15-22 Nisan 2022 Yılı Turizm Haftası’nda Turizmin Eğirdir ve Bölgesel Kalkınma Açısından Önemi ve Avantajları

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,15-22 Nisan 2022 Yılı Turizm Haftası’nda Turizmin Eğirdir ve Bölgesel Kalkınma Açısından Önemi ve Avantajları
Haberin Tarihi: 18.4.2022 17:06:22 - Okunma Sayısı:2888 defa okundu.

Akademisyen-Yazar Dr. Mehmet GÜRDAL yazdı...

15-22 Nisan 2022 Yılı Turizm Haftası’nda Turizmin

Eğirdir ve Bölgesel Kalkınma Açısından Önemi ve Avantajları

                                                                                                                 Dr. Mehmet GÜRDAL

                                                                                                                        Akademisyen-Yazar

 

      Türkiye’de 1976 yılından itibaren her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kamu kurumları ve özel sektör işletmeleri tarafından “Turizm Haftası” etkinlikleri düzenlenmektedir.

       Turizm Haftası etkinliklerinin temel amacı; toplumda turizm bilincinin geliştirilmesi konusunda kamuoyu oluşturmak, turizm sektörünün yöre, bölge ekonomilerine mikro düzeyde, ülke ekonomisine ise makro düzeyde gelir sağlayıcı finansal özelliklerini anlatmak, istihdam (iş) yaratıcı işlevini ortaya koymak, ülkenin dış ödemeler dengesindeki açıklarını azaltmak, doğa-çevre ve kültürel mirası korumak, şehirler ve ülkeler arasında yapılan seyahatler yoluyla  dostluk-arkadaşlık-uzlaşı gibi evrensel değerlerle dünya barışının sağlanmasına katkıda bulunmak şeklinde özetlenebilir.

      Ülkelere, bölgelere ve yörelere bu tür çok yönlü yararlar sağlayan turizm olayı, günümüzde her ülke tarafından ekonomik bakımdan kalkınma ve büyümenin temel araçlarından biri olarak kabul edilmektedir.

      Bu genel değerlendirmeler sonucu, konuyu Eğirdir açısından araştırdığımızda; bölgemizin coğrafi konumundan kaynaklanan doğal, tarihi, kültürel, mitolojik ve turistik bakımdan eşsiz bir turizm coğrafyasına sahip olduğunu ve bu bağlamda turizm konusunda ilk söylev ve girişimlerin 1960’lı yılların ikinci yarısından itibaren başladığını söyleyebiliriz.

       Nitekim bu konuda ismini rahmetle andığımız gazeteci Mustafa KURTAY’ın Demokrat Eğirdir Gazetesi’nin baş sayfasında sürekli yazdığı “Bağlara Yayılacağız Turizme Sarılacağız” söylemleriyle başlayan bu hareket, Gölsesi Gazetesi sahibi Abdullah KARTAL’ın Eğirdir’i tanıtıcı şiir ve yazıları sürekli yayınlamasıyla devam etmiştir. Ali SİNAN ağabeyimizin kale kapısının güney bölgesindeki yerleşkede  tesis ettiği bugünkü butik otel niteliği taşıyan otel işletmesi, yine Mehmet FİNDOS ağabeyimizin şehrin girişinde yaptırdığı Çınar Oteli, Yeşil Ada’da yaşayan adalı Alaaddin’in mütevazi evinde özellikle yabancı turistleri pansiyon işletmesi şeklinde misafir etmesi; şehrimizde turizm faaliyetlerinin öncü girişimcileri olarak, Eğirdir’in gelişme trendinin ve geleceğinin turizm olduğunu yıllar önce öngörebilen bu değerli insanları takdir ediyor ve rahmetle anıyoruz.

         Ayrıca emekli öğretmen-yazar Nuri GÜNGÖR hocamızın yazdığı şiir ve kitaplarda Eğirdir’in doğasını, kültürünü, tarihini ve geleneklerini anlatan yazıları, yöremizin turizm bakımından tanıtımında etkili olmuştur.

         1970’li yılların başında Eğirdir’in turizm potansiyelini değerlendirmek, yerli ve yabancı ziyaretçilere (turistlere) daha iyi tanıtım hizmeti sunmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şehir merkezinde önce Çınar Ağacı’nın köşesinde, daha sonra Dündar Bey Medresesi’nin batı kısmında Turizm Enformasyon Büroları  (Tourism Information Office) kurulmuş ve rahmetli Hasan YAŞAR ağabeyimiz, ilk enformasyon memuru olarak görev yapmıştır.  

         Lise ve üniversite eğitimlerimiz döneminde özellikle turizm sezonu yaz aylarında ben , değerli arkadaşım Sait İNCE ve Necdet HACIOĞLU ile birlikte turizm gönüllüsü olarak yabancı ülkelerden kendi özel araçlarıyla gelen turistlere; Eğirdir Kovada  Gölü Milli Parkı, Yukarı Gökdere Köyü Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı, Aksu Zindan Mağarası, Oluklacı Koruluğu, 1750 metre yükseklikteki Sivri Dağı tırmanış (trekking) rotası, yöremizin tarihi-kültürü-gelenekleri, gölümüzün  ve balık varlığının yöre ve halkımız için bir yaşam kaynağı olduğu konularında uzun yıllar rehberlik hizmeti sunmaya çalıştık.

         Bütün bu gelişim süreci içinde; günümüzde Eğirdir İlçemizin ekonomik bakımdan gelişme ve kalkınması, halkımızın gelir düzeyinin yükselmesi sadece meyvecilik sektörü ile gerçekleşemeyeceği bilimsel açıklamalarla belirtilmiştir.

          Özellikle son on yılda ortaya çıkan iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık, artan su ihtiyacı ve gölümüzün su seviyesinin tehlike boyutlarına ulaşması, üretim ve girdi fiyatlarının yükselmesi, bölgemizde meyve üreticilerini olumsuz yönde etkilemektedir. 16 Ekim 2022 tarihinde Eğirdir’de gerçekleştirilen “Bilimsel ve Sektörel Çalıştay” da elma üreticilerine badem, ceviz gibi daha az su isteyen ve bakımı kolay olan ağaç türlerine ağırlık vermeleri tavsiye edilmiştir.

           Eğirdir halkının yaklaşık 60 yıldır yoğun emek harcayarak gerçekleştirdiği ve üzerinde uzmanlaştığı elma üretiminden, farklı bir türde üretim şekline geçmesi, belirli bir zaman süreci içerisinde mümkün olabilir. Bu konuda meyve üreticilerimize tavsiyemiz, sulama konusunda damlama yöntemine geçerek su tasarrufu sağlamak, ilaçlama tekniklerini uygulayarak ilaçlama sayısını mümkün mertebe azaltmak, gübrelemede ise suni gübreleme miktarını azaltarak doğal hayvansal gübrelemeye ağırlık vermek şeklinde olacaktır.

            Bu koşullarda bölgemizde; hem meyvecilik tarımı yapmak, hem de yaşadığımız coğrafyanın bizlere sunduğu doğal, tarihi, kültürel varlıklarımızı ve geleneklerimizi turizm amaçlı kullanıma açarak turizm ekonomisinden maksimum fayda sağlamak, bize göre öngörülebilir en akıcı bir uygulama olacaktır.

            Dünyada yaşanan Covid-19 sağlık krizine rağmen 2021 yılında turizmin dünya ekonomisine katkısı 1,9 trilyon dolar olmuştur (World Tourism Organization). Ülkemizin yine aynı dönemde (2021) toplam turizm geliri ise 24 milyar 482 milyon 332 bin dolar olarak geçekleşmiştir ( Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İstatistikleri). Bu konuda amacımız; bir taraftan ülkemizin turizm gelirlerini artırmak, diğer taraftan bölgemizin bu gelirlerden daha büyük pay almasını sağlamaktır. Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı’nda, Göller Bölgesi’nin “Eko-Turizm Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilmesi, bu görüşümüzü doğrular niteliktedir.

             Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bölgemiz için hazırladığı bu projeksiyon; göller bölgesinin lokomotif şehri Eğirdir’in ekonomik yönden kalkınma ve gelişme modelinin tanıtım ve paket tur organizasyonları uygulayarak, anahtar kelimesinin bugün olduğu gibi yakın gelecekte de “Turizm Sektörü” olduğunu ortaya koymaktadır.

              Bu duygu ve düşüncelerle 2022 turizm sezonunun otel ve pansiyon işletmeleri, seyahat acenteleri, gölde kayıkla gezi (sight-seeing) organizasyonları düzenleyen hemşehrilerimiz ve tüm esnasımız için verimli ve bereketli geçmesini içtenlikle diliyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler