TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar; ?Eğirdir SAREM ülkede söz sahibi olmuştur?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar; ?Eğirdir SAREM ülkede söz sahibi olmuştur?
Haberin Tarihi: 5.10.2017 10:04:00 - Okunma Sayısı:1850 defa okundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Limnoloji ve Tatlısu Balıkçılığı Sempozyumu (LimnoFish Sempozyumu) başladı.

TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar; “Eğirdir SAREM ülkede söz sahibi olmuştur”

                Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Limnoloji ve Tatlısu Balıkçılığı Sempozyumu (LimnoFish Sempozyumu) başladı.

                Dün Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Eğitim tesislerinde saat 10.00’da başlayan Sempozyum açılış töreninde bir konuşma yapan TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, Eğirdir Su ürünleri Araştırma Enstitüsünün çalışmaları, Su Ürünleri Konusunda Yürütülen Çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Dr. Necati Tulgar, “Eğirdir Su ürünleri Araştırma Enstitüsü, Bünyesine 2015 Yılında kattığı Kerevit Araştırma Merkezi ve Tıbbi Sülük Araştırma Ünitesi ile kerevit ve sülük üretimi konusunda yapılan çalışmalar ile ülkede söz sahibi olmuştur. Çok yakında inşaatına başlanacak olan Limnolojik Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile de öncü çalışmalarını sürdürecektir.” diye konuştu.

                Tulgarkonuşmasında şunları söyledi:

                “Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitü 1986 yılında kuruluşundan itibaren bu güne kadar iç sularla ilgili pek çok konuda yaptığı öncü niteliğindeki çalışmaları ile sektöre olan katkısını sürdürmektedir. Özellikle ülkemiz için ekonomik öneme sahip olan alternatif bazı iç su türlerinin (Kerevit, tıbbi sülük, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve endemik bir tür olan yağ balığı) ilk kez üretime alınması çalışmalarını gerçekleştirmiş ve bu türlerin ekonomiye kazandırılması noktasındaki çalışmalarına da devam etmektedir.

                Bunların yanı sıra 21 ili kapsayan geniş görev alanında (Ülkemizin iç su üretiminin % 70’inin gerçekleştiği göller)  Limnolojik araştırmalar gerçekleştiren Eğirdir Su ürünleri Araştırma enstitüsü sahip olduğu donanım ve alt yapısıyla (7 doktora 15’i yüksek lisans ve 2 si lisans olmak üzere toplam 24 araştırmacı personel) da bölgenin ihtiyaçlarına çözümler üretmektedir.

                Enstitü Müdürlüğümüz tarafından, limnoloji ve içsu balıkçılığına yönelik bilimsel özgün çalışmaları içeren süreli ve hakemli olan “Limnofish” adlı dergimiz Nisan 2015 tarihinde yayın hayatına başlamış ve ş birçok index tarafından taranmaktadır.

                Enstitü, su ürünleri konularında ulusal ve uluslararası yabancı bilim insanları ile ikili iş birliği çalışmaları da yürüterek çalışmalarını ilerletmekte ve tüm sektör paydaşları için yararlı hizmetlerini sürdürmektedir.

                Su Ürünleri Konusunda  Yürütülen Çalışmalar

                Ülkemiz 450’si deniz, 240’ı iç sularda olmak üzere yaklaşık 700 balık türü ile önemli biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Bunların % 70’i endemik.

Su ürünleri genetik kaynaklarımızın korunması ile ilgili ilk defa 2012 yılında mevzuat çıkartılmış ve koruma ve tescil komiteler oluşturulmuştur. 2014 yılında önemli ticari türlerimiz olarak Karadeniz Alabalığı, Karadeniz Kalkanı, Kerevit ve Akdeniz Midyesi 4 adet su ürünleri türü 2017 yılı mart ayında ise beş tür (Hamsi, İnci Kefali, Doktor Balıklar) olmak üzere toplam 7 tür Bakanlığımız adına tescil edilmiştir.

2015 yılında Genetik kaynakların Yurt dışına çıkışına ilişkin bir adet yönetmelik çıkartılmıştır.

3 balık türünün (alabalık, çipura, levrek) yanında 12 su ürünleri türünün kültür üretimi için araştırma projeleri yürütülmüştür. Yeni türler konusunda yapılan araştırmaların sonucu 8 tür ticari olarak üretilmeye Granyöz, minekop, Karadeniz alabalığı, fangri, trança gibi türlerin üretimi toplamda 5 bin tonu geçmiştir.

                Enstitülerimizin altyapılarını güçlendiriyoruz

                Trabzon “Türkiye Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi” kurulmaktadır. Toplam proje bütçesi 14 milyon TL olan merkez 2017 yılı sonunda faaliyete geçecektir.

Isparta’da Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu bünyesinde kurulan Kerevit Araştırma Merkezi, 2015 yılında hizmete girmiştir. Aynı enstitünün ülkemiz iç sularında araştırmalar yapmak üzere “Limnoloji Araştırma Merkezi” olarak 10,5 milyon TL bütçeli yatırım projesi onaylanmış yer teslimi yapılmıştır.

                Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyon Müdürlüğü yeni hizmet binası tamamlandı. Elazığ ilinde bölgenin alternatif su ürünleri yetiştiriciliği potansiyelini geliştirmek için yeni bir kuluçkahane ve araştırma birimi 2016 yılında faaliyete geçirilmiştir.

                Antalya’da Beymelekte “Su Ürünleri İleri Ar-Ge Merkezi” kurulacaktır. 2015 yılında 8 milyon TL bütçeli yeni yatırım projesi Kalkınma Bakanlığınca kabul edilmiştir. Bu merkezin ihalesi de 2017 yılında yapılacaktır.

                Denizlerdeki ve göllerimizdeki kaynaklar sonsuz ve sınırsız değildir. Koruma ve kullanma dengesini gözetmeliyiz.

                Su ürünleri politikalarında kararlılık, rasyonel ve sürdürülebilir politikalar uygulamak temel ilkemizdir.

Su kaynaklarımızın devamlılığından sadece Bakanlık olarak biz değil, hep birlikte sorumluyuz.

                İlkinin gerçekleştirileceği 1.Uluslararası Limnoloji Ve Tatlısu Balıkçılığı Sempozyumun sonraki yıllarda da hızla büyüyerek uluslararası düzeyde hak ettiği yeri alacağı konusunda inancımız tamdır ve Anadolu’nun incisi olarak gördüğümüz Eğirdir Gölü’nün hemen yanında yaptığımız bu sempozyumumuzda siz değerli konuklarımızı misafir etmekten onur duymaktayız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Siz değerli katılımcılara şahsım ve Bakanlığım adına hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum.”

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap