80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA
ELMANIN SEYİR DEFTERİ…
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM: 13
KURTAY, Bağcılıkta da bilhassa çekirdeksiz gibi, rezzaki gibi çeşitleri getirdiğini söylerken, “Zaten 36 çeşit üzümümüz vardı 15. Asırdan beri.” diye de ekliyordu… Ve Eğirdir’deki bağcılıkta, ne denli ileri gittiğimizi de bir tarihi olayla bakın nasıl anlatıyordu:
“…Emin bey buraya geldiği vakit Eğirdir’den ayrılırken, Köprübaşı ile Konnebucağı arasına hasırlar serilmiş, hasırların üzerine konulan üzümler, halkımızın ikramı olarak 36 çeşit üzüm, askerlerimize ikram edilmiştir. Herkes, bütün ordu mensupları istediği kadar, hasırların üzerinden üzümleri almış, yemiş ve çantalarına koymuşlardır. Bu, tarihi bir vakıadır… Eğirdir’deki bağcılıkta, ne kadar ileri gittiğimizin işaretidir.”
***
TARHAN - Tarihsel çizgideki bu oluşumları, yeni yetişen nesil, genç kuşak sanırım bilmiyordu.
KURTAY – Evet efendim… Şimdi, 1950’de başlattığımız bu hareket ve MEYVE FİDANLIĞIMIZ, o zamanki hükümet erkânımız ve arkadaşlarımızın gayretleriyle açıldıktan sonra, FİDANLIĞIMIZ bugünkü üstün seviyeye gelmiş ve elmacılığımızın inkişafında da başlıca rolü oynamıştır.
***
KURTAY, HALİL ÜSTÜN’E; TEKNİK YÖNDEN HALKI AYDINLATTIĞI VE TİCARİ ELMACILIĞIN YOLUNU AÇTIĞI İÇİN, SONSUZ TEŞEKKÜRLERİNİ SUNUYORDU…
KURTAY – Şunu bilhassa belirteyim ki; sayın Halil ÜSTÜN kardeşimizin teknik yönden halkı aydınlattığı ve ticari elmacılığın yolunu açtığı için, sonsuz teşekkürlerimi huzurunuzda arz ediyorum… Gazetemizde de, çeşitli şekilde bu konulara yer vermiştik…
***
İLK KURUCULAR / ELMACILIĞA KATKI / VE ŞİLT
1970’ te, başkanlığını Dr. İrfan BARLAS’ın yaptığı bir Turizm ve Kalkınma Derneğimiz vardı. Dernek Başkanı Dr. BARLAS, Çaybaşındaki Kahvede tertipledikleri bir toplantıda, ELMACILIĞA katkı yapan hemşerilerimize şiltler vermişti. Bu hemşerilerimiz; Başta Halil ÜSTÜN olmak üzere, Mustafa KURTAY, Mehmet TIĞLI, Haşmet SAVRAN, Hüseyin ATLI gibi kişilerdi.
YARIN:
AVRUPALI’ NIN HASSASİYETİ…