?YEDİ RENKLİ GÖL?DE ?YÜZEN KENT EĞİRDİR?...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,?YEDİ RENKLİ GÖL?DE  ?YÜZEN  KENT  EĞİRDİR?...
Haberin Tarihi: 10.10.2016 09:19:00 - Okunma Sayısı:1596 defa okundu.

Çevresinde yaşayan 250 bin insanın ve milyonlarca canlının yaşam kaynağı olan Eğirdir Gölü’ne, 80’li yıllarda yazdığım “Eğirdir Sizi Bekliyor”

“YEDİ RENKLİ GÖL”DE  “YÜZEN  KENT  EĞİRDİR”...

 

Recep BOZKURT

Eğitimci-Yazar

 

            Çevresinde yaşayan 250 bin insanın  ve milyonlarca canlının yaşam kaynağı olan Eğirdir Gölü’ne, 80’li yıllarda yazdığım “Eğirdir Sizi Bekliyor” (*) şiirimde ilk kez ve 2007 yılında yayınladığım “Bir Yaşam Yolculuğu”(**) adlı  kitapta “Yedi Renkli Gölün Kıyıcığındaki Kent” dediğimde pek ses getirmemişti. Bugünlerde ise bu tanımlamanın, geniş kitlelerce seslendirilmeğe başlamasından en fazla keyif alanlardanım.

            “Yedi renkli” demek en çok bu güzel göle yakışır...

            “Yüzen Kent Eğirdir” tanımına ise ilk kez, bir müzede rastlayınca nasıl sevindim bilemesiniz...

            01 Ekim 2016 günü İzmir’de Arkas Sanat Merkezi’nde “19. Yüzyıl Anadolu Seyahatleri” sergisini geziyorum; birden karşıma Alexandre de Laborde ve oğlu Leon de Laborde’nin yazıp çizdiği 1838 yılı Eğirdir’i çıkıyor!..

            Ben bu Laborde’lerden daha önceleri haberdardım - iki Eğirdir çizimlerini Dün Bugün Yarın Eğirdir adlı kitabımda yayınlamıştım - ama bu kez bu resimlerle birlikte Eğirdir gözlemlerini öylesine güzel sözlerle anlatıyorlardı ki; inanın gözlerim yaşardı:

            “Adımlarımız ilerledikçe, sanki, sürprizi daha iyi hazırlamak için, biz yaklaştıkça, önce YÜZEN KENT EĞİRDİR; yani suların ve yeşilliğin ortasındaki rengarenk evlerini barındıran sevimli adalar karşımıza çıkıyor. Peşi sıra, uzun dalgakıranı üzerinde ilerleyen kıyı kenti; adeta kente hakim olan ve onu tehdit eden kayaların düşüşünden kaçmak ister gibidir...

            İsviçre turistleri!.. Hayranlık çığlıklarımızı duymak için neden burada değilsiniz?!..

            Yetenekli sanatçılar, gelin; Doğu güneşiyle aydınlatılmış, sedirden züfa otuna kadar mukaddes bir bitki örtüsüyle kaplanmış, bu yarı İsviçre yarı Napoli manzarası karşısında fırçalarınızı Eğirdir Gölü için kullanın...” diye yazıyorlar...

            Daha 1800’lü yılların başlarında bu baba ve oğul, Antik Kent arayışı  merakıyla Anadolu’yu baştan başa gezerler, fakat, kazı çalışması yapmazlar; amaçları durum tesbitidir. Bu gezilerde baba Laborde’nin gözlemleri ve çok iyi bir ressam olan oğul Leon’un çizimleri, o yılların tanınıp bilinmesi  için tam bir görsel döküman.

            Bu belgeler, Eğirdir kültürüne mutlaka kazandırılmalıdır...

            Gelelim yazımın başlığına: Eğirdir’i çok özgün bir biçimde anlatan bu iki tanımın sloganlaşması ve iletişim teknolojisinden de yararlanarak güzel Eğirdir’in reklamının yapılmasında, turizm sektöründe, hatta her türlü basım yayım malzemesinin kullanılmasında  sayısız yararları ve katkısı olacağı kanısındayım...

 

(*)- “Dün Bugün Yarın-EĞİRDİR”, sayfa:241

(**)- “Bir Yaşam Yolculuğu”, sayfa:1

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap