"Eğirdir'de Bir Üniversite" Özlemi Üzerine

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"Eğirdir'de Bir Üniversite" Özlemi Üzerine
Haberin Tarihi: 30.9.2014 10:45:00 - Okunma Sayısı:5794 defa okundu.

Prof. Dr Yıldız Kuzgun yazdı

“Eğirdir’de Bir Üniversite” Özlemi Üzerine

 

Prof. Dr Yıldız Kuzgun

 

            Eğirdir evinde 16 Ağustos 2014 tarihinde   bazı akademisyenlerin girişimi üzerine  yerel yönetim, siyasal parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda şu görüşler dile getirilmiştir:

            - Eğirdir’de  kurulan  yükseköğretim kurumlarının  ilçemizin  ekonomik ve kültürel bakımdan gelişmesine çok önemli katkıları olmuştur/ olmaktadır.

            - Ne var ki, mevcut yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci sayısı giderek azalmaktadır. Yüksekokullardaki öğrenci sayıları, aynı alanlarda başka ilçelerde (örn. Yalvaç, Senirkent) eğitim veren okullardaki öğrenci sayıları ile karşılaştırıldığında Eğirdir’deki öğrenci sayısı bunların üçte  biri kadardır.

            - Eğirdir’in yükseköğretim adayları için bir cazibe merkezi haline gelebilmesi, ancak burada  çok nitelikli (marka olabilecek düzeyde)  bir üniversite kurulması  ile mümkün olabilir.

            - Böyle bir hedefi gerçekleştirmek  için  düzenli ve  etkin bir çalışma yürütülmesi gerekir. Bunun için bir  vakıf ya da  dernek kurmak  şarttır.

            Eğirdir’in ekonomik kalkınması için yükseköğretim öğrenci sayısının artırılması, var olanların korunması için bir takım önlemler alınması gerekledir. Bu önlemlerden biri öğrenci sayılarının neden azaldığı, diğer ilçelerin neden tercih edildiğinin  araştırılması olabilir. Bir üniversite kurulması önerisi  bir hayaldir. Çünkü;

            Eğirdir’in çok yakınında  en az gelişmiş beş devlet üniversitesi varken, eğitim sorumluluğunu özel sektöre havale eden devletimizin Eğirdir’de bir üniversite kurulması talebini olumlu karşılaması olanaksızdır. Bu durumda Eğirdirliler olarak ancak gönlümüzün çektiğini değil gücümüzün yettiğini yapabiliriz.. Peki neler yapabiliriz.?

            Türkiye’de henüz örneği bulunmayan bir eğitim kurumun Eğirdir’de açılmasını sağlayabiliriz. Prof. Dr Lütfi Çakmakçı’nın  Bedre taraflarında bir yabancı dil yaz okulu açılabileceği yolundaki konuşmasından etkilenerek  bir “Yabancı Dil Okulu” açılmasının mümkün ve yararlı olacağı düşüncesindeyim. Bu okulun amacı eğitimi verilecek dillin özelliklerini  ve o dilde üretilmiş edebiyat ve felsefe yazılarını okuma ve değerlendirme becerileri kazandırmak değil, her yaştan insana, ihtiyaç duyacağı kadar eğitim vermek şeklinde belirlenebilir. Okulun eğitim süresi uygulayacağı eğitim programına bağlı olarak 2 yıl ile iki ay arasında değişebilir. Okulun eğitim programları aşağıda belirtilen grupların gereksinmelerine göre çeşitlendirilebilir.

            Bu okulun eğitiminden bu gruplar yararlanabilir

            - İki yıllık yabancı dil eğitimi alarak  ilkokullarda yabancı dil dersi veren eğitici olmak isteyenler,

            - Turizm, bilişim ve  uluslararası ticaret işlerinde çalışanlardan mesleklerinde ilerlemek için yabancı dil becerisini geliştirmeyi  gerekli görenler,

            - Yabancı ülkelere gezi/hac amacıyla gitmeyi düşünenlerden,  gittikleri yerde dertlerini anlatacak kadar dil becerisine sahip olmayı isteyenler,

            - Liselerin / üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde / hazırlık sınıflarında okuyanlardan başarı düzeylerini yükseltmek isteyenler.

            Değişik dillerde ve düzeylerde programlar uygulayabilecek bu okul başlangıçta halkın en çok gereksinim duyacağı dillerin  (örneğin İngilizce ve Arapça) eğitimi ile  işe başlanabilir, zamanla  program türünü  ve düzeyini artırılabilir.

            Böyle bir  okul şu anda  halen var olan ve belli bir mesleğe eleman yetiştiren yüksekokullardan biri sayılamaz. Yapısı itibariyle dershanelere benzemektedir. Ancak iki yıllık bir dil eğitimi alanlar, ilerde  eğitim sertifikası da almak koşulu ile, ilkokullarda eğitici olarak istihdam edilebilmelerinin yolu açılabilir.  Böylece hem meslek elemanı olacaklara diploma diğerlerine belge/sertifika veren bir kurum olarak eğitim faaliyeti yürütebilir.

            Böyle bir okul bir vakıf ya da dernek  tarafından kurulabilir. Dil laboratuarı bina ve öğretmen dışında yatırım masrafı olmayan böyle bir okulun yapımına devlet arsa sağlayarak yardım edebilir. Okul programları yaz / kış  eğitim yapılacak şekilde hazırlanabilir. Kışın kayak sporları yazın yelken, yüzme ve dağcılık gibi spor olanakları büyük şehirlerdeki öğrenciler için de çekim merkezi olabilir. Yerli/yabancı nitelikli öğretmen istihdam edilirse bu kurum Eğirdir hastanesi gibi bir marka olabilir.  Neden olmasın!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler