Ömrün En Kıymetli Çağı : İhtiyarlık ve Bayram
Bin aydan daha hayırlı bir geceyi içerisinde barındıran; bütün insanlık için rahmet, mağfiret ve kurtuluş iklimi olan ramazan ayının artık son demlerini içimizde bir hüzün ile birlikte geride bırakırken, yaklaşan bayram heyecanını ve sevincini de beraber yaşadığımız mübarek günler içerisindeyiz.
Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Faruk Yaşar Gürdal yaşlılık ve bayram konusunda açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Gerontologlar Derneği Başkanlığını ’da yürüten Uzm.Gerontolog Gürdal Bayramların tebrik, ziyaret ve kuşaklararası diyalog günleri olduğunu belirtti.
Bayramların sadece yaşlılar ile anımsanmaması gerektiğini ve geçmişe olan bir özlem olarak düşünülmemesini belirten Uzm.Gerontolog Gürdal şunları aktardı. “Yıllar içinde bayramlar adeta sadece yaşlıların anımsandığı ve özlediği zamanlar haline geldi; bunun nedenlerini değişen sosyolojik ve demografik yapının “Bayram tatil demek, sıcak denizler demek” düşüncesi ile birlikte bayramın yaşlılara bırakılması mı?
Yoksa yaşlıların geçmişten gelen “Bayramı bayram gibi yaşamak; eş, dost ve akrabalar ile birlikte olmak düşüncesiyle bayramları yaşlıların sahiplenmesi mi?
Üzerinde çalışılması gereken bir konu ancak; bir gerçek var ki bayram denilince akla ilk gelen yaşlı ve çocuk figürü ile birlikte kalabalık bir hane.
Yaşlılığın getirmiş olduğu emeklilik, geriatrik hastalıklar, statü ve rol değişimi, yalnızlık gibi ölçüler sosyal ilişkiler de azalmaya sebep olacağını göstermektedir. Yaşlı birey gerekli hazırlıkları yapmaz ve kendini hazırlamaz ise hayatın kaçınılmaz olarak sunacağı yukarıdaki değişimler birey için büyük kayıplar olur ve insan hayatını son derece önemli ölçüde bozabilir. Etrafındaki yaşıtlarının bir bir ölmesi ile sosyal çevreleri azalır, yeni ilişkiler kurmakta zorlanır.
Bayramların insanlık için o kadar çok faydası vardır ki, bunlardan bir tanesi de hem yaşlılar hem de tüm toplum için milli ve manevi duyguların perçinleşmesini sağlamasıdır.
Bayramların yaşlılarımıza kalmasının sebeplerini bir araştırma neticesinde sunmak gerekse de yaşlılarımı ile bayramların daha güzel olduğunu ve kuşaklar arası ilişkilerin nasıl ilmek ilmek örüldüğünü evlerimizdeki çocuklarımızdan öğrenmek en temiz bilgi olacaktır.
Bayramlarda gireceğimiz her hanenin içinde sıcak bir sohbet ve birbirinden renkli güzel şekerlerin olduğunu unutmamız gerekir.”
Öğr.Gör. Faruk Yaşar Gürdal
Süleyman Demirel Üniversitesi
Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Sağlık Bakım Hizmetleri
Bölüm Başkanı
&
Gerontologlar Derneği
Başkanı