Limnoloji
Başkenti Eğirdirde LimnoFish Sempozyumu Başladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde
faaliyet gösteren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından
düzenlenen Uluslararası Limnoloji ve Tatlısu Balıkçılığı Sempozyumu (LimnoFish
Sempozyumu) başladı. 6 Ekime kadar sürecek sempozyumda içsularda temel limnolojik çalışmalar ve
karşılaşılan problemler ortaya konularak, sorunlara çözüm önerileri getirilecek
ve içsularda ileriye dönük politikalar akademik düzeyde irdelenecek.
Eğirdir
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) toplantı salonunda bugün saat
10.00'da başlayan sempozyuma 11 ülke, 57 şehir ve 129 kuruma mensup 425
akademisyen ve araştırmacı katkı sağlıyor. Sempozyumda 151 akademisyen ve
araştırmacı personel tarafından 7 farklı seksiyonda 240 adet sözlü ve poster
bildiri sunumu yapılacak.
Eğirdir
Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) ev sahipliğinde düzenlenen
1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı sempozyumu Saygı Duruşu ve
İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı. Daha sonra Eğirdir SAREM tanıtım
filmi izlenildi.
Eğirdir'de
Büyüleyici Konser...
1.
Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı sempozyumu öncesi Kültür ve Turizm
Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu tarafından muhteşem bir konser
verildi. Yaklaşık 1,5 saat süren konserde gerek Türk Dünyasının eşsiz eserleri,
gerekse görsel dans şovlar, izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.
Kültür
ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu'nun konserinin ardından
protokol konuşmalarına geçildi.
Açılış
konuşmasını Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) Müdürü Şakir Çınar
yaptı. Çınar, Eğirdir SAREM'in bu yıl 30'ncu kuruluş yıldönümünü kutladıklarını,
24 araştırmacı personeliyle birlikte Kerevit, Sülük, Alabalık canlılarıyla
ilgili ciddi derecede büyük işler yaptıklarını konuşmalarında ifade etti.
Başkan
Şengöl, '30 Yıldır SAREM'e Destek Çıkıyoruz...'
1.
Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı sempozyumunda Eğirdir'de
faaliyet gösteren Eğirdir SAREM'e 30 yıldır destek verdiklerini ifade eden
Belediye Başkanı Ömer Şengöl; 'Türkiye'nin ilk araştırma merkezi Eğirdir Su
Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüze destek veriyoruz ve vermeye devam
ediyoruz' dedi. Başkan Şengöl, sempozyuma katılan bilim adamlarına ve bakanlık
temsilcilerine teşekkür ederek konuşmalarını tamamladı.
Anadolunun
Nazar Boncuğu Eğirdir...
Gıda
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak
Yönetimi Daire Başkanı Ramazan Çelebi, bir konuşma yaparak şunları söyledi:
"...Bugün ve önümüzdeki üç gün boyunca gerek yurt içinden gerekse yurt
dışından bir çok bilim insanı ülkemizde Limnoloji ve iç su balıkçılığı
konusundaki dünyada ve ülkemizde elde ettikleri birikimleri bizlerle
paylaşacaklar. Bu paylaşımın Anadolu'nun nazar boncuğu bu güzel ilçede,
Eğirdir'de, Eğirdir Gölünün hemen yanında yapılıyor olması ayrı bir anlam ve
önem taşıyor. Limnoloji hepimizin çok yakından bildiği iç su kaynaklarının
psiko kimyasal parametreleri, ekolojisi, biyolojisi. İç su kaynaklarının ulusal
ve uluslar arası yönetimine ilişkin modellerin geliştirilmesi bunların kalite
ve kantitelerinin takip edilmesi, sürdürülebilir yönetilmesinin sağlanılmasına
yönelik çalışmaların yoğunlaştırılması gerekmektedir. İç su balıkçılığı sadece
kırsal alanda bir gıda çeşidi olmaktan öte önümüzdeki dönemde üzerinde en fazla
kavga edilen, en fazla politika eden, uluslararası müzakerelerin temelini
oluşturan temel ve vazgeçilmez bir kaynak. Biz şuanda burada çalışmalarına
başladığımız bu sempozyumda bununla ilgili bir çok araştırmacının sunumlarını
büyük bir heyecan, büyük bir şevk ve arzuyla dinleyeceğiz" dedi.
Benzer
bir çalışmanın Okyanuslarda da başladığını ifade eden Çelebi; '...Sevgili
katılımcılar buna benzer bir çalışma Okyanuslarla ilgili Malta'da eşzamanlı
olarak başladı. İklim değişikliği, sürdürülebilir balıkçılık, deniz çöpleri..vb
gibi ana temaların işlendiği konuyla eş zamanlı olarak iç sularla ilgili
ülkemizde de böyle bir çalışmanın yapılıyor olması gerçekten çok anlamlı ve çok
önemli. dedi.
Bilim
adamlarının yapmış oldukları araştırmaları çok önemsediklerini konuşmalarında
ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel
Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Daire Başkanı Ramazan Çelebi, Siz değerli bilim
insanlarının üretmiş olduğu veriler ve bilgiler bizlerin kamu yönetimi adına,
devlet adına politikaları belirlemede, bunları uygulamada, bizlerin temel
göstergesi adına sizlerin üretmiş olduğu bilgiler ve veriler çok önemli. Bundan
sonraki çalışmalarınız ve uygulamalarınızın mutlaka ve mutlaka
değerlendirileceğini devam edeceğini sizlere hatırlatmak isterim. diye
konuştu.
Çelebi
konuşmasını, Bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği bulunan TAGEM
yöneticilerine, Eğirdir SAREM'e, bilim adamlarına teşekkür ederek tamamladı.
Tarımsal
Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr.
Necati Tulgar ise; Türk insanının diğer ülkelere göre az balık tükettiğini
konuşmalarında ifade etti. Dr. Tulgar,
Bizim TAGEM olarak 50 tane araştırma enstitümüz var. Bunlardan iki
tanesi Eğirdir'de. Biri Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
(SAREM), diğeri ise Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM). Bu sık
rastlanan bir durum değil. Bu Eğirdir için büyük bir avantaj. Eğirdir SAREM ve
MAREM'e baktığımızda kurumlar arası çok güzel ilişki içerisinde olduğunu
gördüm. dedi.
Dr.
Tulgar konuşmasına şöyle devam etti: ...Balıkçılığın daha ileriye gidebilmesi
için, sürdürülebilir kullanılması için daha çok çalışmamamız gerekir. TAGEM
olarak balıkçılık ve su ürünleri alanında ne tür çalışmalar yapıyoruz. 50 tane
araştırma enstitümüz var. 6500 çalışanımız var. 2200 araştırmacımız var. 410
milyon gibi sayılabilecek bir bütçemiz var. Her konuda da Ar-Ge hizmeti
sunuyoruz. Alt yapı çalışmalarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Eğirdir'de
Kerevit Araştırma Merkezi kurduk. Burada BAKA Kalkınma Ajansının desteğiyle
belki onların katkısı çok fazla değil ama 300 bin TL. civarında bu projenin
başlatılmasında bize motivasyon oldu. 3,5-4 milyona yakın bir kaynak aktardık
buraya. Kerevit bizim en önemli ihraç ürünlerimizden bir tanesiydi.
Arkadaşlarımız burada kerevitleri üretiyorlar ve yetiştirmeye devam ediyorlar.
Bu sempozyumun ülkemize ve balıkçılık sektörüne hayırlı ve uğurlu olmasını
diliyorum."
Kastamonu
Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise şunları ifade etti: "Eğirdir SAREM'e bu
sempozyumu düzenlediği için çok teşekkür ediyorum. Yeni nesiller, yeni
araştırıcılar bu ülkeye çok güzel hizmetler yaparlar. Bugünkü sempozyum ayrı
bir başarıdır. Bu sempozyumun iki yılda bir yapılacağını öğrendik. Bu bir
başlangıçtır. Araştırmaların paylaşılması bizim için çok önemli. Sempozyumun
yeni araştırmalara ışık tutacak projeler olacağına inancımız tamdır. Aydın,
gelecekte daha güzel, daha iyi, daha mutlu işleri bu tür sempozyumlarda
görüşmek dileği temennisi ile konuşmasını tamamladı.
1.
Uluslararası Limnoloji ve Tatlısu Balıkçılığı Sempozyumunda son olarak bir
konuşma yapan Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş ise böyle bir sempozyumun
ilçemizde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Büyük bir
milletiz, devletiz; üniversitelerimiz, araştırmacılarımız, bilim adamlarımız
şayet en iyisini yapmaya gayret ederse ülkemizin daha ileri gitmesi için
elimizden geleni yapmış oluruz diye düşünüyorum. dedi. Konuşmalarında DSİ pompalarında
meydana gelen balık teleflerinden de bahseden Kaymakam Akdaş, bu konuda yapılan
çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi.
Konuşmaların
ardından sempozyuma destek veren kurumlara teşekkür belgeleri takdim edildi.
Fotoğraf
sanatçısı Ali Ethem KESKİN tarafından sempozyuma özel olarak hazırlanan Eğirdir
ve Beyşehir Gölleri su altı fotoğraf sergisi katılımcıların beğenisine sunuldu.
1.
Uluslararası Limnoloji ve Tatlısu Balıkçılığı Sempozyumunda öğleden sonra
bilimsel sunumlara geçildi.
'1.
Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı Sempozyumu içsularda temel
limnolojik çalışmalar ve karşılaşılan problemler ortaya konularak, sorunlara
çözüm önerileri getirilecek ve içsularda ileriye dönük politikalar akademik
düzeyde tartışılacak.
Sempozyum
6 Ekim 2017 Cuma akşamı Gala yemeği ile sona erecek.
EMEL TURAN KARTAL