80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ…
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM: 5
ÇEKİRGE mücadelesinde başarılı olmuş insan topluluğuna bir ziyafet, yahut bir gösteri / gezi programı yapılmıştı. Halil ÜSTÜN’ ün hayali ise LÜBNAN Elmacılığı idi. Ve o günkü tarihte ÜSTÜN, bu hayalini gerçekleştiriyordu… Lübnan’ ın bir dağ kesiminde, 800 metre irtifaında, bizim KOVADA GÖLÜ gibi küçük bir göl vardı. ÜSTÜN’ ü dinliyoruz:
“…Bu gölün etrafında, inanılması mümkün olmayan bir “gasyas sahası” var. Benim rakamlara karşı biraz aşiyanım olduğu için, en çabuk şekilde bu ağaçların Gasyas sahasını tespit etmeye çalıştım… Sahile indik. Sahilde 200 bin ton elmayı frigo edecek bir tesis vardı. Ve o tarihlerde bütün Arap Aleminin, Ortadoğu’nun elma üretimini o bölge, orası karşılıyordu… Baktım; 800 metre irtifa…Bir GÖL!!! Ve ceviz büyüklüğünde olmuştu elmalar. Temmuz ayına rastlıyordu. Gasyas sahası… Ve o tarihte de, bizim starking elmalar, yeniden Türkiye’ye girmiş, Arifiye’ de bu fidanlar kültüre alınmıştı. O tarihte de, bizim İsmail Hakkı TUNCAY bey, Arifiye Bahçe İstasyonunda görevliydi. Kısmetmiş, burada şükranla arz etmek isterim… Şapçılar’ ın ve Kiremitçi Osman abimizin yardımıyla, biz 30 dekarlık bir arazi edindik.”
***
…VE 13.500 TL’ YE SATILAN ELMA!!!
Halil ÜSTÜN’ ün 1954’ de kültüre aldığı ELMA BAHÇESİ!!! Ve 1959 tarihinde astronomik rakamla elmanın satış öyküsü…ÜSTÜN’ den virgülüne dokunmadan: “…1954’ de kültüre aldığım elma bahçesi, 1959 tarihinde, işte sayın KURTAY abimizin de bulunduğu bir toplulukta, 13.500,- TL’ ye biz bu elmayı sattık… Fakat, 13.500,-TL o tarihlerde astronomik rakamdır!!! 13.500 TL. rakamını duyunca, Bölgenin en optimal şekilde elma üretimine müsait olduğu kanısına varan halkımız, 26 – 27 seneden beri, bugün dünden daha çok elma bahçeleri geliştirmekte ve demin ilave etmeye çalıştığım şekilde, 200 bin ton miktarına varmış bulunmaktadır…”
YARIN:
( 1 ) DEKAR ELMALIK İÇİN İLK TESİS MASRAFLARI…