İhracat Yıldızı Kirazda Verimi
Yüksek 3 Yeni Tür
SDÜ Ziraat Fakültesi Bitkisel Biyoteknoloji
Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kahraman Kepenek, in vitro koşullarında
doku kültürü çalışması ile aroması, kalibresi iyi, verimi yüksek 3 yeni tür
geliştirdi. SDÜ Çiftliğindeki örnek bahçede beklenilen verimi sağlayan 3
yeni tür, tescil için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderilecek. Yarı
bodur ve bodur özelliği nedeniyle birim alandan daha fazla verim sağlayan
türler, aynı zamanda erkenci, orta mevsim ve geçci özellikleri nedeniyle üretim
sezonunu 1 aydan 2 aya yükseltiyor. Periyodisite sorunu olmadığı için ihracat
rekoltesi ve gelirini de artıracak bu 3 yeni türün bilimsel serüvenini Yrd.
Doç. Dr. Kahraman Kepenek anlattı.
8 yıl önce tüpte idi, bugün toprakta meyve
veriyor
Süleyman
Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bitkisel Biyoteknoloji Bölümü
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kahraman Kepenek, 8 yıl önce başladığı in vitro
koşullarında doku kültürü çalışması ile kamuoyunda Napolyon Kirazı olarak
bilinen Ziraat 900 Kirazından 3 yeni tür geliştirmeyi başardı. SDÜ
Çiftliğinde toprakla buluşturulan 3 yeni tür, yüksek verim sağlamaya başladı.
Tür tescili için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderilecek kirazlar
aroma ve kalibre açısından dünyada birinci sınıf olan Ziraat 900den daha iyi.
Yrd. Doç. Dr. Kahraman Kepenek, gen mutasyonu uygulanarak elde edilen yeni
türlere Davraz SDÜ, Ata SDÜ ve Kahraman 2017 isminin verileceğini ifade
etti.
Yarı bodur olduğu için birim alana daha çok
fidan imkânı
Yrd. Doç.
Dr. Kahraman Kepenek, Ziraat 900 (Napolyon) Kirazına ışın uygulayıp genetik
yapısını değiştirmek için 2000 yılında çalışmalara başladıklarını söyledi. Son
8 yıldır da in vitro koşullarında doku kültürü yaptıklarını anlatan Kepenek,
bilimsel çalışmaları şöyle anlattı:
İlk önce
Ankarada; Atom Enerjisi Kurumunda ışın uygulayıp genetik yapısını
değiştirdik. Ziraat 900 Kirazı (Napolyon) dallarından alınan gözlere
çeşitli dozlarda kobalt 60 kaynağından gama ışını uygulaması yapılarak genetik
değişikliğe uğrattık. Ziraat 900den 6 çeşit adayı çıkardık. Bunlar erkenci,
orta mevsim ve geçci olarak sınıflandırıldı. Sertifikasyon için Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığına gönderildi. Tür tescili için şu an askıda. Bu bilimsel
çalışmanın 1inci seleksiyonu idi ve başarılı bir şekilde süreç tamamlandı.
Türler, klasik ağaçlar için büyük ve yüksek taçlı olmadığı için birim alana
daha çok fidan dikme imkânı veriyor.
2009
yılından bu yana da in vitro koşullarında doku kültürü ile Ziraat 900den yeni
türler elde edilmesi için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Kepenek, şöyle dedi:
İn vitro koşullarında ıslah çalışmasını tüp bebek gibi düşünün. Bitkiden parça
alıyoruz. Tüp içerisinde özel besi ortamında ve özel iklim koşullarında, belli
ışık yoğunluğunda, belli rutubette, belli sıcaklıkta, daha hızlı bir şekilde
bitkiyi geliştiriyoruz. Daha çok sayıda elde ediyoruz. Biz buna in vitro
koşullarında üretim diyoruz. 2nci seleksiyon kapsamında 54 adet tip elde
ettik. Toprakla buluşturduk. Şu an SDÜ Çiftliğinde verim elde etmeye başladık.
3ü son derece seçkin aday görünüyor.
Daha yüksek gelir ve ihracat sağlayacak
Aroması,
kalibresi, verimi Ziraat 900 ile aynı olan yeni türlerin her açıdan çiftçiye ve
Millî servete artı değerler sağlayacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Kahraman
Kepenek, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu türün bilimsel adı Ziraat 900. Ama
Uluborlu Kirazı ya da Napolyon olarak da biliniyor. Dünyaya en fazla bu kiraz
türü ihraç ediliyor. Tadı, kalitesi da oldukça iyi durumdadır. Ama olumsuz
yönleri de var. En başta ağaçlar çok büyük ve yüksek. Arazide belirli
aralıklara ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla birim alana çok fazla fidan dikilemiyor.
Bir diğer en
önemli sorunu periyodisite göstermesi. Yani ağaç bir yıl iyi verim veriyor.
İzleyen yıl ya hiç vermiyor ya da az ve kalitesi düşük verim veriyor. Ağaç bir
yıl çok verdiyse, bünyesindeki tüm karbonhidratları tüketmiş demektir. Bu
izleyen yıla hem az hem de kalitesiz ürün olarak yansıyor. Yeni türlerde bu
sorun hiç yok. Klasik Ziraat 900 dölleyiciye ihtiyaç duyuyor. Yani bundan iyi
verim alabilmeniz için tozlayıcı çeşit ile birlikte dikimini gerçekleştirmeniz
gerekiyor. Bunun da uyuşmasının aynı anda olması gerekiyor. Aynı zamanda çiçek
açacak. İn vitro koşullarında elde edilen 3 yeni türün verim denemesi,
kalitesi, sap uzunluğu, meyve eti rengi, şeker oranı, aroması tek tek yapıldı.
Yarı bodur özellik kazandırıldı. Bodur olanları da var. Sık dikime uygun
şekilde geliştirildi. Bu da birim alana daha fazla fidan dikimi demek. Onunla
da fazla ürün elde etme imkânı doğacak. Erkenci, orta mevsim ve geçci
özellikleri nedeniyle hasat sezonunu artırıyor. Bu özellikleri nedeniyle kiraz
yetiştiriciliğini farklı bölgelere transfer etme imkânı doğuyor. Ziraat 900
üretimi artışı demek ihracat gelirinin de yükseleceği anlamı taşıyor.