7 ülkeden alım heyeti Eğirdir?e geldi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,7 ülkeden alım heyeti Eğirdir?e geldi
Haberin Tarihi: 13.12.2017 17:33:00 - Okunma Sayısı:1616 defa okundu.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın URGE Projesi kapsamında, Hindistan, Güney Afrika, Lübnan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen işadamları ve şirket temsilcileri 5 gün boyunca Eğirdir elmasıyla ilgili incelemelerde bulunup ikili iş görüşmesi programı ile ihracat odaklı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirdiler.

7 ülkeden alım heyeti Eğirdir’e geldi

                Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın URGE Projesi kapsamında, Hindistan, Güney Afrika, Lübnan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen işadamları ve şirket temsilcileri 5 gün boyunca Eğirdir elmasıyla ilgili incelemelerde bulunup ikili iş görüşmesi programı ile ihracat odaklı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirdiler.

                Isparta Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Şükrü Başdeğirmen üyelerinin yurtdışı bağlantılarını güçlendirerek,  ihracatını ve işbirliği olanaklarını artırmak adına ‘Isparta Dışına Çıkmadan Isparta’ya hizmet edemeyiz’ sloganı ile projelerine ve çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede, ITSO’nun üyelerine yönelik hazırladığı yüzde 75 Ekonomi Bakanlığı hibe desteği ve Avrupa Birliği fonlarından sağlanan Isparta Meyvesi Dünya Pazarı’nda ‘Appche’ Projesi kapsamında ihracat potansiyeline sahip ülkelere yaptıkları araştırma gezisinin ardından Isparta’da Hindistan, Güney Afrika, Lübnan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen  alım heyeti  işadamları ve şirket temsilcileri ağırlandı. Heyette, ülkelerinde yaş meyvesebze sektöründe öncü ve güçlü firmalar yer aldı. 

                İşadamları ve şirket temsilcilerine ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan ile Meclis Üyesi Ahmet Öztürk öncülük etti.

                Heyete 5 gün boyunca proje ortakları olan Eğirdir, Gelendost ve Senirkent bölgesindeki yer alan Eğirdir Belediyesi Tesisleri, Gülbudak Tarım, Güler Soğuk Hava Deposu (Afyon Otomotiv), , Gölbelde Soğuk Hava Deposu, Saraçoğlu Soğuk Hava Deposu, Yılanlı Soğuk Hava Deposu, Akdağ Soğuk Hava Deposu, Eyüpler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Has Okutan Tarım, Elma Diyarı Soğuk Hava Deposu, Serpil Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Has Su Ürünleri Soğuk Hava Deposu, Yukarıgökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait elma bahçeleri, soğuk hava depoları gezdirilerek ikili görüşmeleri yapmaları sağlandı.

                Eyüpler, Yukarı Gökdere köylerinin Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin üyeleri ile görüşerek kooperatiflere ait soğuk hava depolarında incelemeler yapan heyet Eğirdir’de ikili iş görüşmeleri yaptı.

                ITSO’yu ziyaret eden heyet burada da ülkelerindeki potansiyelleri anlattılar ve Isparta ile çalışmaya hazır olduklarını belirtti.

                ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, heyete Isparta ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Başdeğirmen,  gelen heyetin Isparta ile işbirliği noktasında olumlu yaklaşım gösterdiklerini söyleyerek şöyle devam etti:

                “Göreve geldiğimiz günden beri öncelikli hedeflerimiz arasında ilimizin ihracat rakamlarını artırmak, ilimize ve ülkemize sağladığımız katma değerin ve istihdam oranının her geçen gün artmasına vesile olmak yer almaktadır. Dış ticarette en çok önem verdiğimiz sektörler arasında yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü yer almaktadır.

                Diğer yandan meyve sebze sektörü ilimizin ve özellikle ilimiz ilçelerinin ekonomik yapısında lokomotif görevi üstlenmiş durumdadır. Bizde bunun farkında olarak bu sektörde ihracat rakamımızı daha da nasıl artırabiliriz, işletmelerimize bu konuda nasıl destek olabiliriz sorusunu sürekli tartışıyorduk. Bu kapsamda Odamız öncülüğünde devletimizin sağlamış olduğu finansman desteği ile “Isparta Meyvesi Dünya Pazarında” isimli projemizi hayata geçirdik.

                Isparta ve ilçeleri yıllık 1 Milyon ton elma üretimi ile ekonomimizin can damarı durumundadır. İlimizde elma üretimi teknolojik aletler ve bilimsel veriler ışığında gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda birçok işletmemiz soğuk hava depoları, tasnifleme ve paketleme tesislerinde yüksek teknoloji ürünleri kullanmaktadır. Bu da ürünlerimizin her açıdan mükemmel durumda olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda iddia ediyorum ki bölgemiz elması, iklimsel ve coğrafi konumdan dolayı dünyanın en lezzetli elması durumundadır. Ürettiğimiz elmanın da ihracatını gerçekleştirmekteyiz. Bir önceki yıl içerisinde Irak, Hindistan, Ürdün, Mısır, Suriye, Azerbaycan, Gürcistan, Libya, Malezya ve Singapur’a, Hindistan’a  elma ihracatı gerçekleştirdik.

                Bunun yanında sadece elma üretimi yapmamakta elmanın türevlerini de sanayi tesislerimizde üretmekteyiz. Bunlar elma cipsi, elma sirkesi ve elma suyu gibi ürünlerin üretimleridir. Elma üretiminin yanında ilimizde 31 Bin ton kiraz üretimi ve 16 bin ton kayısı ve birçok meyvenin de üretimi yapılmaktadır. Bu ürünlerde birçok ülkeye ihracat gerçekleştirilmektedir. Buradan da gördüğünüz üzere ilimiz Türkiye’nin meyve bahçesidir. Ne tür meyve almak isterseniz sizlere en iyi şekilde bunun tedarikini sağlayabilecek konumdayız.

                Ticari bağlantıya geçmemiz durumunda ilimiz potansiyelinde aktif çalışan havalimanı, otoban bağlantıları ve yaklaşık bir saatlik mesafede limanlar bulunmaktadır. Gerek sosyal yaşamda gerek ticari hayatta bölgemiz sizler için emniyetli, güvenli ve huzurlu bir şehirdir.

                Her birinizin geldiği ülkeler kültürel ve tarihsel gerek de günümüz ilişkileri açısından hem ülkemiz hem de ticaretimiz açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Projemizin verimli bir şekilde ilerlemesine katkı sağlayan proje katılımcısı firmalarımıza teşekkür ediyoruz. Programımızın devamı niteliğinde pazarlama faaliyetlerimizi daha iyi duruma getirmek için elma sezonunda yurt dışından gelen alım heyeti programlarımızı devem ettirip elmamızın ve diğer meyvelerimizin yurt dışı pazarında hak ettiği yere gelmesini hedefliyoruz.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap