EĞİRDİR’DE ÇİFTÇİLERE BİLİNÇLİ İLAÇLAMA EĞİTİMİ VERİLDİ
Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden biri olan Isparta’nın Eğirdir ilçesinde çiftçilere, kimyasal ilaçlama konusunda hem teorik hem de uygulamalı eğitim verildi.
Tarımda bilinçli ilaç kullanımının önemine dikkat çekmek amacıyla, Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Serpil Köyü'nde "Tarla Günü" etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
Türkiye’de üretilen her dört elmadan birinin yetiştirildiği Eğirdir’de, üretimin kalitesini artırmak ve hastalıklarla daha etkili mücadele etmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, çiftçilere doğru ilaçlama teknikleri anlatıldı.
Etkinliğe; Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yahya Enes Ünsal ile teknik ekip de katılım sağladı.
Kara Leke Sezonu Başladı, Uyarılar Yapıldı
Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yahya Enes Ünsal, son yağışlarla birlikte elmalarda “kara leke” hastalığı sezonunun başladığını belirtti. Ünsal, "İlçemizde sık sık yağmur yağıyor, ardından güneş açıyor, bu da kara leke riskini artırıyor. Zemin çamurlu, bu koşullarda ilaçlamanın doğru şekilde yapılması büyük önem taşıyor. Çiftçilerimizin attığı ilacın hedefine ulaşması için suyun pH değerine dikkat etmeleri gerekiyor" dedi.
Serpil Köyü'nde yapılan uygulamalı eğitimde İlçe Müdürü Ünsal tarafından çiftçilere, rüzgarlı havalarda nasıl ilaçlama yapılması gerektiği, hangi sırayla hangi kimyasalların tankere konulacağı gibi önemli teknik detaylar aktarıldı.
Ünsal’dan “Çevre” Hassasiyeti…
Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yahya Enes Ünsal ayrıca, tarımda kullanılan ilaç kutularının çevreye zarar vermemesi adına mutlaka geri dönüşüm noktalarına bırakılması gerektiğini de vurguladı.
“Elmalarımızı Meyve Suyuna Değil, İhracata Gönderelim”
Eğirdir’de üretilen elmaların meyve suyu fabrikalarına gitmeden, ihracat potansiyeline ulaşması için bilinçli üretimin şart olduğunu belirten Ünsal, “Amacımız kaliteyi artırmak. İyi tarım uygulamaları ve doğru ilaçlama sayesinde ürünlerimizi dış pazara sunabileceğiz” ifadelerini kullandı.
Çiftçilere Koruyucu Tulum Dağıtıldı
Eğitim sonrasında çiftçilere, kimyasallara karşı koruyucu tek kullanımlık tulumlar hediye edildi. Etkinlik, sadece teorik bilgilerle sınırlı kalmadı; çiftçiler, ilaç motorlarının suyunun pH değerini ölçerek, hangi ilacın hangi sırayla konulacağını da uygulamalı olarak öğrendi.
İlçe Müdürü Ünsal, bu tür teknik ve uygulamalı eğitimlerin Eğirdir’in tüm köylerinde devam edeceğini belirtti.
İlaçlama Tankerinde Uygulanacak Sıralama Şu Şekilde:
- Tankerin 2/3’ü suyla doldurulur.
- pH düzenleyici eklenir.
- Suda çözünen poşetler (WSB)
- Kuru akışkan (DF)
- Çözünür granül (SG)
- Suda dağılabilen granül (WG)
- Suda çözünen toz (SP)
- Islatılabilir toz (WP)
- Yağda dağılabilen formülasyonlar (OD)
- Süspansiyon konsantre (SC)
- Emülsiyon, suda yağ (EW)
- Emülsiye konsantre (EC)
- Suda çözünen konsantre (SL)
- Gübre ve bitki besin maddeleri
- Tanker tamamen suyla doldurulur.
- Son olarak silikon bazlı yayıcı-yapıştırıcı eklenir (karıştırılmaz).
EMEL TURAN KARTAL