Yağ Balığı Üretiminde Üniversite ve Eğirdir
SAREM Elele
TAGEM Projesi kapsamında 2016 yılında Eğirdir
Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından ilk kez başlatılan yağ balığının
üretime alınması çalışmaları devam ediyor. Projenin
Nisan Ayı çalışmaları, Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim
Görevlisi ve aynı zamanda da proje danışmanı olan Doç. Dr Cemil Kaya GÖKÇEKin
bizzat katılımıyla gerçekleştirildi.
Uluslararası
Doğa Koruma Derneği tarafından nesli tehlike altında olan tür olarak ilan
edilerek kırmızı listeye alınan ve aynı zamanda endemik bir iç su türü olan yağ
balığı (Pseudophoxinus anatolicus Hanko, 1925)nın ilk kez üretime alınması
çalışmaları, TAGEM Projesi kapsamında 2016 yılında Eğirdir Su Ürünleri
Araştırma Enstitüsü'nde başlatılmıştı.
Halen
devam eden ve Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Erbatur liderliğinde, Su Ürünleri
Yüksek Mühendisleri Abdülkadir Yağcı, Fuat BİLGİN
ve Mehmet CİLBİZ, Dr. Meral APAYDIN YAĞCI, Dr. Mustafa CEYLAN, Dr. Cafer BULUT
tarafından yürütülen projenin Nisan Ayı çalışmaları, Mustafa Kemal Üniversitesi
Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda da proje danışmanı olan
Doç. Dr. Cemil Kaya GÖKÇEKin bizzat katılımıyla gerçekleştirildi.
Proje Danışmanı Doç. Dr. Kaya
Gökçek tarafından projeye bu aşamada yapılacak olan katkıların, yağ balığının
özellikle larval yetiştiriciliği ve dolayısıyla da projenin başarısı açısından
önemli görüldüğü bildirildi.