ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ÜN 46 MADDELİK ÇIKTISI?!!!
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 4
Eski Eğirdir Gölü Özel Hükümleri 26 sayfaydı, yenisi ise 19 sayfa. Eskisinde; “AMAÇ” maddesiyle başlayıp, “Uzun mesafeli Koruma Alanı” ile biten (9) maddelik hüküm vardı, yenisinde de de (9) madde. Eskisinde; (3) ek vardı, yenisinde de (3) ek. Ekler; Deşarj Standartları ile Harita ve Havza Koruma İş Programını içeriyor…
***
Her iki Özel Hükümdeki ( 3 ) no’ lu ek, “HAVZA KORUMA İŞ PROGRAMI”nı içeriyor ama eskisi, yenisinden dokuz sayfa fazla. Tabii okuyucularımız, bunun nedenini soracaklardır. Bizde açıklamaya çalışacağız elbette… Eski Havza Koruma İş Programında, PROJE – FAALİYET olarak; 2012 yılı Haziran ayından başlayıp 2020 yılına kadar ki ( 9 ) yıllık zaman dilimini kapsayan bir Havza Koruma İş Programından söz ediyoruz… Ve bu programa göre de; (10) ana maddeden oluşan PROJE – FAALİYET alanı var. Bunlar; Havza Koruma Eylem Planı / Kurum ve Kuruluşların Koordinasyonunun Sağlanması, / Atıksu ve Altyapı Yönetimi, (=Arıtma tesislerinin işletmeye alınması için verilen süreler, yer seçimi, fizibilite ve ÇED raporu, uygulama projeleri ve ihale, inşaat işleri ve işletmeye alma adımlarını kapsamaktadır.) / Madencilik Faaliyetleri ve Atıklarının Yönetimi / Katı ve Tehlikeli Atık Yönetimi / Yayılı Kaynak Kirliliği Yönetimi ve Kontrolü / Karayolları Çalışmaları / Ağaçlandırma, Erozyon Kontrolü ve Mera Islahı Çalışmaları / EĞİRDİR GÖLÜ BİLGİ SİSTEMİNİN KURULMASI / Köy Yerleşim Alan Sınırlarının Belirlenmesi.
***
Yukarıda belirttiğimiz Havza Koruma İş Programındaki PROJE – FAALİYET alanlarından sorumlu kurumlar da, eskisinde; “mevcut ve önerilen kurumlar” olarak belirtilmişken, yenisinde; “ Sorumlu / İlgili Kurum ve Kuruluş” olarak yer almış bulunuyor.
***
MİNİMUM SU KOTU OLMADAN, EĞİRDİR GÖLÜ NASIL YÖNETİLECEK?!!!
Eski “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ”, 2012 – 2020 zaman diliminde, uygulanabildiğince uygulanmış, kimi yerde, Havza Koruma İş Programına uyulmuş, kimi yerde ıskalanmış, kimi yerde yetersiz kalmış, MİNİMUM SU KOTU ortadan kaldırılmış, (914,74 metreden sonra (itibaren) hiçbir şekilde gölden su çekimi yapılmasına izin verilmez) kesin hükmüne rağmen, bu hüküm “yok” hükmünde sayılmış ve “ÖZEL HÜKÜMLERİN REVİZYONU” adıyla, Minimum su kotu olmayan bir “ÖZEL HÜKÜM” yaratılmıştır!!! Bu eylem ve işlem, açıkça “ATIŞ SERBEST!!!” demektir!!! Bu eylem ve işlem; kaçak, kayıt dışı derin sondaj kuyularına göz yummak demektir. Gölün su seviyesinin kamuoyundan gizlenmesi demektir!!!
***
EKO – BİR ORTADAN MI KALKTI?!!!
Eski “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ” n de, HAVZA KORUMA İŞ PROGRAMI’nın Proje – Faaliyet alanında; Sorumlu Kurumlar arasında, mevcut ve önerilen kurum olarak EKO – BİR (=Eğirdir ve Kovada Gölleri Çevre Koruma Birliği) yer alıyordu. Yeni “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ” n de ise; EKO-BİR “Yok” yada yok hükmünde!!! Yani, EKO –BİR; EĞİRDİR GÖLÜ HAVZA KORUMA İŞ PROGRAMI’nın Proje – Faaliyet alanında hiçbir sorumluluğu yok, İlgili Kurum ve Kuruluş misyonu da yok!!! Bir bakıma, şu mu deniyor EKO-BİR’e; Bundan böyle, EĞİRDİR GÖLÜ ile ilgilenme!!!
***
TAKVİM : 2024 – 2030 / 2024 – 2025 / 2030 / 2030’ a kadar/ 2030 kadar. DSİ – DSİ 28.Bölge - Isparta Valiliği - Isparta İl Özel İdaresi / DSİ Genel Müdürlüğü – DSİ 18. Bölge /……….
2024 yılından başlamak üzere 2030 yılına dek, Eğirdir Gölü ve Eğirdir Gölü’ nü besleyen su kaynaklarından sulama yapılan tarım arazilerinde %50 kısıntılı sulama yapılması / Yer altı suyu kullanımı ve sondaj kuyusu açılmasına ilişkin acil eylem planı hazırlanması.
DEVAM EDECEK…