İKİ ÖNEMLİ OLAY VE ANMA
- Hz Ali’nin doğum günü.
- Nevruz Bayramı etkinliği.
Bunların her ikisi de 21 Mart gününe rastlamaktadır. Aldığım bir davet üzerine İstanbul Karacaahmet Sultan Dergâhı’na giderek etkinliği izledim. İşte davet yazısı:
“ Sevgili Canlar,
21 Mart, Hz. Ali’nin doğumu dolayısıyla, 22 Mart Cumartesi günü Saat 12:00 de Dergâhımızda anma etkinliği yapılacaktır.Tüm canlar davetlidir. Karacaahmet Sultan Dergâhı Yönetim Kurulu”
“Akıl gibi mal, iyi huy gibi dost, edep gibi miras, ilim gibi şeref olmaz.”
“Öfke korkunç bir ateştir. Onu bastıran ateşi söndürür. Yapamayan yanıp gider.” Hz. Ali
Yukarıda belirtilen tarihte ve saatte, adı geçen yerde oldum. Oturulacak yerlerin büyük bölümü doldurulmuştu. İçlerinde küçük çocuklar da vardı. Açış konuşması yapıldı. Sahnede yerlerini alan Muharrem Ercan ve diğer dört dede tarafından konuşmalar sürdürüldü.
İlk söz Karacaahmet Dergâhı Başkanı Muharrem Ercan’a verildi. Ardından sırayla diğerleri konuştu ve alkışlandılar! Konuşmaların içeriği Arapça ve Farsça ağırlıklıydı. Çok tekrarla sıkıcı oldu. Geçmişte güzel Türkçemizi radyolarda yankı yankı duyuran rahmetli Ümit Kaftancıoğlu’nun seslenişini anımsadım!
Bağlamacıların çalıp söylemeleri sonrasında semah ekibi gösteride bulundu. Üç saate yakın süren program sonrasında lokma dağıtımıyla noktalandı.
***
Hace Bektaş
İnsanlığa hizmet ister
Sevgi, saygı, barışa baş
Kardeşlik ve birlik diler
Tan ışığı Haee Bektaş.
Kerametin dalı ağaç
Erdem bin bir cana ilaç
Pişmanlıksa bir ihtiyaç
Yan ışığı Hace Bektaş.
Tembelliğe ödün vermez
Hiçbir zaman fitne sevmez
Adaletsiz toplum çömez
Kan ışığı Hace Bektaş.
Çalışkanın yanındadır
Aklın, bilmin savındadır
Kültür, erdem yolundadır
Şan ışığı Hace Bektaş.
Bilgisizlik düşman, diyen
Bilimi hep önde gören
Türk dilini canca seven
Can ışığı Hace Bektaş.
Muhsin DURUCAN
***
Nevruz Ne Zaman, Hangi Gün?
Nevruz Bayramı, ilkbaharın ilk günü olan 21 Mart'ta kutlanır. Bugün ayrıca kuzey yarımkürede bahar ekinoksu (gün eşitliği) gerçekleşir. Güneş ekvatora dik açıyla gelir. Gece ve gündüz birbirine eşitlenir. Ayrıca hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gün doğumu hattındadır ve gün ışığı her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılır.
Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.
Nevruz nedir, neden kutlanır? Nevruz gelenekleri nelerdir?
İşte, bahar müjdecisi Nevruz Bayramı'nın tarihçesi
Türk coğrafyasında yeni yılın başlangıcı ve baharın müjdecisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, coşkuyla kutlanıyor. Her yıl 21 Mart'ta kutlanan nevruz, yeni yılın başladığı gündür. Nevruz, Türkiye başta olmak üzere Türk dünyası arasındaki muhtelif Türk boyları arasındaki kültürel bağları güçlendirip kardeşlik ve dostluğu pekiştirmede, bölgesel barışın tesis edilmesinde son derece önemlidir.
Kış aylarından sonra doğanın baharla yeniden canlanmasını sembolize eden nevruz, Orta Asya'dan Anadolu'ya birçok coğrafyada toplumsal birliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlayan içeriğiyle yaşatılıyor.
Çin kaynaklarında, milattan önce 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında şenlik düzenlediğinin yer alması dolayısıyla geçmişi o yıllara kadar dayandırılan nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor.
***
Nevruz
Nevruzla donanmış,
Halı gibi çayırlar.
Üstünde ipek tüylü,
Kuzular oynaşırlar.
Nevruzla coşar dereler
Bu derelerin sesini,
Dağlar uzaktan dinler.
Nevruz yine can verir,
Sulara ve topraklara
Yer, gök sevinç içinde
Kavuşurlar bahara.
Esra ÇİMEN