HASAN KAYA: “BİZE, BİZDEN BAŞKA DOST YOK!”
Saadet Partisi İlçe Başkanı Hasan Kaya: “EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN ZAMAN DARALIYOR, BİRLİKTE HAREKETE GEÇMELİYİZ”
Eğirdir Gölü’nün her geçen gün biraz daha çekilmesine tepkiler artarken, Saadet Partisi Eğirdir İlçe Başkanı Hasan Kaya da konuya dair dikkat çeken bir açıklama yaptı. Kaya, gölün korunması için yalnızca Eğirdirlilerin mücadele ettiğini vurguladı ve tüm çevre ilçe ve köylere birlik çağrısında bulundu.
“Bize, bizden başka dost yok”
Hasan Kaya, açıklamasında Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i de eleştirerek, “Sadece kendi koltuğunu düşünüyor,” ifadelerini kullandı. Kaya, Eğirdir Gölü'nün sorunlarının sadece Eğirdir halkını değil, çevresindeki 84 yerleşim birimini doğrudan ilgilendirdiğini belirtti.
“84 Yerleşim Yeri En Çok Korumaya Çalışıyor, En Az Yararlanıyor”
Göl çevresindeki yerleşim birimlerinin tarım sulaması dışında gölden doğrudan su almadığını söyleyen Kaya, “Bu bölgelerin toplam yıllık su kullanımı yaklaşık 5 milyon metreküp. Ancak sadece Isparta Belediyesi’nin gölden çektiği su miktarı yılda 25 milyon metreküp. Yani tarımsal sulamanın 5 katı,” dedi.
“Isparta İçin Göl, Kaynak; Eğirdir İçin Can”
Kaya, gölden en fazla su çekenin Isparta olduğunu, buna rağmen gölü koruma noktasında gerekli hassasiyetin gösterilmediğini belirterek, “Eğirdir halkı göl için çırpınıyor ama Isparta bu konuda sessiz. Bu kabul edilemez,” diye konuştu.
“Birlik Olmazsak Yarın Çok Geç Olabilir”
Saadet Partisi İlçe Başkanı, Atabey, Senirkent, Uluborlu, Gelendost, Yalvaç gibi çevre ilçelerin ve köylerin de bu sorunun parçası olduğunu hatırlatarak, “Artık hep birlikte hareket etmeliyiz. Gölümüz için toplu ve etkili bir mücadele şart. Zaman daralıyor, bugün harekete geçmezsek yarın çok geç olabilir,” uyarısında bulundu.
İlçe Başkanı Kaya yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi; “Isparta Belediye Başkanı sayın Şükrü Başdeğirmen’de sadece kendi koltuğunu düşünüyor!
Bu gölün çekilmesini Eğirdir’liden başka dert eden kimse yok, hâlbuki bu gölün etrafında 84 tane yerleşim yeri var ve gölü en fazla önemseyen ve koruyan bu 84 yerleşim yerleri iken, gölden en az faydalanan bu yerleşim yerleridir. Çünkü bu 84 yerleşim birimi buradan tarım arazilerini sulamanın dışında gölden su almazlar buda yılda 5 milyon metre küp suya tekâmül eder ve bu tarım sulamanın içinde göl ile teması olmayan findos ovası, Senirkent ovası, Boğazova, Gelendost ovası, Yalvaç ovası gibi yüzbinlerce dönüm arazi sulaması yapılmak olup yukarıda yazdığım gibi yıllık 5 milyon metreküptür. Ama sadece Isparta belediyesinin gölden çektiği su yıllık 25 milyon metre küptür. Yani tarım arazi sulamasının tam tamına 5 katıdır biran önce Eğirdir başta olmak üzere Atabey, Senirkent, Uluborlu, Gelendost, Yalvaç ilçeleri ve köyleri ile birlik ve beraber olup toplu bir şekilde hareket etmeli ve bunu eyleme dönüştürmesi gerektiğini düşünüyorum. Zaman çok dar, biran önce harekete geçmemiz gerekiyor yoksa yarın çok geç olabilir saygılarımla.”