EĞİRDİR’DE TOPRAKSIZ TARIMLA
ÇİLEK ÜRETİMİ BAŞLIYOR
Eğirdir’de tarımsal üretime yeni bir boyut kazandıracak olan topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği çalışmaları başladı. Pınarpazarı Mahallesi’nde genç ziraat mühendisi Bayram Enes Erol tarafından başlatılan proje, bölgede verimli ve sürdürülebilir tarımın önünü açacak.
Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yahya Enes Ünsal, teknik ekipler ve Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, tesislere teknik bir ziyaret gerçekleştirerek projeyi yerinde incelediler.
İki Katlı Ranza Sistemi ile Yüksek Verim
650 metrekarelik serada kullanılan iki katlı ranza sistemi, üretim alanını 2.500 metrekareye eşdeğer hale getirerek verimi artırmayı hedefliyor. 12.500 adet Albion çeşidi çilek fidesi ile üretime başlayan Bayram Enes Erol, ilk yıl dekar başına 500-600 kg, ikinci ve üçüncü yıllarda 3-4 ton, dördüncü yıl ise 2 ton civarında ürün almayı planlıyor.
Albion çeşidi çileğin yüksek verimli, iri, sert yapılı ve tatlı aromalı olması dikkat çekiyor. Aynı zamanda uzun raf ömrü ve dayanıklılığı sayesinde pazarda avantaj sağlıyor.
Kasım ve Aralık Aylarında Hasat Edilecek
Örtü altı tarımın sunduğu en büyük avantajlardan biri, Türkiye’de çilek üretiminin en düşük olduğu Kasım ve Aralık aylarında da hasat yapılabilmesi. Böylece üreticiler için yüksek kâr marjı sağlanması hedefleniyor. Üstelik sadece iki ay içinde ilk verimin alınması bekleniyor.
Genç ziraat mühendisi Bayram Enes Erol’un girişimi, Eğirdir’de modern tarıma ve katma değeri yüksek üretime öncülük edecek. İlçede topraksız tarımın yaygınlaşması adına örnek bir model oluşturacak bu projeye yetkililer de tam destek veriyor.
Eğirdir’e yeni bir üretim modeli kazandıran bu girişimin, bölge ekonomisine katkı sunmasını ve üreticilere bereketli kazançlar getirmesini diliyoruz.