Eğirdir Orman Fidanlığında Üretilen Fidanlar Toprakla Buluşuyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Orman Fidanlığında Üretilen Fidanlar Toprakla Buluşuyor
Haberin Tarihi: 30.11.2016 13:32:00 - Okunma Sayısı:1528 defa okundu.

Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi “Sonbahar etabında Isparta İl ve ilçelerindeki 15 bin dekar arazide çalışma yaparak 700 bin adet asli orman türleri ve yabanıl meyve fidanları toprakla şu günlerde buluşturuyoruz” dedi.

Eğirdir Orman Fidanlığında Üretilen Fidanlar Toprakla Buluşuyor

Eğirdir Orman Fidanlığının, sonbahar sezonu için ürettiği fidanların dikim alanlarına taşınması devam ediyor. Bu yıl için fidanlıklarda 5,5 milyon adet fidan üretimi hedefi belirlediklerini söyleyen Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi “Sonbahar etabında Isparta İl ve ilçelerindeki 15 bin dekar arazide çalışma yaparak 700 bin adet asli orman türleri ve yabanıl meyve fidanları toprakla şu günlerde buluşturuyoruz” dedi.
Eğirdir ilçesinde kurulu bulunan Orman Fidanlığında 2016 yılında 5.5 milyon adet fidan üretimi gerçekleştirilirken, sonbahar dikimlerinin tamamlanmasının ardından 2016 yılı programları da gerçekleştirilmiş oluyor. Isparta il ve ilçe ormanlarından vatandaşlara toplatılan kozalak ve yabanıl meyvelerden elde edilen tohumlar, Eğirdir Orman Fidanlığında fidana dönüştürülüyor. Fidanlar dikim başarısı sağlanması açısından ait oldukları yerlere dikilip, bu sayede yöre halkının da geçimine katkıda bulunuluyor. Bunun yanı sıra üretimlerin tohumdan gerçekleşmesi sebebiyle türlerin genetik çeşitliliğinin artmasına katkıda bulunularak, ileride meydana gelebilecek olumsuz durumlarda türün neslinin devamına katkıda bulunuluyor.
Dikim mevsimine girdiğimiz şu günlerde asli orman ağaç türleri ve yabanıl meyve eylem planı, Gelir getirici tür eylem planı, dut eylem planı gibi projeler kapsamında Isparta, Eğirdir, Sütçüler, Orman İşletme Müdürlüklerinde arazi hazırlığı tamamlanmıştı. Ağaçlandırma sahalarında değerlendirilecek olan türler, hem yaban hayvanlarına besin kaynağı, hem’ de kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımıza ek gelir getiren türler yetişme ortamı özellikleri dikkate alınarak dikimleri gerçekleştirilmek üzere fidanlıktan bu alanlara naklediliyor.
Eğirdir fidanlıkta ilave katlama yöntemi buluşuyla, ardıç fidanı üretimi ön plana çıkıyor. Bu teknikte ardıç ağacının oluşum sürecinde tek başına rol olan ardıç kuşunun görevi üstleniliyor. Öncüsü olduğu ardıç fidanı üretimi ile ün salmış olan fidanlıktan ülkemizin her yerine hatta ülke dışına fidan gönderiliyor. Ağırlıklı olarak üretilen asli orman ağaç türlerinin (Sedir, Ardıç, Çam) fidanlarıyla yetinilmeyip birçok yabanıl meyve ve özellikle son yıllarda popülerliği artan ve Isparta’nın gülden sonra simgesi olma yolunda emin adımlarla yol alan lavantanın, elli bin adet fidan üretimiyle artan talebin karşılanmasına çalışılıyor.
2016 yılında üretilen; sedir, karaçam, boz ardıç, kokulu ardıç, diken ardıç, kara servi, akasya, akçaağaç, dişbudak, alıç, badem, ceviz, Y. elma, Y. erik, iğde, kızılcık, zerdali, dut, ahlat, meşe, kestane, katırtırnağı, mazı, mahlep, fıstık çamı, maviservi, biberiye ve lavanta türlerinden oluşan 5,5 milyon adet fidanın toprakla buluşması bekleniyor.
Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi yaptığı açıklamada " Bölgede yetişen doğal ve yabani meyveli türlerin fidan üretiminde büyük görev üstlenen Eğirdir fidanlığının sonbahar dikimi sezon çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir. Kasım ayı itibarıyla, Eğirdir fidanlığı dikim sezonuna hazır durumda ve işletmelerden gelen talepleri karşılıyor. 2016 yılı için fidanlıklarda 5,5 milyon adet fidan üretimi hedefini belirledik. Sonbahar etabında Isparta İl ve ilçelerindeki 15 bin dekar arazide çalışma yaparak 700 bin adet asli orman türleri ve yabanıl meyve fidanları toprakla şu günlerde buluşturuyoruz. Amacımız fidanlıklarda üretilen her fidanın yerinde değerlendirilmesi, dolayısıyla orman alanları ile servetinin arttırılmasını sağlamaya çalışmaktır.’’ dedi.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap