Eğirdir'de Son On Yıllık Tarımsal Gelişmeler
* Eğirdir,
Türkiye elma üretiminin %13'nü karşılıyor
* 63 bin
dekar alan damla sulama ile sulanıyor.
* Eğirdir
Elması Markalaştı.
* Üreticilerin
pazarlık etme gücü arttı.
* 2016
yılında Eğirdir'de 11.279 m2 alanda 338 Ton kültür mantarı üretimi
gerçekleştirildi.
* İlçemizde
Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanların % 100'u
kayıt altında.
Bitkisel Üretim
Elma
Üretimi ile adını tüm ülkemize duyuran Eğirdir İlçesinde elmacılığın tarihi
1960'lı yıllara dayanmaktadır. 1960'lı yıllardan günümüz İlçe ekonomisinin
temelini oluşturmaktadır. İlçemiz
Ülkemizin elma üretiminin %13'nü karşılamaktadır. Eğirdir'de Elma
Üreticiliği son 10 yılda birim alandan alınan verim artışı ve kaliteli
ürün yetiştirilmesi nedeniyle İlçemiz ve
Isparta bazında çok yüksek ekonomik değer kazanmıştır. Son on yıllık süreçte
üreticiler ileri teknoloji mekanizasyon, Klon anaç ve damla sulama konusunda bilinçlendirilerek
ürün kalitesi ve verim artışı sağlanmıştır. Damla sulamanın önemi ve faydaları
konusunda çiftçiler bilgilendirilerek Toplu Damla Sulama sahaları
oluşturulmuştur.
2006
yılına kadar yaklaşık 1.800 dekar olan damla sulama sahası 2006 yılında Ülkemiz
genelinde 12 adet kabul edilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme
projelerinden 6 tanesi (Balkırı, Kırıntı, Tepeli, Serpil, Yukarıgökdere, Yuvalı
köyleri toplu damla sulama projeleri) ilçemizde gerçekleştirilmiş olup, ilçenin
toplam damla sulama sahası 12.000 Dekara ulaşmıştır. 2016 yıl sonu itibariyle
ilçemiz genelinde damla sulama alanı 62-63 bin dekara ulaşmış olup, bunun
yaklaşık 32.000 dekarı toplu damla sulama sahası olarak gerçekleşmiştir.
Yetiştiricilikte
bakımı maliyetli klasik elma ağaçlar yerine klon anaçlı elma ağaçlarının
kullanılması teşvik edilerek, üretim maliyetleri düşürülmüş ve kar marjları arttırılmıştır. 2006 yılında
ilçemiz genelinde klon anaç elma ağaçları % 20 civarında iken 2016 yılında bu
oran % 85'lere ulaşmıştır.
Üretilen
ürünün muhafazası konusunda çeşitli etkinlikler düzenlenerek, modern yapıda
bilgisayar kontrollü soğuk hava depoları kullanılarak, muhafaza süresi
uzatılmış ve pazarlama konusunda üreticilerin pazarlık etme gücü
arttırılmıştır. 2006 yılında 110.000 ton/yıl kapasiteye sahip soğuk hava
depoları mevcut iken yenilerinin yapılması ve eskilerin de kapasite artırımıyla
bu rakam 170.000 ton/yıl'a ulaşmıştır. Ayrıca ilçemiz soğuk hava depolarına
kurulan tasnifleme ve paketleme makinaları ile standart boylama sağlanarak,
elmanın dış ülkelere ihracat yapılmasının önü açılmıştır.
Zirai
mücadele ve gübreleme konularında yapılan çalışmalarla gereği kadar kullanımlar
sağlanarak, üretimde kalite arttırılmış, ülke genelinde Eğirdir Elması adı
altında ülkemizde markalaşmıştır.
Kültür
Mantarı Yetiştiriciliği
İlçemizde
2006 yılında 13 üretici ile başlanan Kültür Mantarı yetiştiriciliğinde 2016
yılı sonunda 125 kişiye ulaşılmış ve 11.279 m2 alanda 338 Ton mantar üretimi
gerçekleştirilmiştir. İstiridye Mantarı yetiştiriciliği ise ilçemizde yeni
başlamış olup 940 m2 alanda 37,60 ton üretim yapılmaktadır. İlçemiz Mantar
yetiştiriciliğinde söz sahibi olmaya başlamıştır. 2015 ve 2016 yılında toplam
48 Çiftçiye İşkur aracılığı ile yapılan protokol çerçevesinde açılan kursla
Kültür Mantarı Yetiştiricisi Belgesi verilmiştir.
Hayvan
Yetiştiriciliği
İlçemizde
son on yıllık dönemde Hayvan Yetiştiriciliğinde yapılan çalışmalarla verimsiz
yerli ırklar yerine Kültür Irkına dönüş sağlanarak büyük oranda süt ve et
veriminde artış sağlanmıştır. 2006 yılında 7.000 Adet Büyükbaş hayvan mevcudunun
% 10'u Kültür Irkı ve kültür melezi iken, 2016 yılında 12.000 adede ulaşan
büyükbaş hayvanın % 50'si Kültür Irkı ve kültür melezi şekline dönüşmüştür.
2006 yılında ilçemizde Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanların % 30'u kayıt altında iken, 2016 yılında bu rakam %
100 oranına ulaşmıştır. 2006 yılında
Küçükbaş hayvan varlığı 50.000 civarında iken 2016 yılında 70.000'leri
bulmuştur. 2006 yılında hayvan aşılama % 70 iken 2016 yılında % 100 oranına
ulaşmıştır.
Son yıllarda yapılan hastalık
taramaları ve aşılamaları yerinde ve zamanında yapılması nedeniyle ilçemizde
zoonoz hastalıkları çıkışı olmamıştır. İlçemizde göçmen kuşların
geçiş güzergâhında olmasına rağmen etkin denetim ve kontroller sayesinde Kuş
Gribi vakası görülmemiştir.
2006
yılında ilçemizde 2.530 kovanla arıcılık yapılırken 2016 yılında bu sayı 5.400
adede ulaşmıştır.
Su
Ürünleri Yetiştiriciliği
2006
Yılında Alabalık Üretim Tesisi sayısı 7 ve üretim kapasitesi 80 ton/yıl iken
2016 yıl sonu itibariyle kapanan ve yeni açılan işletmelerle birlikte bu sayı
8'e çıkmış ve üretim kapasitesi 186 ton/yıl' a ulaşmıştır.
2006
Yılında Eğirdir Gölünde avcılıkla elde edilen ürünler Havuz Balığı 3 Ton,
Kerevit 9 ton ve Gümüş Balığı 34 ton iken bu rakamlar 2016 yılında Havuz Balığı
182 Ton, Sazan 2 ton, Kerevit 110 ton' a ulaşmıştır.
Kaynak: http://isparta.tarim.gov.tr/