Buzağı ölümleri meclis gündeminde
İl Genel Meclisinde Ali Bolat Başkanlığında yapılan 3. birleşim toplantısında Eğirdir İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Baş’ın buzağı ölümlerinin engellenmesi ile ilgili önergesi gündeme alındı. Buzağı ölümleri azaltılabilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile işbirliği yapılması, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesinden teknik destek alınması, çiftçilerin bilinçlendirilmesi, gebe inek ve düvelerin aşılanması, bakım ve beslenmeye önem verilmesi, ahır hijyen şartlarına uyulması, buzağı biberonu ile antiseptik solüsyonlar dağıtılması ve septisemi serumu uygulamasının desteklenmesine karar verildi.
Ayrıca toplantıya katılan İl Gıda Tarım Hayvancılık Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Müdürü Veteriner Hekim Arif Taşagiren, buzağı ölümleri ile ilgili olarak İl Genel Meclisini bilgilendirdi. Müdür Taşagiren, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Isparta İlimiz genelinde hayvan varlığı olarak 16 bin 787 hayvancılık işletmesinde; 133 bin 891 büyükbaş ve 418 bin 16 küçükbaş, 300 bin kanatlı, 33 bin 650 arılı kovan bulunmaktadır.
Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları İle Mücadele: Hayvanlarda salgın ve bulaşıcı olan ihbarı mecburi hastalıklardan; Şap Hastalığı, Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı, Brusella Hastalığı, Mavi Dil hastalığı, Koyun Keçi Vebası, Kuduz Hastalığı, Antraks (Şarbon) Hast. Koyun-Keçi Çiçek, Tüberküloz gibi İhbarı mecburi hastalıklara karşı etkin bir şekilde mücadele edilmektedir.
Yıl İçerisinde 35 bin -36 bin buzağımız doğmaktadır. Bizim İl Müdürlüğü olarak yaptığımız araştırmalarda Buzağı ölüm oranlarının İlimizde çok yüksek olmadığı yönündedir. Şöyle ki; bu oran profesyonel olan hayvancılık işletmelerinde %1 - 3 lere kadar düşmüştür. Orta ölçekli olan 20-40 başlı olan işletmelerde ve küçük aile işletmelerinde bu oran % 4-5’e çıkabilmektedir.
Buradan anlaşılacağı gibi hayvancılığın bildik klasik yöntemlerle yapıldığı ve bilinçli yetiştiricilik olmayan hayvancılık işletmelerinde sağlık problemi artmaktadır.
Ancak büyük kapasiteli olan ve hayvancılığın daha bilinçli - profesyonel yapıldığı işletmelerde; işletmeyi takip eden bir veteriner hekimin bulunması, dolayısıyla hastalıklara zamanında müdahale edilmesi ve özellikle Colibasilloz hastalığı, Pasteurella hastalığı, İBR, Corana ve Rota Virus vb. viral hastalıklara karşı koruyucu hekimlik çalışmalarına önem verilmesi ve aşıların düzenli yapılması, buzağı kulübelerinin yaygınlaştırılması, bilinçli bakım ve besleme, annelerin uygun rasyon ile beslenmesi; genel olarak anaç sığırların sağlıklarının korunması ve doğan tüm buzağıların sağlığının korunmasında önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir.
Buzağı Ölüm Oranlarının Azaltılması İçin;
*Bütün yetiştiricilerin öncelikle eğitim-yayım çalışmaları ile bilinçlendirilmesi (İşletmede bire bir eğitim, toplantı-seminerler, riflet ve broşür hazırlanarak yetiştiricilere dağıtılması)
* Gebe hayvanlarımızın gebeliğinin son 1- 1,5 ayında rapel olmak üzere Kolibasilloz Septisemi Aşısıyla aşılanması yada buzağılarımızın doğar doğmaz Septisemi Serumların verilmesi,
* Buzağılar doğar doğmaz, göbek kordonunun tendirdiyot dediğimiz antiseptik uygulamasının yapılması ile birçok hastalık etkeninin yavruya bulaşmasını engellenmiş olacağız.
* Doğan buzağıya ilk 3 saatte mutlaka canlı ağırlığının % 5’i kadar kolostrum yani ağız sütü içirilmelidir. Çünkü ağız sütü buzağıların ilk koruma kalkanıdır.
* Gebelik öncesi ve sonrası döneminde hayvanların uygun rasyonlar ile beslenmesi.
* Güç doğum nedenlerinin ortadan kaldırılması.
* Doğumun; temiz ve diğer hayvanlardan ayrı bir yerde yapılması,
* Doğum sonrası, buzağıların temizlenmesi, kurulanması ve göbek kordonunun antiseptikle (tendirdiyot) temizlendikten (ilaçlandıktan) sonra bağlanması,
* Yeni doğmuş buzağılar, emmeyi takiben anasından ayrılıp özel buzağı bölümlerine alınmalıdır. Özel buzağı bölümleri özellikle buzağı kulübelerinden oluşursa çok daha iyi olur. Bakanlığımızın buzağı kulübelerine hibe desteği de söz konusudur.
* İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak buzağı ölümlerinin azaltılması ve ölüm oranlarının daha aşağı çekilmesi için öncelikle eğitim ve yayım çalışmalarına öncelik vermiş durumdayız. Bu doğrultuda Tarımsal İşletme Danışmanlık sistemi getirilerek bütün işletmeler veteriner hekimlere zimmetlenecek olup, ağıl - ahırların modernize edilmesi ve hayvan alımları için faizsiz kredi desteği sağlanacaktır.
* Bunun yanında buzağı ölümlerinin önüne geçmek için, Bakanlığımız tarafından üretilen Kolibasilloz aşısı tüm yetiştiricilerimizin hayvanlarına ücretsiz olarak uygulanacaktır. Bakanlığımız İBR-Corona- Rota virüs enfeksiyonlarına karşı da aşı üretim çalışmalarını sürdürmektedir. Yine Özel İdare Bütçesinden yeterli ödenek tahsis edilmesi durumunda Ş. Karaağaç ilçesinden başlanmak üzere diğer ilçelerdeki tüm yetiştiricilerimize buzağı bakım seti dağıtılması düşünülmektedir."