EĞİRDİR DÜNDAR BEY MEDRESESİ EĞİRDİR KENT MÜZESİ OLMALIDIR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR DÜNDAR BEY MEDRESESİ EĞİRDİR KENT MÜZESİ OLMALIDIR
Haberin Tarihi: 28.9.2017 09:57:00 - Okunma Sayısı:2914 defa okundu.

Çetin MEYDAN Yazdı...

EĞİRDİR DÜNDAR BEY MEDRESESİ EĞİRDİR KENT MÜZESİ OLMALIDIR

Çetin MEYDAN

               Beyşehir’de bilenler bilir, Eflatun Pınarı Hitit Anıtı vardır. Anıtta Güneş tanrısı Arinna kanatlı olarak betimlenmiştir. Hititlere göre bir nesnenin havada kalabilmesi için kuşlarda olduğu gibi kanatlarının olması gerekir o yüzden Arinna yani Güneş Tanrısı hep kanatlı olarak betimlenmiştir. Gelelim günümüze, Eflatun Pınarı; Beyşehir Meslek Yüksekokulu  Rehberlik Programı Öğr. Gör. Zafer KARAÇALIK, Huğlu kasabasında halen evlerin alınlıklarında kanatlı güneş kursunu resmeden ustalara, bu resim ne manaya geliyor neden bu resmi yapıyorsunuz diye sorduğunda” bilmiyoruz biz ustalarımızdan öyle gördük ve onlar gibi yapmaya devam ediyoruz” cevabını alır.

               Sorunun asıl cevabı ise Eflatun Pınarı’ndaki kanatlı güneş kursunun inançlar çerçevesinde günümüze taşınmasıdır.

Ülkenin çoğu yerinde olduğu gibi halkımız kendi ve bölge tarihini bilmemektedir. Her kentin bir belleği olması gerekir ve bu belleği oluşturan ise yazılı kaynaklar, görsel kaynakları içine alan kütüphaneler ile , bölgenin yaşantısına çok eski dönemlerden bu yana ev sahipliği yapan kimi zaman terkedilmiş, yıkılmış kimi zamanda içinde yaşamaya devam ettiğimiz kentlerdir. Yaşadığımız kente mahalleye, sokağa duyarsızızdır bizler. Sokak başında eski bir çeşme vardır, merak etmeyiz hangi dönemden kaldığını, o çeşmenin başında kaç aşk yaşandığını, hanımların dedikodularını merak etmeyiz.

               Oturduğumuz 19.yy yapısı cumbalı bir evin neden cumbası olduğunu, cumbanın önüne örgülü baklava dilimli ahşap kafesin neden konulduğunu bilmeyiz. Cumbanın önünde neden sarı çiçekler olduğunu da bilmeyiz.

               Anadolu tarihine baktığımızda uygarlıkların beşiği olan bir coğrafyayı görürüz. Bilinen tarihi 9000 öncesine dayanıyor derken Göbeklitepe ile bu tarih 3000 yıl daha geriye giderek 12000 yıl öncesine gidiverdi. Hititler, Luwiler, Hurriler, Urartulular, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Karyalılar, Pisidyalılar, Kapadokyalılar, Romalılar, Bizanslar, Selçuklular, Osmanlılar bu topraklardadır.

               Thales, Aspasya, Herodot, Diyojen, Hipokrat, Pisagor, Homeros, Strabo, Caca Bey, İbn-İ Bibi, Piri Reis, Yunus Emre, Karacaoğlan, Mevlana Anadolu’dadır.

               Ve siz tarihinize sahip çıkarsanız gelecekte varsınızdır. Tarihinizden kopmadığınız sürece geleceğiniz garantidir. İşte bu yüzdendir ki, Devlet politikası dâhilinde Kültür Bakanlığı vardır, onun bünyesinde Kültür Ve Doğa Varlıklarını Koruma Kurulları, Müzeler, Yaşayan İnsan Hazineleri vardır.

               Prof. Dr. Mehmet Özsait ile yaptığımız yüzey araştırmalarında MÖ 4500 yılına ait yerleşim yeri bulduğumuz Eğirdir’de. Lidya dönemine tarihlenen kalemiz, Yeşilada ki rahibe okulları,  Kilise, Cami, Prosttanna, Mallos, Karabağlar, Barla, Türbeler, Hamamlar, Mevlevihane, Hızırbey Camii ve Dündar bey Medresesi bizi geçmişe bağlıyor.

               Gel gelelim güzel Eğirdir’imizde bir kent müzemiz yoktur.

               Dündar Bey Medresesi ise zamanında, din ve fen bilimleri derslerinin verildiği bir üniversite, günümüzde bu bina vakıflar genel müdürlüğü tarafından onarıldı ve bu tarihten sonra hangi amaçla kullanılacağını bilmiyoruz.

               Bilim yuvası olarak kullanılan bu tarihi yapının; halkımızın ve Eğirdir’e gelen ziyaretçilerin geçmişimizi tanıması, kültürel ve tarihi değerlerimizin geleceğe taşınmasına hizmet etmesi gereklidir.

               Önce Etnoğrafik eserlerin sergileneceği daha sonra Eğirdir bölgesinde başta Prostanna olmak üzere Barla(Parlais) ve Bedre’de (Peidra) yapılacak kazılardan elde edilecek olan arkeolojik eserlerin sergilenmesi yapılmalıdır. Tarihi yerleşimler konusunda 31 Aralık 2014 tarihli Eğirdir Akın Gazetesinde "Eğirdir Gölü Havzasında en az altmış antik yerleşim var" başlıklı yazımda belirtmiştim.

               Bu sebeple Dündar Bey medresesi,  Eğirdir Kent Müzesi olmalıdır.

22 Eylül 2017, Eğirdir

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    16.3.2021 16:38:07
    Akliniza yüreğinize sağlık Çetin hocam. Düşüncelerinize gönülden katılıyorum...
Yorum Yap