"Tarımsal Üretimde Avrupa’nın Birinci Üreticisiyiz."

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"Tarımsal Üretimde Avrupa’nın Birinci Üreticisiyiz."
Haberin Tarihi: 24.9.2024 15:46:17 - Okunma Sayısı:287 defa okundu.

TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş: "Tarımsal Üretimde Avrupa’nın Birinci Üreticisiyiz."

TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş:

"TARIMSAL ÜRETİMDE AVRUPA’NIN BİRİNCİ ÜRETİCİSİYİZ."

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından yürütülen "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği" TÜBİTAK 1001 Projesinin Lansman Toplantısı yapıldı.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş Armut meyvesinin Dünya’da 23 milyon ton, ülkemizde ise 534 bin ton üretildiğini ifade etti.

Keleş, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “... Bildiğiniz üzere Genel Müdürlüğümüze bağlı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz çok güzel projeler yürütmekte, bunlardan bir tanesi de TÜBİTAK DESTEKLİ “Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği. Proje dizayn açısından da ilk olması hesabiyle bizim için çok önemli.  Bildiğiniz gibi biz tarımsal üretimde bir çok sorunlar, problemler olmasına rağmen dünyanın en önemli sekizinci, Avrupa’nın birinci üreticisiyiz. Bu üretimimizle de hem insanımızı hem de ülkemize gelen 40 milyon turistimizi beslediğimiz gibi, ihracat gerçekleştirmekteyiz.

Armut sofraların vazgeçilmezidir.  Üzerine bir sürü hikayeler, esprileri olan bir meyvemizdir. Tadı tabii ki farklıdır. Dünya’da 23 milyon ton üretiliyor, ülkemizde ise 534 bin ton üretilmekte. Yani önemli bir meyve.  Bunun yaklaşık 70 bin tonunu ihraç ediyoruz. Bunun ihracatını daha da arttırabilmemiz için kendine has tat, koku, lezzet, aromayı oluşturmamız gerekiyor. Bunun için de ıslah yapmamız gerekiyor.  Bu görevi de Enstitümüz çok güzel bir şekilde yapıyor.  TÜBİTAK ‘da bu konuda destek veriyor. Bir çok paydaş bir araya gelmiş durumda.

Gıda dediğimiz zaman en alt birimden, en üst birime kadar gelir. Tarım sektörü, en az silah sektörü kadar önemli. TAGEM’e bağlı 48 tane Enstitümüz bulunuyor. Burada yaklaşık  2500 nitelikli araştırmacı çalışıyor.  TAGEM’e bağlı Enstitümüzde 179 proje sonlandırılmış, 122 adeti ise devam etmekte. Yeni tekniklerle bu proje sayısını arttırmaya devam ediyoruz. Elde ettiğimiz sonuçların da ekonomiye katkısı için üreticilerimize ulaştırmaya çalışıyoruz." dedi.

- Emel TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap