TÜRK TARIMINDA MARKA KURULUŞ: EĞİRDİR MAREM...
Her
hafta salı günü Kanal32 ekranlarında Eğirdir gündemi değerlendiren gazetemiz
sahibi Abdullah Sinan, bu hafta ilçemizde kurulu Eğirdir Meyvecilik Araştırma
Enstitüsü hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Sinan,
konuşmasına Hafta içi her gün programınızda yerel basın yanı sıra ulusal basın
haberleriyle gerek ülkemizde, gerekse ilimizdeki haberleri aktarıyorsunuz.
Yerel
gazetelerimizin haberlerini aktarırken, Eğirdir ile ilgili güncel haberleri de
Eğirdir AKIN Gazetesini ekranlara getirip, günceli izleyicilerimize
aktarıyorsunuz
Onun
için ki ben Eğirdir Akın Gazetesindeki bu haberleri yinelemeyip farklı konulara
değinmek istiyorum.
Sizler
aracılığı ile değindiğim konuların ilçemize yararlar getireceğini düşünüyorum.
ifadeleriyle giriş yaptıktan sonra Geçtiğimiz hafta, Kanal32 ekranlarında
Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM)nü tanıttığını hatırlattı.
Abdullah Sinan, bu hafta da ülkemizde
bir marka olan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüz ile ilgili ayrıntılı
bilgiler verdikten sonra önümüzdeki hafta bu iki enstitümüzü gündeme
getirmesinin sebebini açıklayacağını aktardı.
Eğirdir
Akın Gazetesi Sahibi Abdullah Sinan, hemşehrilerimizin de yakından takip ettiği
Gülkentte Bugün programında şunları söyledi:
Hatırlayacağınız
üzere geçtiğimiz hafta, bu ekranlarda Eğirdir Su Ürünleri Araştırma
Enstitümüzü, SAREMi tanıtmış ve bu marka kuruluşumuz ile ilgili bilgiler vermiştik.
Bu hafta yine ülkemizde bir marka olan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüzü
tanıtacağımızı ifade etmiştik.
KURULUŞ:
1952
yılında Eğirdir Fidanlık Müdürlüğü olarak kurulan kurumun ismi 1994 yılında
Bakanlık oluru ile Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
olarak, 2015 yılında da Bakanlar kurulu kararı ile Meyvecilik Araştırma
Enstitüsü Müdürlüğü olarak değiştirildi.
GÖREV VE
ÇALIŞMA ALANLARI
* Meyve,
Sebze, Süs Bitkileri, Bağ ve Üzümsü Meyveler konusunda temel ve uygulamalı
araştırmalar yapmak,
* Bu
ürünlerde uygun üretim teknikleri, araç ve girdi kullanımını saptamak,
* Yüksek
verimli kaliteli, hastalık ve
zararlılara dayanıklı, tüketici isteklerine uygun tür ve çeşitleri geliştirmek,
* Üretim
ve pazarlama süresince karşılaşılan tüm sorunların çözümüne katkıda bulunmak,
*
Sağlıklı, ismine doğru materyalin üretilerek, üretimle ilgilenen birimlere
aktarmak amaçlarıyla çalışmalarını aralıksız sürdüren MAREMin Isparta, Burdur,
Antalya, Afyon, Kütahya, Denizli, Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Aksaray illeri,
birinci derecede sorumluluk alanları
GÜÇLÜ
KADRO...
Eğirdir
Meyvecilik Araştırma Enstitümüzde halen doktorasını tamamlamış 12, doktorası
devam eden 7, yüksek lisansını bitirmiş 24, Yüksek Lisansı devam eden 3 Ziraat
mühendisi olmak üzere 46 Ziraat mühendisi, 1 Peyzaj Mimarı, 6 Tekniker, 2
Teknisyen, 2 Laborant, 4 İdari Personel, 57 işçi olmak üzere toplam 118
personel görev yapmakta.
BİLİMSEL
ÇALIŞMALAR
MAREM;
Araştırma, Eğitim, Tanıtım ve Destek, Tarımsal Analiz ve Üretim Faaliyetlerini,
500 dekarı merkez, 500 dekarı da Serpil işletmesi olarak toplam 1000 dekar
arazi üzerinde gerçekleştirmekte
Yetiştirme
tekniği, ıslah ve genetik araştırmaları, Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları
ve Tarım Ekonomisi Çalışmaları üzerinde çalışmalarını sürdüren Eğirdir
Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde, bu güne kadar sonuçlandırılan proje sayısı
112
Halen TAGEM destekli 37, TÜBİTAK Destekli 5, Avrupa Birliği Destekli 1
proje bulunuyor
Ayrıca şu an 9 proje enstitü imkanları ile 20 proje de Özel
Sektör işbirliği ile yönetiliyor.
2004
yılında kurulan Bitki Besleme Laboratuvarında; Toprak analizleri, Yaprak
Analizleri, Meyve ve Su Analizleri yanı sıra gübre analizleri de son derece
modern cihazlarla yapılıyor.
Eğirdir
Meyvecilik Araştırma Enstitümüzde ayrıca, Hasat Sonrası Fizyolojisi, Doku
Kültürü, Bitki Sağlığı, Pomoloji ve Histoloji Laburatuvarları ile
çiftçilerimize türk tarım Dünyasına hizmet veriliyor.
DİĞER
FAALİYETLER
MAREMin
diğer faaliyetlerine gelince Maremde, 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde,
bakanlık bünyesinde çalışan 1130 Ziraat Mühendisi, Tekniker ve Teknisyenlerin
katılımlarıyla, değişik konularda Hizmet içi Eğitim seminerleri düzenlendi.
Yine 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde, değişik illerden ilçemize gelen 263 çiftçiye
farklı yetiştiricilik konularında eğitimler verildi.
Yine
2016 yılının ilk 6 aylık dönemde toplamda 633 adet toprak, 726 adet yaprak
numunesi analize alınarak, 7293 adet toprak analizi, 7260 adette yaprak analizi gerçekleştirildi.
Enstitümüzde
araştırma faaliyetleri yanında, üretim faaliyetleri de yürütülmekte
. Bu
çerçevede 2015 yılında ortalama 120 bin adet meyve fidanı üretimi yapıldı. Aynı
yıl 400 bin Lavanta fidesi üretildi.
Kurulduğu
günden bugüne Türk tarım dünyasına önemli katkıları olan Eğirdir Meyvecilik
Araştırma Enstitüsü, ülkemizde bulunan sekiz Meyvecilik Araştırma Enstitüsü
arasında en kapsamlısı ve en geniş çalışma alanına sahip kurum.
Enstitümüzde
başta Elma Kültürü ve Meyve Çeşit Kataloğu olmak üzere, çalışma konuları ile
ilgili çok sayıda kitap ve broşür bastırılarak dağıtımları yapıldı.
Her yıl
en az iki fuara katılan Eğirdir MAREM, bu fuarlarda üretilen bilgi ve
teknolojilerin tanıtım ve yayınını sağlamakta.
1. Ulusal Elma Çalıştayı, Elma ve Armut
Islahında Yeni Yaklaşımlar Paneli, Tarım Ekonomisi Kongresi ve Bahçe
Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumuna ev sahipliği de yapan Eğirdir
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Hakemli bir dergi olan Meyve Bilimi / Fruit
science Dergisini de çıkarmakta.
DAVRAZ
KİRAZI
MAREMin
büyük başarılarından biri de DAVRAZ Kirazı
2011
yılında seleksiyon ıslahı metodu ile yetiştirilen DAVRAZ kiraz çeşidinin
tescili yapıldı.
Davraz kirazı bölgemizde üretilen ve ihraç edilen
kirazlardan bir hafta
on gün önce olgunlaşıyor. Diğer kiraz çeşitlerine
nazaran verimi daha yüksek olan uzun saplı Davraz Kirazı tescil edildi ama
tescili ile ilgili yönetmeliğin yayınlanması bekleniyor. Bu aşamadan sonra
Davraz Kirazı fidanlarının üretimlerine başlanacak ve satışları
gerçekleştirilecek
Bugün de
sizlere Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüzü tanıtmaya çalıştım. Süre
kısıtlı olduğu için çok fazla ayrıntıya maalesef giremedim.
Yani Göller
Bölgesinin incisi Eğirdirde iki marka Araştırma Enstitümüz bulunmakta
Eğirdir
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM) ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma
Enstitüsü (SAREM)
Ülkemize
ve bölgemize yıllardır başarı ile hizmet veren bu iki Araştırma Enstitümüzü
neden tanıttığımı inşallah önümüzdeki haftaki sohbetlerimizde sizlerle
paylaşmayı diliyorum.