Eğirdir Kaymakamlığı tarafından projelendirilen, Isparta Valisi Şehmus GÜNAYDINın himayelerinde, Isparta İl Özel İdaresi tarafından bütçesi sağlanan; suni tohumlama yöntemiyle Angus ırkı elde edilmesi projesi kapsamında Bağacık Köyünde, Kaymakam Abdullah AKDAŞ başkanlığında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Yerli ırk hayvan cinslerinden istenilen verimin elde edilememesi sebebiyle, Bağacık Köyünde uygulanacak olan suni tohumlama yöntemiyle Angus ırkına ait büyükbaş hayvan elde edilmesi amaçlanan proje çalışmasında; Bağacık Köyüne gelerek hayvan yetiştiricilerle buluşan Kaymakam AKDAŞ, proje detaylarını paylaştı.
Eğirdir İlçe Kaymakamı Abdullah Akdaş, Gelendost İlçe Kaymakamı İbrahim Şenkon ile İl Genel Meclis üyesi Mustafa Baş'ında katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası vatandaşın da projeye olumlu yaklaşması nedeniyle projenin başladığı bildirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: "Geçimini büyük bir oranda hayvancılıkla sağlamakta olan Bağacık Köyünde 1.700 Baş Büyükbaş hayvan, 10.325 Baş Küçükbaş hayvan bulunmakta, Büyükbaş hayvanın %95'i Yerli Kara hayvan cinsinden oluşmaktadır. Yerli Kara hayvan cinsinden istenilen gelir elde edilememesinden dolayı, köy gelirinin arttırılması amacıyla alternatif hayvancılık yapma ihtiyacı duyulmuştur.
Köyün arazi ve coğrafi şartları da göz önünde bulundurularak Angus cinsi Büyükbaş hayvancılığının bölgede yapılabileceği üzerinde durulmuş ve bununla ilgili araştırmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda Angus olarak bilinen etçi büyükbaş hayvan cinsinin bu köyde daha ekonomik katkı sağlayacağı ön görülmüştür.
Eğirdir İlçe Kaymakamlığının öncülüğünde, İl Özel İdaresi destekleri ile Angus ırkının suni tohumlama yöntemi ile Yerli Kara ırkına uygulanması projesi hazırlanmış ve İl Özel idaresinin Projeyi uygun bulmasıyla ilk etapta 15.000,00 TL Eğirdir Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme birliği hesabına gönderilmiş olup; konunun Bağcık köyü çiftçileri tarafından daha iyi öğrenilmesi, benimsenmesi için bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır.
En son Eğirdir İlçe Kaymakamı Abdullah Akdaş, Gelendost İlçe Kaymakamı İbrahim Şenkon ile İl Genel Meclis üyesi Mustafa Baş'ında katılımıyla toplantı gerçekleştirilmiş ve vatandaşında projeye olumlu yaklaşması nedeniyle projeye başlanmıştır."
Angus ırkının diğer ırklara göre tercih edilmesinin sebepleri:
Et kalitesi: Angus eti mermerleşme oranı, et rengi, kokusu, tekstimi, lezzeti ile tüm dünyada tüketiciler tarafından tercih edilen bir ettir. Angus etinin tercih edilmesindeki en önemli özellik et yağ oranının düşük olmasıdır. Diğer ırklarda yağ oranı %35-36 lara kadar varırken Angus etinde bu oran %6-7 civarındadır. Angus etinde mermerleşme (yağın kas lifleri arasındaki dağılımı) mükemmeldir. Merada et randımanı %55 entansif beside %75 dir. Boynuzsuz Oluşu: Angus ırkında erkek ve dişiler boynuzsuzdur. Boynıfesuzluk boynuzluluğa baskındır. Bu yüzden hayvanlar arasında boynuz yaralanmaları olmamaktadır.
Erken Yaşta Ergenliğe Ulaşmaları: Angus ırkının dişileri çok erken yaşta ergenliğe ulaşırlar bu sayede erken dönemde yavru alınabilme özelliğine sahiptir.
Canlı Ağırlık Artış Oranı Yüksektir: Angusların günlük canlı ağırlık artışları 1,4- 1.7kg olabilmektedir. Yediği yemi en ekonomik bir şekilde ve en kalite bir şekilde ete çeviren ırk olma özelliği taşımaktadır.
Soğuğa ve Sıcağa Dayanıklı Ender Irklardan Birisidir: Anguslar kışın -30 derecede yazın ise +30 derecede fevkalade gelişebiliyorlar. Çevre koşullarına uyumları çok iyidir.
İleri Yaşta Bile Damızlık Olarak Kullanılabilme: Angus sığırları ileri yaşta bile üstün kalitede buzağı verme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile yaşlı angus inekleri bile damızlık olarak kullanılabilmekte ve bu özelliği yetiştiricilere büyük katkı sağlamaktadır.
Kolay Doğum Yapabilmesi: Angus ırkı kolay doğum yapabilme özelliğine sahip ender ırklardan birisidir. Başın küçük olması kolay doğum yapmasında çok büyük etkendir, doğum ağırlığı 25 kgdır.
6. Aydan İtibaren Besiye Çekilme İmkanı Sağlar.