YEREL YÖNETİMLER VE KENTLERİN TANITIMI...
(Eğirdir ve Seferihisar)
Recep BOZKURT Eğitimci-Yazar
Bir yerin, bir coğrafyanın tanıtımı için çeşitli yöntem ve teknikler vardır. Önemli olan bunlardan etkili ve kalıcı olanı bulup uygulamaktır. Bu seçim; elbette bir uzmanlık alanı, profesyoneller işidir. Ben bu yazımda bu alana, bir tarihçi,bir gözlemci kimliği ile bakmak istiyorum. Eğirdiri ve coğrafyasını hiç abartmadan söyleyeyim- iyi bilenlerden biriyim. Buralarını yazdığım dört kitapta ve onlarca söyleşide-konferansta anlattım, anlatıyorum. Ama Seferihisarı nereden tanıyorsun-biliyorsun derseniz hemen söyleyeyim, TEOStan-SIĞACIKtan derim. Ege Coğrafyasını ve bu coğrafyanın antik kentlerini bilenlerin gözde yerlerinden biri de Teostur. M.Ö. 1000 yıllarında kurulmaya başlayan ve içinde barındırdığı Dionysos Tapınağı,Tiyatrosu, Agorası ve kenti çevreleyen kalınlığı 4 metre, uzunluğu 4 kilometreyi bulan surları ile Kuzey İonun en seçkin kenti durumundadır. Bu antik kent; hemen kuzeyinde ve güneyindeki iki limanıyla, hem açık denizlerle hem de zengin Anadolu topraklarıyla köprü durumda olması değerini kat kat arttırdığından daha Helenistik Dönem de bile BAŞKENT unvanını almıştır. Ve tarihte yurtlarından kovulan, sürülen sanatçılara kapılarını açan da ilk Teostur..
Günümüzde ise ülkemizin ilk CİTTASLOWu (Sakin Kent) dur. İnsanların zamanla yarıştığı kentlerde YAVAŞ olmak, SAKİN olmak mümkün mü?..
Kent yaşamının koşuşturmaları nerdeyse hepimizi hiperaktiv duruma getirmedi mi?.. Bu durumun sinirlerimizi bozduğunun, yorgunluktan perişan hale getirdiğinin farkında değil miyiz?.. 1999 yılında İtalyada bu gidişe dur demek isteyenlerin, böylesi bir yaşama ayak uydurmak istemeyenlerin fikridir yavaş olmak, sakin olmak anlayışı... Ülkemizde de giderek yaygınlaşan,adeta bir KİMLİK haline gelen Cittaslowlukta ilk kent Seferihisar olmuş, daha sonraları giderek sayıları 13ü bulmuş; 14. kent olarak da güzel Eğirdir seçilmiştir...
Ne güzel...
İşte şimdilerde bu kentler omuz omuza vererek hem yörelerini ülkemize ve dünyaya tanıtıyorlar hem de kültür alışverişinde bulunuyorlar. Bu etkinliklerden biri de kendilerine özgü YEMEK SOFRALARInı Cittaslow unvanlı kentlerde birbirlerine sunmak olmuş. Bu konuda, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl ile Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer gönül birliği yapmışlar ve ilk uygulamayı 20 Kasım-24 Kasım 2017 günleri Seferihisarda, Kent Belleği ve Anı Müzesinin olağanüstü güzel mekanında gerçekleştirmişler. Haberi duyunca eşimle birlikte koşa koşa gittik. Bizi kapıda güleç yüzleriyle Eğirdir Belediyesi görevlilerinden Eşref Çatal, Emrah Çelik ve Kemal Oruç karşıladı.Üçüyle de kucaklaştık, hasret giderdik. Sıra,Eğirdir Yemeklerine geldi. Doğrusu, karnımız da acıkmıştı. Menüde neler vardı neler... Elma Çorbası-Kabune-Sazan Dolması-Kerevit Güveç ve Kerevit Salata-Kurma balık-Sazan Tava-Elmalı Pide-Elmalı Ekmek-Elma Tatlısı-İrmik Helvası ve Elma Suyu... Hangisinden başlayalım derken Eşref Çatal imdadımıza yetişti: Hocam, izin verin azar azar hepsinden sunalım... dedi.
Eee.. ne de olsa hepsinde Eğirdirin havası-suyu vardı...
Eşim, yıllardır özlemini çektiği Kurma balıkı öncelerken benim gözüm Kerevit Güveçe takıldı. Öyle çok yemek yiyen kişiler de değildik ama tatmamak da olmazdı... Kolları sıvayıp Elma Çorbasından başladık...
Yemeğimizi iştahla yerken tanıdık bir sesle selamlanıyoruz. Gelenler, uzun yıllar Eğirdirde Diş Hekimliği yapan Mehmet Baysal, Eşi ve dostları. Masamız giderek kalabalıklaşırken sohbet de koyulaşıyor... Konular, hep Eğirdir...
Sıra, bu leziz yemekleri yapan usta aşçılarla tanışmaya geliyor. Doğruca mutfağa gidiyoruz. Ortalık tertemiz, her taraf Eğirdir kokuyor...
Hasan Çelik ve Hakkı Aslanlı ustayı hararetle tebrik ediyoruz...
Kahvelerimizi içerken Eğirdirli dostlarımız bu etkinlikte yalnızca Eğirdir Sofrasını değil çeşitli yönleriyle Eğirdiri tanıttıklarını; bunu için de etkinliğe gelen herkese bu güzel ilçeyle ilgili bilgi ve belge sunduklarını- bunlardan SAKİN ŞEHİR EĞİRDİR adlı kitapçığı ben de çok beğendim- Eğirdire davet ettiklerini anlattılar...
Çok sevindik, gururlandık...
Bu güzel ortamın başka yörelerde de yaratılmasını diledik. Eğirdir ve Seferihisar Yerel Yönetimlerini, Yöneticilerini gönülden kutluyoruz...
Önemli Not: Bu yazıyı kaleme almadan önce Seferihisar ekibinden Emrah Çeliki aradım. 20 Kasım-24 Kasım 2017 tarihleri arasında etkinliği kaç kişinin ziyaret ettiğini sordum. Bu beş günlük süre içinde 11.00-16.00 saatleri arasında hizmet verdikleri halde 500e yakın kişinin Eğirdir Mutfağından yemek yediği bilgisini aldım. Çok sevindirici.(Çay-kahve içenler hariç)