EROL ŞENOLUN DİPLOMASI
İlhan ŞİMŞEK
Belediyedeki çalışma masamın üzerine iki tane rengini yitirmiş ve eskilerin saman yaparak dedikleri kâğıt bırakılmış.
Biri daktilo ile yazılmış ilkokul bitirme belgesi diğeri el yazısı ile yazılmış bir dilekçe.
Belgeler tanıdık bir isme ait: Erol ŞENOL
Erol Beyi yıllar öncesinden kaybettik. Kendisini yakından tanırım. Zekâsına ve güncel konulardaki yorumları ile günübirlik yaratıcı sözlerine her zaman hayranlık duydum. Her ikimiz de ayrı görüşlerde olmamıza rağmen o kadar çok ortak noktamız vardı ki dünya görüşümüz ve ülke sorunları üzerinde düşüncelerimiz hep örtüşmüştür. Kendisine hep saygı duydum.
Elimizdekiler birer belge; canlı şahit. Belgenin olduğu yerde insan susar belge konuşur.
Çalışkanlık ve Ahlâk Belgesini düzenleyen sınıf öğretmeni İhsan Ersan; İhsan Bey aynı zamanda okul müdürü. Tarih 24/8/1946. Cumhuriyetin 23 yıl sonrası.
Erol Şenol Bey, 1935 doğumlu, mezuniyeti 1946. O tarihlerde Eğirdirin tek ilkokulu Zafer İlkokulu. Henüz Eğirdirde ortaokul yok; Ispartada var.
Erol Bey, Cumhuriyetin ikinci kuşağından. Cumhuriyet zihni ile yetişmiş tam bir Atatürkçü.
İkinci belge ise okuma azmini içinde taşıyan Erol Beyin okuma isteğini sürdürmeyi amaçlayan dilekçesi. Yine o tarihlerde Ispartada bir tane ortaokul var; lise yok. Lise için ya Afyon ya da Antalyaya gitmek gerek.
Bu yüzden Eğirdir çocuklarının çoğu maddî imkânsızlıklar nedeni ile Ispartaya, ortaokula gidemediler. Erol Beyin 26/8/1946 tarihli dilekçesinde vurgulandığı gibi Ispartadaki ortaokul aynı zamanda yatılı bir okul.
Geçmişten bir yaprak niteliğindeki belgeler aşağıdadır. Meraklıların bilgilerine ve belgeleri getiren Hüseyin Büyükçetine de teşekkürler.