Limnoloji Başkenti Eğirdir?de LimnoFish Sempozyumu Başladı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Limnoloji Başkenti Eğirdir?de LimnoFish Sempozyumu Başladı
Haberin Tarihi: 4.10.2017 17:05:00 - Okunma Sayısı:1812 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) ev sahipliğinde düzenlenen ‘1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı’ sempozyumu Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.

               Limnoloji Başkenti Eğirdir’de LimnoFish Sempozyumu Başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Limnoloji ve Tatlısu Balıkçılığı Sempozyumu (LimnoFish Sempozyumu) başladı. 6 Ekim’e kadar sürecek sempozyumda  içsularda temel limnolojik çalışmalar ve karşılaşılan problemler ortaya konularak, sorunlara çözüm önerileri getirilecek ve içsularda ileriye dönük politikalar akademik düzeyde irdelenecek.

               Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) toplantı salonunda bugün saat 10.00'da başlayan sempozyuma 11 ülke, 57 şehir ve 129 kuruma mensup 425 akademisyen ve araştırmacı katkı sağlıyor. Sempozyumda 151 akademisyen ve araştırmacı personel tarafından 7 farklı seksiyonda 240 adet sözlü ve poster bildiri sunumu yapılacak.

               Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) ev sahipliğinde düzenlenen ‘1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı’ sempozyumu Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı. Daha sonra Eğirdir SAREM tanıtım filmi izlenildi.

               Eğirdir'de Büyüleyici Konser...

               ‘1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı’ sempozyumu öncesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu tarafından muhteşem bir konser verildi. Yaklaşık 1,5 saat süren konserde gerek Türk Dünyasının eşsiz eserleri, gerekse görsel dans şovlar, izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.

               Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu'nun konserinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

               Açılış konuşmasını Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) Müdürü Şakir Çınar yaptı. Çınar, Eğirdir SAREM'in bu yıl 30'ncu kuruluş yıldönümünü kutladıklarını, 24 araştırmacı personeliyle birlikte Kerevit, Sülük, Alabalık canlılarıyla ilgili ciddi derecede büyük işler yaptıklarını konuşmalarında ifade etti.

               Başkan Şengöl, '30 Yıldır SAREM'e Destek Çıkıyoruz...'

               ‘1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı’ sempozyumunda Eğirdir'de faaliyet gösteren Eğirdir SAREM'e 30 yıldır destek verdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Ömer Şengöl; 'Türkiye'nin ilk araştırma merkezi Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüze destek veriyoruz ve vermeye devam ediyoruz' dedi. Başkan Şengöl, sempozyuma katılan bilim adamlarına ve bakanlık temsilcilerine teşekkür ederek konuşmalarını tamamladı.

               Anadolu’nun Nazar Boncuğu Eğirdir...

               Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Daire Başkanı Ramazan Çelebi, bir konuşma yaparak şunları söyledi: "...Bugün ve önümüzdeki üç gün boyunca gerek yurt içinden gerekse yurt dışından bir çok bilim insanı ülkemizde Limnoloji ve iç su balıkçılığı konusundaki dünyada ve ülkemizde elde ettikleri birikimleri bizlerle paylaşacaklar. Bu paylaşımın Anadolu'nun nazar boncuğu bu güzel ilçede, Eğirdir'de, Eğirdir Gölü’nün hemen yanında yapılıyor olması ayrı bir anlam ve önem taşıyor. Limnoloji hepimizin çok yakından bildiği iç su kaynaklarının psiko kimyasal parametreleri, ekolojisi, biyolojisi. İç su kaynaklarının ulusal ve uluslar arası yönetimine ilişkin modellerin geliştirilmesi bunların kalite ve kantitelerinin takip edilmesi, sürdürülebilir yönetilmesinin sağlanılmasına yönelik çalışmaların yoğunlaştırılması gerekmektedir. İç su balıkçılığı sadece kırsal alanda bir gıda çeşidi olmaktan öte önümüzdeki dönemde üzerinde en fazla kavga edilen, en fazla politika eden, uluslararası müzakerelerin temelini oluşturan temel ve vazgeçilmez bir kaynak. Biz şuanda burada çalışmalarına başladığımız bu sempozyumda bununla ilgili bir çok araştırmacının sunumlarını büyük bir heyecan, büyük bir şevk ve arzuyla dinleyeceğiz" dedi.

               Benzer bir çalışmanın Okyanuslarda da başladığını ifade eden Çelebi; '...Sevgili katılımcılar buna benzer bir çalışma Okyanuslarla ilgili Malta'da eşzamanlı olarak başladı. İklim değişikliği, sürdürülebilir balıkçılık, deniz çöpleri..vb gibi ana temaların işlendiği konuyla eş zamanlı olarak iç sularla ilgili ülkemizde de böyle bir çalışmanın yapılıyor olması gerçekten çok anlamlı ve çok önemli.” dedi.

               Bilim adamlarının yapmış oldukları araştırmaları çok önemsediklerini konuşmalarında ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Daire Başkanı Ramazan Çelebi, “Siz değerli bilim insanlarının üretmiş olduğu veriler ve bilgiler bizlerin kamu yönetimi adına, devlet adına politikaları belirlemede, bunları uygulamada, bizlerin temel göstergesi adına sizlerin üretmiş olduğu bilgiler ve veriler çok önemli. Bundan sonraki çalışmalarınız ve uygulamalarınızın mutlaka ve mutlaka değerlendirileceğini devam edeceğini sizlere hatırlatmak isterim.” diye konuştu.

               Çelebi konuşmasını, Bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği bulunan TAGEM yöneticilerine, Eğirdir SAREM'e, bilim adamlarına teşekkür ederek tamamladı.

               Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar ise; Türk insanının diğer ülkelere göre az balık tükettiğini konuşmalarında ifade etti. Dr. Tulgar,   “Bizim TAGEM olarak 50 tane araştırma enstitümüz var. Bunlardan iki tanesi Eğirdir'de. Biri Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM), diğeri ise Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM). Bu sık rastlanan bir durum değil. Bu Eğirdir için büyük bir avantaj. Eğirdir SAREM ve MAREM'e baktığımızda kurumlar arası çok güzel ilişki içerisinde olduğunu gördüm.” dedi.

               Dr. Tulgar konuşmasına şöyle devam etti: “...Balıkçılığın daha ileriye gidebilmesi için, sürdürülebilir kullanılması için daha çok çalışmamamız gerekir. TAGEM olarak balıkçılık ve su ürünleri alanında ne tür çalışmalar yapıyoruz. 50 tane araştırma enstitümüz var. 6500 çalışanımız var. 2200 araştırmacımız var. 410 milyon gibi sayılabilecek bir bütçemiz var. Her konuda da Ar-Ge hizmeti sunuyoruz. Alt yapı çalışmalarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Eğirdir'de Kerevit Araştırma Merkezi kurduk. Burada BAKA Kalkınma Ajansının desteğiyle belki onların katkısı çok fazla değil ama 300 bin TL. civarında bu projenin başlatılmasında bize motivasyon oldu. 3,5-4 milyona yakın bir kaynak aktardık buraya. Kerevit bizim en önemli ihraç ürünlerimizden bir tanesiydi. Arkadaşlarımız burada kerevitleri üretiyorlar ve yetiştirmeye devam ediyorlar. Bu sempozyumun ülkemize ve balıkçılık sektörüne hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum."

               Kastamonu Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise şunları ifade etti: "Eğirdir SAREM'e bu sempozyumu düzenlediği için çok teşekkür ediyorum. Yeni nesiller, yeni araştırıcılar bu ülkeye çok güzel hizmetler yaparlar. Bugünkü sempozyum ayrı bir başarıdır. Bu sempozyumun iki yılda bir yapılacağını öğrendik. Bu bir başlangıçtır. Araştırmaların paylaşılması bizim için çok önemli. Sempozyumun yeni araştırmalara ışık tutacak projeler olacağına inancımız tamdır.” Aydın, gelecekte daha güzel, daha iyi, daha mutlu işleri bu tür sempozyumlarda görüşmek dileği temennisi ile konuşmasını tamamladı.

               1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlısu Balıkçılığı Sempozyumunda son olarak bir konuşma yapan Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş ise böyle bir sempozyumun ilçemizde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Büyük bir milletiz, devletiz; üniversitelerimiz, araştırmacılarımız, bilim adamlarımız şayet en iyisini yapmaya gayret ederse ülkemizin daha ileri gitmesi için elimizden geleni yapmış oluruz diye düşünüyorum.” dedi. Konuşmalarında DSİ pompalarında meydana gelen balık teleflerinden de bahseden Kaymakam Akdaş, bu konuda yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi.

               Konuşmaların ardından sempozyuma destek veren kurumlara teşekkür belgeleri takdim edildi.

               Fotoğraf sanatçısı Ali Ethem KESKİN tarafından sempozyuma özel olarak hazırlanan Eğirdir ve Beyşehir Gölleri su altı fotoğraf sergisi katılımcıların beğenisine sunuldu.

               1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlısu Balıkçılığı Sempozyumunda öğleden sonra bilimsel sunumlara geçildi.

               '1. Uluslararası Limnoloji ve Tatlı Su Balıkçılığı’ Sempozyumu içsularda temel limnolojik çalışmalar ve karşılaşılan problemler ortaya konularak, sorunlara çözüm önerileri getirilecek ve içsularda ileriye dönük politikalar akademik düzeyde tartışılacak.

               Sempozyum 6 Ekim 2017 Cuma akşamı Gala yemeği ile sona erecek.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap