80’ Lİ YILLARDAN 2000’ Lİ YILLARA
ELMANIN SEYİR DEFTERİ…
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM: 6
Bu satırların yazarı TARHAN’ın elinde, 1950 yılının son aylarında, 20.12.1950 tarihli bir rapor vardı. Bu raporda; 1 Dekar elmalık için sarf edilecek tesis masrafları kalem kalem açıklanmıştı. Ve raporun hazırlanmasında iki kişinin imzası vardı. Bu kişiler: Ziraat Muallimi M. Necati AKAY ile yine Ziraat Muallimi olarak Halil ÜSTÜN idi.
***
…Evet, 1950 yılının sonlarında ( 1 ) dekarlık elmalık için sarf edilecek tesis masrafı, toplam 190,- TL’ ye mal oluyor. İşte o maliyeti oluşturan girdi kalemleri (=Maliyet unsurları):
- Toprağın derince bellenmesi (=kirizması) : 75 TL
- Çukurların açılması : 10 “
- Gübre bedeli nakliye ücreti : 50 “
- 25 adet fidan bedeli : 20 “
- Fidan dikim masrafı : 10 “
- Rafya ve herek : 10 “
- Sulama masrafı : 15 “
TOPLAM : : 190 “
***
SÖKÜLEN ELMA AĞAÇLARI VE GÖLLER YÖRESİ EKOLÜ…
Halil ÜSTÜN, ( 30 ) yıllık elma ağaçlarını sökmüştü… Ve ( 1 ) yaşında olan fidanları dikmişti. Virgülüne dokunmadan ÜSTÜN’ ü dinliyoruz: “…Efendim, 1980 takvim yılından önceki mali kayıtlarımı gözden geçirdim… (100) tonun üzerinde elma üretiyorum… 1980 yılına yaklaşırken, Starking elma varyatasını yeniden kültüre almak üzere, (1) ay içerisinde Hollanda’ya ve özellikle Avrupa’ya ve Hollanda’ ya üç defa gidip geldim… Ve o tarihten bugüne kadar, bahçemin %80 kısmını söktüm… Ve (1) yaş ile (5) yaş arasında, şu anda (2000)’ i aşkın elma fidanım vardır. Ve dolaylı olarak, “TÜRKİYE EKOLÜ”, özellikle “GÖLLER YÖRESİ EKOLÜ” n de, Starking ve Golden varyetelerinin asıl menşeinden daha üst düzeyde, kalitede olduğu ve kesinlikle ihraç değerinin çok yüksek olduğu, ama üstün bir teknoloji harcamak suretiyle, çok mümkün olduğu bilinmelidir.”
YARIN :
EKOL / ZİRAİ EKOL / EKOLOJİK ŞARTLAR
“…DÜNYA ÇAPINDA, KALİTE YÖNÜNDEN
SİZİ TUTACAK HİÇBİR KUVVET YOKTUR!!!”