Isparta Kara Havacılık Okulu’nun Isparta’mıza getirilmesi bir ITSO (Isparta Ticaret Ve Sanayi Odası) projesidir.
Isparta’nın gelecek beka sorununun bir arayış mücadelesinin hikayesi... 1999’da başlayan bir sevgi, bir Isparta’lı olma sevdası... Kara Havacılık Okulu siyasiler olmadan 19 yıllık bir mücadelenin ürünüdür.
Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ın son yıllardaki Okul’un yerleşime hazırlanmasında, Ankara ile olan iletişimi, hassas takibi sayesinde okulun inşaatı öncelikle bitirilmiştir.
Vekilimiz, TBMM Bütçe Plan Komisyonu Başkanı Süreyya Bilgiç’in duraksayan inşaatın hızlanmasında, yeniden inşaat ihalesinin hızlanmasında, Ankara süreçlerinin takibinde büyük yararlılıkları olmuştur.
Görevi olmadığı halde: Ulaştırma Bakanlığı Süleyman Demirel Hava meydanı Müdürü İlhan Demir’in yararlılıklarını bu aziz milletimiz unutmayacaktır. İnşaat süreci yıllara bağlı olarak; Genelkurmay’ın daimi inşaat sorumlusu Eyüp Binbaşı’nın çalışmalarında, okul sahasındaki yerleşim planlarının sahaya uygulamada meydan müdürünün gösterdikleri yakın ilgiyi de unutmadık.
1999’da başladı bu serüven. Isparta'lı olma, Isparta’mızın geleceği, "Aş"ı, "İş"i için her Isparta'lı yurttaşın yapması gereken mücadeleyi eski ITSO Başkanı Eyüp Avcular bey başlatır. Isparta’mızın yetiştirdiği değerli insanlarımızdan birisi de Karaağaç Mahalleli Deniz Albay Kemal Battal’dır. 1999’da Güvercinlik Kara Havacılık Okulu'nun Ankara dışına, muhtemelen İstanbul, İzmir Çiğli veya Aydın Çıldır bölgesine taşınması kararını 1999'da ITSO Başkanı olan Eyüp Avcular’a iletir.
İlerleyen günlerde; Eyüp Avcular, konuyu sahiplenir. Yönetim kurulu arkadaşlarıyla ve şimdiki ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in, eski ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç’un ve İşadamı Osman Şahlan’ın da destek ve görüşlerini hep yanında bulur.
Bu olayın gizli kalması konusunda hemfikir olunur. ITSO Başkanı Eyüp Avcular yönetimden de iki arkadaşını alır, Ankara’nın yolunu tutar. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na konu aktarılır. Burada da konunun gizliliğinde mutabık kalınır.
Sayın Hisarcıklıoğlu ne yapar yapar; Güvercinlik Kara Havacılık Okulu'nun Isparta’ya taşınması konusunda askeri birimlerin hoşgörüsünü alır. Ve konu bir rapor-dilekçe ile Ulaştırma Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Yer seçimi uygunluk harita raporlarını falan ilgili birimlerle işbirliği içinde olan Eyüp Avcular, yönetimden iki arkadaşı, Kaçıkoç ve Başdeğirmen’le birlikte tüm çalışmalar takip edilir. Tüm yer ve saha testleri için Ankara’dan, Nato’dan gelen konukların tüm istekleri ITSO’ca takip edilir, sağlanır.
Kara Havacılık Okulu'nun Isparta'da konuşlanması, inşaatının başlaması, ihale aşaması, Ulaştırma Bakanlığı'nın izin raporları falan karmaşık bürokratik işlemler elden takip işi yıllarca sürer. Isparta Kara Havacılık Okulu inşaatı sanki ITSO’nun inşaatıymış gibi benimsenir.
Kara Havacılık Okulu’nun Isparta’mıza getirilmesi konusunda ITSO Başkanı Eyüp Avcular, diğer kahramanlar zorluklarla karşılaşırlar. Ankara'da yatıp kalkan Eyüp Avcular ve birkaç arkadaşı dönüşümlü olarak Isparta'da, evrak takibi falan Isparta'da adeta nöbet tutarlar. İkisi Ankara’ya gelir nöbeti devralır, diğer ikisi Isparta’ya döner. Bu konsepte iş takibi yılları aşar.
Bir takım bürokratik engellerin aşılması konusunda Ankara ile telefon zinciri kuran ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Kara Havacılık Okulu yer tespiti, zemin çalışmaları aylarca sürer. Bu konuda da gelen-gidenleri ağırlama sorumlusu Hasan Hüseyin Kaçıkoç’tadır. Sahadan geçen bir dere, neredeyse olayın durmasına sebep olur. ITSO bu olayı da aşar.
Ekip başkanı arkadaşının inatçı bekleyişleri sonunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Karaağaç Mahalleli Deniz Albay Kemal Battal, ITSO eski başkanlarından Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Genelkurmay İnşaat - emlaktan sorumlu Eğirdir’li hemşerimizin bürokratik engellerin aşılmasında iyi bir memleket severlilik gösterir.
Tüm aşamalarda; Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi tornacı, sanayici Ömer Softoğlu gibi Isparta severlerin emekleri devreye girer.
Kara Havacılık Okulu inşaat başlangıcında önemli bir notu sizlerle paylaşmak istiyorum:
Yıl 2008 Genelkurmay İnşaat emlaktan görevli bir Paşamız Isparta’ya gelir. O zamanki inşaatı üstlenen Koçoğlu inşaatı firmasına yer teslimi yapılacaktır. İki pervaneli askeri uçakla gelen askeri görevli Paşa Süleyman Demirel Hava meydanına iner. Yer teslimi yapılırken kısa bir konuşma yapar. Konuşmasının bir yerinde "Biz bu okulu Balıkesir’e taşıyacaktık. Isparta’nın inatçı ve Isparta’sını seven insanları mücadelede üstün gelip bu okulun inşaatını Isparta’da gerçekleştiriyoruz. Hayırlı olsun!” der.
Eyüp Avcular, eski ITSO (Isparta Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı, Kemal Battal Karaağaç mahalleli Deniz Albayı, eski ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, şimdiki ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen... Yukarıda adı geçen vatansever insanlarımız, Kara Havacılık Okulu'nu Isparta’mıza kazandıran saygıdeğer Ispartasever büyüklerimizdir.
Büyük mücadeleler sonunda Kara Havacılık Okulu Isparta’mızda konuşlandı. Isparta’mız Havacılık üssü olma konusunda bir adım daha attı. 2-3 ay içinde bin dolayında havacılık görevlileri, yakınları Isparta’mızın asli oturanları olacaklar. Isparta’mızın ticari dokusuna çok büyük katkıları olacaktır.
Isparta Kara Havacılık Okulu Komutanı Tuğgeneral Osman Dirmencioğlu’nun her zaman Isparta'da kalmayacağını, zaman zaman Isparta’ya gelerek okulunun başında olacak. Bundan dolayı Isparta Kara Havacılık Okul Pilotaj Eğitim Komutanı Pilot Oğuz Albay’ımızın komutasında görev sürdürülecektir.
Isparta gibi güzel bir memleketimizin Osmanlı’dan bu yana insanının sağduyusu ve feraseti yüksektir. Kara Havacılık Okulu aileleriyle saygı, hoşgörü ve insani duygularla vatan sevgisi önde olmak üzere iletişimleri güzellikle yürüyecektir.
Her şeyin azına sahip olmasına rağmen elindekini başkalarıyla paylaşmada geleneksel bir hünere sahip olan aziz Isparta’lıların bir Kurtuluş Savaşı ruhuyla vatan görevini yapmak için gelen yeni misafirlerimize karşı ev kiralamada, ailelerinin esnaf içinde alışverişlerinde nazik ve paradan önce insani bağlarını güçlendirici davranış içinde olacaklarına inancım tamdır.
Şehrimizde konuşlanan Isparta Kara Havacılık Okulu'nun memleketimize, ülkemize hayırlı olsun dileğimdir.
Araştırma-Yorum: Bayram AYGÜN
Emekli Öğretmen / Köşe Yazarı / Isparta / 2018