80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ… (15.Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ… (15.Bölüm)
Haberin Tarihi: 28.4.2025 17:07:54 - Okunma Sayısı:185 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ…

                              Zeki TARHAN – ANKARA

                                                 BÖLÜM: 15

         Halil ÜSTÜN; bakın nasıl haykırıyordu: “…Göller Yöresinin 1000 ton değil de, 100 bin ton elmayı Avrupa’ya pazarlaması mümkün. Bu standart da bir elmayı pazarlaması mümkün… Bunun için biz, bütün vatandaşımızın aynı hassasiyetle, modern tarım teknolojisinin ışığında, azami derecede bilinçli olması mümkün olmadığı için, yine 1959’ lara değin o zamanki almış olduğumuz neticeleri, tekrar güncellik kazandırarak en yüksek aromada, en kaliteli elmaları, dünyanın her kıtasında satmak!!! Ve Amerika’ lılar bugün 100 bin ton elma satıyorlar!!! Suud’ da!!! Onların önüne geçmek mümkündür!!!”

                                              

                                              ***

       TARHAN – Sayın KURTAY, üretiminden satışına, ihracatına kadar bir darboğazla karşılaşıyor muyuz? Sorunlarımız var mı? Bu sorunları çözmek için, çözüm önerileriniz olacak mı? Buyurun sayın KURTAY.

             

                      EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ DIŞ SATIMDIR

    

     KURTAY – “Efendim, bugün elmacılığımız üst seviyede bir rota takip ediyor…Halkımız, elma üretiminde olağanüstü gayretler içindedir…En büyük problemimiz, ürettiğimiz elmaları bilhassa dış pazarlarda satışını sağlamaktır. Bu hususta; gerek sayın kardeşimiz Özhan YİĞİTBAŞI, gerek yine sayın kardeşimiz Halil ÜSTÜN, büyük gayretlerin içindedir… Bundan dolayı, kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum… Elmacılığımızın istikbali çok parlaktır.”

                                                ***

                  ELMA ÜRETİCİSİNİ EN ÇOK DÜŞÜNDÜREN ŞEY; ZİRAİ İLAÇ

                  BEDELLERİNİN ANORMAL ŞEKİLDE ARTMIŞ OLMASIDIR!!! 

    

   KURTAY – “Halkımızın üzerinde durduğu tek nokta; zirai ilaç fiyatlarının anormal şekilde artmış olması, halkımızı büyük çapta düşündürmektedir!!! Halkımızın devletimizden ve hükümetimizden acil olarak isteği şudur:  Elma üretiminde, üretim maliyetinin girdi unsuru olarak büyük bir pay sahibi olan zirai ilaçların, normal fiyatlarla kendilerine intikalini, bilhassa dilemektedir…”

 

      YARIN:

      DEVLET, DIŞ PİYASADA PAZAR BULSUN                      

                                                       

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap