Bağacık köyünde lavanta fideleri toprakla buluştu

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bağacık köyünde lavanta fideleri toprakla buluştu
Haberin Tarihi: 6.11.2017 10:15:00 - Okunma Sayısı:3702 defa okundu.

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş’ın girişimleriyle, Bağacık Köyünde “Alternatif Tarım Ürünleri Bahçesi” kurulması için çalışmalar başladı. Tarımsal üretime bir alternatif ürün katabilmek amacıyla Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün kontrolünde yapılan çalışmalar çerçevesinde lavanta fidanları toprakla buluştu.

Bağacık köyünde lavanta fideleri toprakla buluştu

                Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş’ın girişimleriyle, Bağacık Köyünde “Alternatif Tarım Ürünleri Bahçesi” kurulması için çalışmalar başladı.  Tarımsal üretime bir alternatif ürün katabilmek amacıyla Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün kontrolünde yapılan çalışmalar çerçevesinde lavanta fidanları toprakla buluştu. 

                Tarım İlçe Müdürü Uğur Turgut, ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden biri olan lavanta bitkisinin susuz koşullarda yetişmekle birlikte sulama yapılması halinde dekardaki çiçek verimini arttırdığına dikkat çekti.

                Turgut, lavanta yetiştiriciliği hakkında şu bilgileri verdi:

                “Lavanta uçucu yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayide kullanılmaktadır. Ayrıca güzel kokusu nedeniyle sabun, ilaç sanayinde ağrı kesici, sakinleştirici uykusuzluk giderici özellikleriyle aromaterapide kullanılmaktadır. Kuru lavanta çiçeğinin de kullanım alanları geniştir.

                Aynı tarladan lavanta balı da üretilebilmektedir.

                Bitkinin toprakla olan ilişkisini kuvvetlendirmek için fide dikiminden sonra can suyu verilmelidir. Lavanta bitkisi susuz koşullarda yetişmekle birlikte sulama yapılması dekardaki çiçek verimini arttırmaktadır.

                Kireççe zengin süzek ve ph's 5. 8 - 8. 3 olan kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa oldukça dayanıklıdır. İlk 2 yıllık sürede yabancı ot kontrolü amacıyla yapılacak çapalama dışında önemli bir bakım işlemi yoktur. 2 yıllık sürede yabancı ot kontrolünün titizlikle yapılması bitki gelişimini olumlu etkileyecektir. İleriki yıllarda bitkinin allelopatik özelliğinden dolayı yabancı otlar baskı altına alınacağı için ayrıca bir mücadeleye gerek kalmayacaktır.

                Lavanta hasadı, tür ve iklim koşullarına göre değişmekle birlikte Temmuz ayında tam çiçeklenmeye ulaşır ve bu dönemde hasat edilir. Hasat testere ve ot bıçağıyla yapılabildiği gibi biçerdöver veya traktöre bağlı biçme makineleriyle hasat edilmeye uygun bir bitkidir. Hasat edilen çiçekler ya doğrudan uçucu yağ elde etmek için işleme alınır ya da gölgede kurutmaya bırakılır. Uçucu yağ verimi (randımanı) çeşitlerine göre dekar başına 10-15 litre arasında değişmektedir. Dekar başına kuru çiçek verimi tür, çeşit, iklim toprak koşullarına göre 180 kg ile 300 kg arasında değişmektedir.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap