Düdenler Kapatıldı, Endişeler Sürüyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Düdenler Kapatıldı, Endişeler Sürüyor
Haberin Tarihi: 18.11.2024 18:08:10 - Okunma Sayısı:397 defa okundu.

“4 Yıl Önce Teknelerle Geldiğimiz Yerde Şimdi Yürüyoruz”

DÜDENLER KAPATILDI, ENDİŞELER SÜRÜYOR

“4 Yıl Önce Teknelerle Geldiğimiz Yerde Şimdi Yürüyoruz”

Kuraklıkla mücadele eden Eğirdir Gölü'nde suyun çekilmesiyle ortaya çıkan düdenler Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü ekiplerince kapatıldı.

Türkiye’nin dördüncü büyük gölü ve içme suyu rezervi bakımından en büyük gölü olan Eğirdir Gölü’nde, kuraklık ve su kaybı nedeniyle ortaya çıkan devasa düdenler kapatıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yaklaşık 15 gün önce başlatılan çalışmalar sonucu kapatıldı. Ancak uzmanlar, göldeki hızlı çekilme ve ekolojik yıkım karşısında acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Barla Bağören'de İnceleme:

“4 Yıl Önce Teknelerle Geldiğimiz Yerde Şimdi Yürüyoruz”


Eğirdir Akın Gazetesi sahibi Abdullah Kemal Sinan ve Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse, Barla Bağören mevkiinde incelemelerde bulundu. İkili, gölün içinde oluşan girdapların etkileyici ancak aynı zamanda korkutucu olduğunu belirtti. Abdullah Sinan, göldeki hızlı değişimi şu sözlerle dile getirdi:

“4 yıl önce incelediğimiz düdenleri yeniden incelemek üzere buraya geldik. 4 yıl önce Ayhan Küçükköse ile birlikte burada inceleme yapmıştık. Hatta o zaman Başkan Küçükköse burada bulunan tünelin içerisine girip, su seslerinin geldiğini ifade etmişti. Şimdi de kıyadan 15 metre ileride adeta anafor girdap şeklinde gölün altında kaybolan suyun kaybolduğunu görüyoruz. Yine kayaların altından giden su seslerini buradan hissetmemek mümkün değil. Gerçekten müthiş derecede suyun gittiği buradan belli oluyor. Burası Bağören mevkii. Eğirdir Karaburun ile Hoyran Kemer boğazı arasındaki kısımda belki de onlarca düdenlerin olduğu bahsediliyor. Biz bunları da zaten yakından takip ediyor ve biliyoruz.”

Bedre Limanın tamamen gölün çekilmesiyle karaya oturduğunu artık balıkçıların bu bölgede yürüyerek gidip geldiğini söyleyen Abdullah Kemal Sinan: “4 yıl önce Bedre limanından buraya teknelerle gelmiştik. Bedre limanı tamamen karada, tekneler kıyıda. Kerevit av yasağı başladı. Bereketli olsun diyoruz ancak bu düdenler gerçekten hepimizi korkutuyor. Nereyi gittiğini, nasıl kaybolduğunu bilemiyoruz” dedi.

Balıkçılar Zor Durumda:

“Su Seviyesi 4 Metreye Kadar Düştü”
S.S. Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse ise su kaybının balıkçılık sektörünü ciddi şekilde etkilediğini ifade etti. Küçükköse, göldeki su seviyesinin 4 metreye kadar düştüğünü ve bunun balıkçılar için büyük bir sorun haline geldiğini söyledi:

Küçükköse, yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “4 yıl önce balıkçı arkadaşlarımla beraber  Beydere İlama balıkçı limanının oradan tekneyle buraya gelmiştik. Düdenlerin bulunduğu hatta ana düdenlerin olduğu yerdeyiz. Şu anda suyumuz girdap yayıp, nereye gittiği belli değil. Gölümüz aşağı yukarı 5 metreye yakın suyu çekildi. Bu yıl balıkçılar olarak çok zorlandık suyumuzun sığ olmasından dolayı. Göl seviyesi aşağı yukarı 4 metreye kadar indi. Küçük bir poyraz ya da lodos çıktığı zaman göle atmış olduğumuz ağlar ve pinterler aşırı derece otlanma ve dalganın devir daim yapmasından dolayı yeri geldi pinterlerimizi kaldıramayacak duruma geldi. Sezonun 7’nci ayında kerevitimiz çok güzeldi. Su azaldıkça, suyun sığ olmasından dolayı güneş ışıklarının otlara etki etmesinden dolayı gölümüz aşırı derece otlandı ve gerek kerevitler de gerekse de balıklarda ölümler meydana geldi. Sezonumuzun son 2 ayında da çok zorlandık.  Şuan bulunduğumuz alanda derinlik 3-4 metre. Düdenin almış olduğu suyun etkisiyle derinleşmiş durumda. Bir an önce Devlet Su İşleri Gölümüze sahip çıkmalı. Beydere’den başlayıp, Kayaağzı mevkiine kadar onlarca düden var. Ne kadar kapatılır, ya da kapatılmaz ayrı bir konu ama yetkililer bunu önlem alırsa çok iyi olur” dedi.

Isparta ve Türkiye İçin Stratejik Öneme Sahip
Eğirdir Gölü’ndeki su kaybı, yalnızca çevreyi değil, Isparta ekonomisini ve tarımı da tehdit ediyor. Uzmanlar, göldeki mevcut durumun devam etmesi halinde geri dönüşü olmayan bir ekolojik felaketle karşı karşıya kalınacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

- Emel TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap