Sevinçbey'li Girişimci Hasan Emir Arıdaş'dan bir ilk!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sevinçbey'li Girişimci Hasan Emir Arıdaş'dan bir ilk!
Haberin Tarihi: 9.2.2018 09:30:00 - Okunma Sayısı:3005 defa okundu.

Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri İlçemizde ilk solucan gübresi üretimi tesisi kuran Hasan Emir Arıdaş'ı ziyaret ettiler.

Sevinçbey'li Girişimci Hasan Emir Arıdaş'dan bir ilk!

                Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri İlçemizde ilk solucan gübresi üretimi tesisi kuran Hasan Emir Arıdaş'ı ziyaret ettiler.

                Destekleri ve ziyaretleri için Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkililerine teşekkür  eden Sevinçbey'li girişimci Hasan Emir Arıdaş, kendi imkanlarıyla kurduğu tesiste 10 bin solucanla işe başladığını 3 yılda bir milyon adet solucanlı gübre ürettiğini belirterek "Üretim hızla artıyor. Hayvanlar da 3 aylık periyotlar içerisinde kendi sayılarını ikiye katlıyor" diye konuştu.

                Son zamanlarda revaçta olan solucan gübresi üretimi işinin düşük bütçeyle başlanabilecek bir iş olduğunu belirten yetkililer; her tür meyve, sebze, ağaç ve bitki türlerinin yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan solucan gübresinin kilosunun 2.5-3.5 liraya satıldığını, 1 ton için 2 bin 500-3 bin liralık yatırımın yettiğini kaydettiler.

SOLUCAN GÜBRESİNİN ÖZELLİKLERİ;

– Granüler yapısı toprağın sütrüktürünü düzenleyip havalanmayı sağlarken su tutma kapasitesinin yüksekliği topraktaki su stresini minimize etmektedir.

– Yapısındaki çok sayıda bakteri verildiği topraktaki zararlı bakterilerle rekabet ederek onların zararlı etkilerini ortadan kaldırır, böylece bitkilerin hastalıklara karşı direncini artırır.

– Hava şartlarının olumsuz etkilerine (don, sıcaklık farkları vb.) karşı bitkiyi korur.

– Kesinlikle yabani ot tohumu içermez.

– Kaliteli, bol verimli ve raf ömrü uzun ürünler elde edilmesini sağlar.

– %100 ekolojik ve non-toksiktir. .

– Toprağın Ph’sını düsürtür, nem gibi özelliklerinin düzenlenmesini sağlar.

– Bilhassa kimyasallarla kirlenmiş, kuvvetini ve canlılığını yitirmiş, yorulmuş toprakların ıslahını sağlar.

– Asitli, kumlu toprakları düzenleyerek tarıma elverişli hale getirir.

– Kokusuzdur. Solucan gübresiyle yetiştirilmiş bitkilerde nitrat kalıntısı bulunmaz.

– Suyu, havayı ve toprağı kirletmez.

– Toprakta uzun süre kalır dolayısıyla bitkinin uzun süre besin ihtiyacını karşılar. Besin elementlerini bitkinin ihtiyacına göre tedricen bitkiye kazandırır.

                Solucan Gübresi çok sayıda simbiyotik bakteri (Rhizobium) ve asimbiyotik mikroorganizmalardan azot fiksasyonu yapan bakteri (Azotobakter) ve mikoriza mantarları ihtiva eder. Bu mikro organizmalar toprak içinde bulunan ancak bitki tarafından alınamayan besin maddelerine parçalayarak bitki tarafından alınabilir forma dönüştürürler. Ayrıca azot fiske eden bakteriler havadaki azotun toprağa kazandırılmasını sağlayarak bitki tarafından alımını kolaylaştırır. Solucanların salgı maddeleri enzimler üretim süreci içinde dışkılarına karıştığında çok sayıda ve çeşitte enzim, vitamin, aminoasit, büyüme hormonu içermektedir. Bunlar ise bitkinin daha hızlı gelişmesini ve olumsuz çevre şartlarına karşı dirençli olmalarını sağlar.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap