EĞİRDİR’Lİ BALIKÇILAR: “SEPETLERİMİZ OTLARA TAKILDI. MALZEMELERİMİZ ÇOK PAHALI. DUYUN SESİMİZİ…”
Türkiye’nin önemli tatlı su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü’nde su çekilmeleri her geçen yıl daha da artıyor. Son yıllarda göldeki ortalama su seviyesi 16 metreden 4 metreye kadar düştü.
Türkiye’nin yedi renkli gölü olarak bilinen Eğirdir Gölü’nde su kayıpları kritik seviyeye ulaştı. 520 kilometre kareden 400 kilometre karelere kadar çekilen Eğirdir Gölü’nde balıkçılar zorlu bir yıl geçirdi.
15 Kasım itibariyle kerevit av yasağının başlamasından dolayı pinterlerini gölden çıkaran Eğirdir’li Balıkçılar, göldeki otlaşmadan dolayı gerek kerevit pinterlerinin gerekse balık ağlarının gölde takılıp yırtıldığını, malzemelerin çok pahalı olduğunu vurguladılar.
Üniversite öğrencisi Birsu Hun: “Gölde aşırı derecede otlanma var, balık sayısı azalıyor”
Babasıyla birlikte sazan balığı avından dönen Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Birsu Hun, göldeki otlaşma ve su çekilmesinden dolayı zor avcılık yapıldığını söyledi.
Üniversite öğrencisi Birsu Hun, Eğirdir Gölü ile ilgili “Birkaç günlüğüne Eğirdir’e ailemin yanına tatile geldim. Babamla birlikte göle çıkıyoruz. Yazın ıstakoz avcılığı, kışın ise sazan avcılığı yapıyoruz. Istakoz’a yasak girdiği için bugünlerde balığa çıkıyoruz. Gölde biraz zorlanıyoruz, göldeki yosunlaşma ve çekilmeden dolayı. Çok fazla yosunlaşma var. Aynı zamanda balıkların da sayısı azalıyor, nesli tükeniyor. Zorluk yaşıyoruz” dedi.
İsmail Hun: “Malzemelerimiz çok pahalı”
Baba İsmail Hun ise; “gerek ıstakoz pinterlerinin, gerekse ağların çok pahalı olduğunu söyleyerek “Devlet büyüklerimiz sadece karşıdan bakıyor. Hiçbir şekilde bir icraat yok. Çok günah bu göle” dedi.
İsmail Hun: “Eğirdir ve Eğirdir Gölü çok güzel. Fakat su seviyesi, suyun çok gitmesi çok etkili. Su seviyesi oldukça azaldı, otlanma çok fazla. Ağlarımız ottan kalkmıyor. Gölde çalışmak çok zor. Malzemeler çok pahalı. Ottan dolayı malzemelerimiz maf oluyor. Bir an önce Eğirdir Gölüne su takviyesi yapılması lazım. Yoksa Eğirdir gölü gidiyor. Yakında Eğirdir Gölü diye bir şey kalmayacak. Devlet büyükleri Eğirdir’e gelip, şuradan su gelecek, buradan su gelecek diyorlar ama hiçbir icraat yok. Bunun bir an önce çözüme kavuşması lazım. 2 yıldır bu göle hiçbir şey yapılmadı. Her yer kara oldu. Gölün her bir yanı otla kaplandı. Ağlarımız bir sene dayanmıyor. Eğirdir Gölü bir daha bulunmaz. Çok günah bu göle” dedi.
Küçükköse: “Kerevit kotu 960 ton. Ama biz 600 ton yakalayabildik”
S.S. Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse, 15 Kasım itibariyle Eğirdir Gölü’nde kerevit av yasağının başladığını, bu yıl kerevit kotunun 960 ton olduğunu ama gölün aşırı otlaşmadan dolayı 600 ton yakalayabildiklerini, ayrıca bu yıl çok zorlu bir avcılık sezonu geçirdiklerini ifade etti.
Başkan Küçükköse: “15Haziran 2024 tarihinde başlayan Kerevit av sezonumuz 15 Kasım 2024 tarihi itibariyle sona erdi. İlk 1.5-2 ay güzel kerevitimiz oldu. Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin çekilmesiyle Temmuz ayının sonlarına doğru aşırı poyraz ve lodos rüzgarının etkisiyle yeri geldi pinterlerimizi kaldıramayacak pozisyona geldik, aşırı otlanmadan ve suyun aşırı çekilmesinden dolayı. Biliyorsunuz Eğirdir Gölü Türkiye’nin dördüncü büyük Gölü. Tatlı su kaynağı olarak ikinci büyük gölü. Ama şuan ki durumu kayıklarımız neredeyse karaya oturdu. Limandaki dubalar karaya oturmuş vaziyette.
Eğirdir Gölü’nde bu yıl kerevit kotunun 960 ton olduğunu söyleyen Başkan Küçükköse: “Bu yıl 960 ton kerevit kotamız 960 tondu. Bunun son verilere göre 600 tonunu yakalamış durumdayız. Güzel bir sezondu ama. Suların çekilmesi bütün avcıları etkiledi” diye konuştu.
Balıkçı İsmail Hun: “Bin tane sepetim otlara takılıp yırtıldı…”
Geçimini balıkçılıkla sağlayan İsmail Hun “ bir sepet 60-70 lira. Yaklaşık 3 bin-4 bin adet sepetim vardı. Bu sene bin tanesini kaybettim. Su seviyesinin az olmasından dolayı. Hepsi karaya çıktı. Sepetlerimizde çok zarar var. Sepetlerimizin hepsi parçalandı. Bir an önce tedbirlerin alınmasını istiyoruz” dedi.
Balıkçı Hüseyin Boyekin: “40 yıldır Gölde balıkçılık yapıyorum. Bu gölün bu kadar çekildiğini hiç görmedim”
40 yıldır Eğirdir Gölü’nde balıkçılık yapan, ekmeğini gölden çıkaran ve gölün bu kadar çekildiğini hiç hatırlamadığını söyleyen Balıkçı Hüseyin Boyekin: “Ben 40 yıldır Eğirdir Gölü’nde balıkçılık yapıyorum. Ben bu gölün bu kadar çekildiğini hiç görmedim. Bilinçsiz sulamadan dolayı, suyumuz aşırı derecede çekildi. Su kayıplarından dolayı biz balıkçılar çok zor durumda kaldık. Kerevit pinterlerini biz alın teri ile alıyoruz. Tanesi 70 lira. 5 bin tane sepetimiz var, bunları çekmekte çok güçlük çekiyoruz. Çünkü gölde aşırı ot var” dedi.
İbrahim Sayı: “Eğirdir Gölü her gün gram gram eksiliyor…”
S.S. Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı İbrahim Sayı ise Eğirdir Gölü’nün her geçen gün gram gram eksildiğini söyledi.
Sayı, Eğirdir Gölü ile ilgili görüşlerini şu şekilde paylaştı: “Eğirdir Gölü’müzün her gün gram gram eksildiğini görebiliyoruz. Her yıl bulunduğumuz limanda bu basamakları ilave ederek kayıklarımıza ulaşıyoruz. 30-40 yıllık avcıyım ama, böyle su çekildiğini görmedim. Sular bitti, genleşme bitti. Düdenlerden su hala daha gidiyor, hala daha gidiyor. Daha ne diyebilirim ki? Aksu Karaköy’den Eğirdir Gölü’ne su akıtılacaktı. Hala daha bir gram su akmadı. Bu gölden nereden beslenecek. Avcıların geçim kaynağı tamamen yok olmaya başladı. Sepetlerimiz karaya çıktı. Fırtınadan göle gömüldü. Ağlarımız ottan, çöpten, suyun azalmasından avcıya çok büyük zarar veriyor. Bir sepet 60-70 lira. Avcılarımız 3 bin-4 bin sepetle avlanıyor. Hala daha gelir kaynağı sıfır. 1,5 aylık gelir kaynağı var, avcılar 3,5 aydır sepetlerini toprağa gömdü” şeklinde konuştu.
Emel TURAN KARTAL (Özel Haber)