Eğirdir SAREM Müdürü Şakir Çınar: ?Birçok ilk?e imza atan bir Kurumuz...?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir SAREM Müdürü Şakir Çınar: ?Birçok ilk?e imza atan bir Kurumuz...?
Haberin Tarihi: 5.10.2017 10:01:00 - Okunma Sayısı:1474 defa okundu.

4-6 Ekim tarihleri arasında Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen “1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı Sempozyumu”nun açılışında bir konuşma yapan Eğirdir SAREM Müdürü Şakir Çınar, şunları söyledi.

Eğirdir SAREM Müdürü Şakir Çınar: “Birçok ilk’e imza atan bir Kurumuz...”

                 4-6 Ekim tarihleri arasında Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen “1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı Sempozyumu”nun açılışında bir konuşma yapan Eğirdir SAREM Müdürü Şakir Çınar, şunları söyledi: “Kurumumuz pek çok Tatlısu kaynağının bulunduğu bir coğrafyada başta içme suyu, balıkçılık gibi iç sularla ilgili her konuda önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir ve halen de pek çok sucul kaynakta araştırmalar yapmaktadır.

                İç sularda avcılık yapan ruhsatlı teknelerin % 70’inin ve alabalık yetiştiriciliğinin % 30’unun sorumluluk alanımızda yapıldığını söylersek ne denli bir alanda çalıştığımızı ifade etmiş oluruz. Küçük ama bir o kadarda deneyimli bir ekiple kurulduğumuz dan beri 30 yıldır limnoloji alanında birçok ilke imza atan bir kurumun çalışanı olmaktan onur duymaktayız.

                Evet bu yıl kuruluşumuzun 30. yılını kutlamaktayız. Peki bunca yıldır neler yaptık kısaca özetlemek isterim. İç sularda Ağ Kafeslerde Balık Yetiştiriciliğinin Araştırılması Projesi  kapsamında yayımını yaptığımız çalışma ile sektöre dinamizm getirdik ve bugün avrupada lider konuma gelmiş bir sektöre sahibiz. Bu proje ile ülke ekonomisine yıllık 300-500 milyon lira civarında katkı sağlandığı varsayılmaktadır.

                Yine kerevit ve sülük konusunda çalışan merkezlerimiz kurulmuş ve bu konuda ülkedeki tüm çalışanların kurumumuzda lokalize olmasının önü açılmıştır. Kerevit konusunda devam eden çalışmalarda amacımız hastalığın kerevite verdiği zararları minimize etmek ve hastalıktan ari bireylerin üretimini sağlamaktır. Ayrıca sülük konusunda kurulan merkezimizde sağlık bakanlığı tarafından çıkartılan mevzuatlara uygun Tıbbi sülüğün üretilmesi amaçlanmıştır. Gelinen noktada konakçı ile temas etmemiş F1 ler ve F2 ler elimizde mevcuttur.

                Sorumluluk alanımızdaki göller devamlı izlenmekte olup ayrıca küçük ölçekli balıkçılık yapan iç su avcılarımızn sorunları güncel olarak takip edilmektedir. Bu sonuçlar anında karar vericilere rapor edilmektedir.

                Yine kurumumuz altyapısının yanında fiziki alanlarla ilgili olarak yeni bir enstitü binası ve bilimsel alanların inşaatı bu günlerde başlamıştır.

                Yukarıdaki faaliyetler neticesinde su ürünleri sektörüne sürdürülebilir katkı sağlamak Kurumsal anlamda en önemli ve öncelikli hedefimizdir.

                Enstitümüz başta Bakanlığımız olmak üzere, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği, Kalkınma Bakanlığı ve STK tarafından desteklenen yaklaşık 60 projeyi tamamlamıştır.

                Dünyada son yıllarda Limnoloji alanında yapılan çalışmaların artmasıyla Uluslararası kapsamda bilgilerin paylaşılması önem arz etmektedir. Bu amaçla Enstitümüz tarafından LimnoFish adlı Uluslararası dergimiz 2015 yılında yayın hayatına başlamış ve şu an da Tübitak Tr Dizin başta olmak üzere birçok index tarafından taranmaktadır.

                Dergimiz içeriği ile ilgili konular kapsamında Uluslararası bir sempozyum yapma isteği neticesinde Enstitümüz bu yıl ilkini gerçekleştireceği “1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlısu Balıkçılığı Araştırmaları (LimnoFish) Sempozyumu”  ile içsulardaki temel limnolojik çalışmaları ve karşılaşılan problemleri ortaya koymak ve ileriye yönelik politikaların oluşturulması hedeflemektedir.

                Sempozyumumuzda içsulardaki balıkçılık yönetimi, ekoloji, iklim değişikliği, biyoloji, yetiştiricilik, sosyo-ekonomi, balık hastalıkları, işleme teknolojisi gibi ana konular uzman hocalarımız ve araştırmacılar tarafından değerlendirilecektir.

                Uluslararası Sempozyumda, 11 ülke, 57 şehir, 129 kurumdan 151 adet katılımcı tarafından toplam 240 adet sözlü ve poster bildiri sunulacaktır. Sempozyumun sonraki yıllarda da devam ettirelerek uluslararası düzeyde hak ettiği yeri alacağı konusunda inancımız tamdır.

                Buradan bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan sayın valimize seyit hocama genelmüdürüme daire başkanıma ve özellikle de değerli mesai arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim. Hepinize can-ı yürekten teşekkür ediyorum.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap