SON İSTASYON
Bir tren garının hikayesi yazacaktım. Kafamda karakter olarak bir adam vardı, mekan olarak da terk edilmiş tren istasyonu... Hatta o karakter senelerce garın bekçiliğini yapmış, emekliliği gelmiş falan... Araştırmaya başladım böyle şeyler hiç yaşanmış mı diye. Yoktu. Fakat terk edilmiş, kaderine razı bir istasyon vardı. Adı Eğirdir'di. Eğirdir Gölü'nün hemen yanında. Derinlemesine araştırdım meğer bu Eğirdir Garı Kurtuluş Savaşı'nda büyük önem arz ediyormuş. Eğirdir Akın gazetesinde bir haber vardı garla ilgili. Telefon açıp bilgi almak istedim, oradaki bey beni Tarihçi Recep Bozkurt'a yönlendirdi. Senelerdir görüştüğüm çok kıymetli Recep Hoca'yı bu sayede tanıdım. Elindeki dokümanları paylaştı, garın tarihçesini anlattı, Atatürk'ü ve Eğirdir'in kıymetini anlattı. Meğer bu gar ve Eğirdir Kurtuluş Savaşı'nın kalbiymiş, mühimmat noktasıymış. "Ee bize öğretmediler" dediğinizi duyar gibiyim. Evet öğretmediler. Recep Hoca akabinde bana bir harekat planından bahsetti, Atatürk'ün planı... Bu plan için iki sene hazırlık yapıldı, raylar döşendi, köylüler çalıştı Yunan'dan gizli... Hatta Antalya'dan develerle demonte uçak parçaları Eğirdir'e taşındı. Sessiz sedasız bu harekat planı eyleme geçmek için hazırlandı. Bu plana göre Kurtuluş Savaşı'nda bir mağlubiyet olsaydı Atatürk orduyu Toros Dağlarına çekecekti biliyor musunuz? Ordu toparlanıp Eğirdir merkeziyle taarruza geçecekti. Ama savaş kazanıldı, bu plana gerek kalmadı. işte bunu Recep Bozkurt seneler evvel Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda Eğirdir isimli kitabında haritalarına kadar yazıp ilk kez kamuoyu ile paylaştı. Ben ise edebiyata kazandırıp ilk kez bu planı 30 Ağustos'a binaen Son İstasyon kitabımda neşrettim.
Türkiye'de bu planı Recep Hoca teknik olarak sundu, ben ise edebi şekilde...
Geçtiğimiz aylarda "Atatürk'ün İzindekiler" kitabımın sözleşmesini yaptık, denilene göre Ekim 2019'da Bilgi Yayınevi'nden çıkacak. Orada da ben daha geniş kapsamla işledim bu planı, görseller ve haritalar ekledim.
Evet, dokuz kitabım yayınlandı bugüne kadar. İçlerinde Son İstasyon'un yeri ayrıdır. Çünkü bu planı, 30 Ağustos'u, Atatürk'ü ve Milli Mücadele ruhunu anlatan bir öyküdür.
www.tolgaaydogan.com
Yazar Tolga Aydoğan