiştir. Boruları uzatmanın çözüm olmadığını biliyoruz. Elinizde bu kadar imkan varken ilk önce düden ve giderleri kapatmada yardımcı olunsa daha iyi olurdu. Sizlerden ricamızdır, bütün Isparta'mızı temsil eden vekillerimizden , belediye başkanlarımızdan, siyasi il ve ilçe başkanlarımızdan gölümüzü kurtarma noktasın herkes elinden geleni yapsın. Bu memlekete kalıcı bir eser bırakacaksınız eğer gölümüzü kurtaralım. Bu gölü sulama havzası olarak görmeyin , bu göl içme su havzasıdır. Gün gelecek keşkelerle kendimizi avutmamak adına bir şeyler yapmaya çalışalım. Bu memlekete en büyük HİZMETİNİZ ESERİNİZ EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTARMAK OLSUN.”