EĞİRDİR’DE ORGANİK ELMA ÜRETİMİ İÇİN HÜMİK ASİT TANITILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE ORGANİK ELMA ÜRETİMİ İÇİN HÜMİK ASİT TANITILDI
Haberin Tarihi: 8.4.2025 14:31:15 - Okunma Sayısı:605 defa okundu.

Eğirdir’de 12 çiftçiyle 60 dekar alanda uygulama yapılacak.

EĞİRDİR’DE ORGANİK ELMA ÜRETİMİ İÇİN HÜMİK ASİT TANITILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) arasında yürütülen protokol kapsamında ‘TKİ-HÜMAS Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi’ Eğirdir’de de uygulanmaya başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu iş birliğinde hayata geçirilen TKI-HÜMAS Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanım programı tanıtımı ERSAN Soğukhava tesislerinde gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına; Kaymakam Ömer Çimşit, Belediye Başkanı Mustafa Özer, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bayram Demir, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Temsilcisi Murat Mengüloğlu, Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yahya Enes Ünsal ve teknik personeli ile üreticiler katıldı.

Program protokol konuşmaları ile başladı.

Tarım ve Orman Gençlik Konseyi Isparta Temsilcisi Nagehan Ersan, Isparta İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bayram Demir, Belediye Başkanı Mustafa Özer, Kaymakam Ömer Çimşit ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Temsilcisi Murat Mengüloğlu birer konuşma yaptılar.

Tarım ve Orman Gençlik Konseyi Temsilcisi Isparta Nagehan Ersan, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından geliştirilen TKİ-HÜMAS adlandırılan Organik Toprak Düzenleyicisinin yaygınlaştırılması için Tarım ve Gençlik Konseyi Isparta temsilcisi olarak bu projeden yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gençlik konseyi olarak projeye katkıda bulunacaklarını söyledi.

Isparta İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bayram Demir de proje kapsamında Eğirdir’de 12 çiftçi, Atabey’de 10 çiftçi olmak üzere toplam 22 çiftçiye 250 dekar alanda 620 litre Hümik asit dağıtımını ve uygulamasını gerçekleştireceğiz. Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bakanlığımız tarafından böyle bir proje uygulandığı bilgisine ulaştığımız ilk anda Isparta’da uygulanmasını arzu ettik. Amacımız kimyevi gübre kullanımını azaltmak. Toprakların kimyevi kirliliğe maruz kalmasının mümkün olduğunca önüne geçmek. Amacımız %95 oranında ithal edilen kimyasal gübre ham maddesinin kullanımını azaltmak.

Belediye Başkanı Mustafa Özer, “Dünya genelinde maalesef bir ilaç lobisi var. Bu ilaç lobisi, Amerika’da, Avrupa’da yasaklanmış ilaçlara dahi, maalesef ülkemizde pazarlamaya çalışılmakta. Değişik reklamlarla, promosyonlarla bunları bizlere pazarlamakta. HÜMAS’ı toprak düzenleyici, toprağa faydalı bir gıda, ürün, gübre olarak düşünmemeliyiz. Bunu bence ciddi bir ürün olarak düşünmeliyiz. Bilinçli çiftçi, bilinçli üretici olma yolunda adım adım güzel bir şekilde güzel bölgemizi, güzel ilçemizi görebiliyorum” dedi.

Başkan Özer, azimli ve başarılı çalışmalarından dolayı Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yahya Enes Ünsal ve ekibini tebrik etti. 

Kaymakam Ömer Çimşit’ten Birlik ve Üretim Vurgusu

Eğirdir’de organik tarımı teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen yeni proje kapsamında düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kaymakam Ömer Çimşit, ilçenin tarımsal potansiyeline ve üretici gücüne dikkat çekti. Projede emeği geçen tüm kurumlara teşekkür eden Çimşit, Eğirdir’in hem tarihi ve doğal güzellikleriyle hem de tarımsal üretimdeki başarısıyla bölgenin parlayan yıldızı olduğunu vurguladı.

"Eğirdir Türkiye’nin Elma Ambarı"

Kaymakam Çimşit konuşmasında, Eğirdir’in yıllık ortalama 500 bin tonun üzerindeki elma üretimiyle Türkiye’nin en büyük elma üretim merkezi olduğuna dikkat çekerek, “Gerek üretim miktarımızla gerekse üretim kalitemizle gurur duyuyoruz. İlçemizde 35 soğuk hava deposu bulunuyor, bunların 22’si otomatik paketleme sistemine sahip. Türkiye’nin ve dünyanın elma ihtiyacını karşılayan güçlü bir yapımız var,” dedi.

"Organik Üretimde Yeni Bir Dönem Başlıyor"

Projenin ilk aşamasında 12 üreticiyle başlandığını belirten Çimşit, organik elma üretiminin bölgeye hem ekonomik hem de çevresel katkı sağlayacağını söyledi. Organik tarımın tüm dünyada önem kazandığına dikkat çeken Çimşit, “Eğirdir olarak bu alanda da iddialıyız. Kaliteli, sağlıklı ve organik ürünler üretmek bizim için öncelik. Üreticilerimizin bu alana yönelmesiyle birlikte Eğirdir, organik elma üretiminde de örnek bir ilçe olacaktır,” ifadelerini kullandı.

"Birlikte Daha Güçlü Yarınlara"

Konuşmasında iş birliği ve dayanışma vurgusu yapan Çimşit, “Belediyemiz, kaymakamlığımız, tarım müdürlüklerimiz ve tüm kamu kurumlarıyla birlikte üreticimizin, çiftçimizin her zaman yanındayız. Eğirdir’i hep birlikte daha kaliteli, daha güçlü üretim yapan bir ilçe haline getireceğiz,” dedi.

Projenin tarım sektörüne yeni bir soluk getireceğine inandığını belirten Çimşit, emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Hümik Asit uygulamaları konusunda üreticilere yönelik sunum yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Temsilcisi Ziraat Mühendisi Murat Mengüloğlu, hümik asidin toprak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ve doğru kullanımını anlattı. Projenin amacı, kömür sahalarından elde edilen leonarditten üretilen Hümik asidin tarımda kullanımını arttırmak. Kimyasal gübre kullanımın azaltılarak doğanın dengesinin yeniden kazandırılması, toprakta organik madde artışı sağlanarak sürdürülebilir bir tarım anlayışının yerleştirilmesi hedefleniyor. 

İlçemizde Elma, Asma, Trabzon Hurması ve Gül olmak üzere ağaçlarının sağlıklı büyümesine katkı sağlanması hedefleniyor.

Eğirdir’de 12 çiftçiyle 60 dekar alanda uygulama yapılacak.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap