80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ…(7. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ…(7. Bölüm)
Haberin Tarihi: 8.4.2025 10:21:54 - Okunma Sayısı:270 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ…

                              Zeki TARHAN – ANKARA

                                                 BÖLÜM: 7

    Halil ÜSTÜN, Elmacılık literatürüne yeni kavramlar ve yeni boyutlar kazandırmakta da usta bir kişilik sergiliyordu… “EKOL” diyordu örneğin. “Zirai Ekol” diyordu… “Ekolojik şartlar” dan söz ediyordu… Ve Hollanda’ya giderken tesadüfen cebinde götürdüğü GOLDEN elmasının Hollanda’da ne denli büyük beğeni gördüğünü övünerek anlatıyordu…

                                                      ***

     EKOL / ZİRAİ EKOL / EKOLOJİK ŞARTLAR

      “…DÜNYA ÇAPINDA, KALİTE YÖNÜNDEN

      SİZİ TUTACAK HİÇBİR KUVVET YOKTUR!!!” 

ÜSTÜN’ü dinliyoruz: “…Ekol, Ekolojik şart anlamına gelir. Bir memlekette kaç birim yağmur yağıyor? Sulama suyunun özellikleri nedir? Kaç metre irtifadadır? Bahar donları, İlkbahar donları nedir? Neler olabilir?... Bütün tabii afetlerin, tabii faktörlerin  müspet veya menfi toplamının tümüne “ZİRAİ EKOL” denir. Bunların tekrar yine belirtilme şekline de, “EKOLOJİK ŞARTLAR” denir.”

                                                      ***

           “…Avrupa’da Barron kentindeki adam bana, gözümü yaşartan bir soru sordu. Hollanda’ ya giderken, sadece o gün (numune için değil) tesadüfen cebimde götürdüğüm GOLDEN elması vardı. Onların da  üretimleri, kesinlikle %99 Golden varyetesi üzerinde oluyor… Kendilerine bu “GOLDEN” i gösterdim. TARHAN  bey, adam şu lâfı söyledi bana: “Beyefendi” dedi. “Sizin ülkenizde bu şekil GOLDEN üretilebiliyorsa, Dünya çapında, kalite yönünden sizi tutacak hiçbir kuvvet yoktur…” dedi. Ve; “…Hemen şunu ilâve etmeliyim ki” diyerek, sözünü şöyle sürdürdü: “…Özellikle Kringson a gelince, bizim ekolümüzde STARKİNG elması olmaz. Türkiye ekolünde bu elma, maksimum düzeyde olur. Devletimiz, halkımız niçin bu tür ekole değer verip de, STARKİNG elmaları Türkiye almıyor, vallahi şaşıyorum…” dedi. Ve bu benim şahsımda, ciddi olarak ekonomik ve sosyal bir yara açtı. Hemen geldim, (100) tonun üzerinde elma veren ağaçlarımın %80’ni imha ettim. Hatta Mustafa HOBANOĞLU: “…Yahu bizim için bu kadar randıman almak bir idealdir. Sen bunları nasıl kesiyorsun kendi elinle…” dedi. “Ben kesiyorum.” dedim. Ve bu sene (300 – 500) sandık aldım hatta, onu ihraç da ettim. Daha doğru konuşmak gerekirse, çok acayip bir fiyattan, dış değerde yılbaşından önce, en iyi şekilde değerlendi.”

               YARIN:

                YALNIZ FİLİBE ARZINDA VE ISPARTA ARZINDA…

                …VE BU EKOLÜ, AVRUPA’LI KISKANMAKTADIR!!!                                                

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap