Bu Yıl Eğirdir
Elmasının Kalitesi Çok Yüksek…
140 Bin Ton
Kapasiteli Soğuk Hava Depoları Elmaları Depolamaya Hazır…
Özel Haber:
Emel TURAN
KARTAL
Türkiye
elma üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan Eğirdir’de, elma hasadı
başladı.
Elmalarını
1 yıl boyunca çocukları gibi yetiştiren elma üreticileri meyvelerini
bahçelerden toplamaya başladılar.
Elmanın
başkenti olan Eğirdir ilçemizde üreticiler bu yıl bilgisayarlı erken uyarı
sistemi sayesinde kara leke ve iç kurdu ile mücadelede karşı büyük başarı
sağladılar.
Özellikle
ihracatta sorun olarak değerlendirilen elmanın düşmanı ''kara leke''
hastalığına karşı ilçemizde yürütülen mücadelede bu yıl önemli başarı elde
edildi. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Eğirdir
İlçe Müdürü Uğur Turgut, bu yıl Eğirdir elmasının kalitesinin çok yüksek
olduğunu, bilgisayarlı erken uyarı sistemiyle kara leke ve iç kurduna karşı
büyük başarı sağladıklarını dile getirdi.
Turgut,
açıklamalarında şunları ifade etti: “İlçemizin 6 bölgesinde (Balkırı, Tepeli,
Serpil, Yukarı Gökdere, Sorkuncak köyleri ve Barla kasabasına) bilgisayarlı
erken uyarı sistemlerimiz var. Bizler hava şartlarına göre çiftçilerimize
uyarılarda bulunuyoruz. Örneğin bugün hangi ilaçlama yapılacaksa hemen
sistemden uyarı yolluyoruz ve çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz.
Çiftçilerimiz
de bizlere riayet ederek ilaçlamalarını yapıyorlar. Bu sistemle bu yıl
ilçemizde kara leke ve iç kurdu yok denecek kadar düşük seviyede” dedi.
Yapılan
denetimler ve gözlemler sonucu Eğirdir elmasının kalitesinin çok yüksek
olduğunun gözlemlendiğini belirten Turgut: “Köylerimizin hepsinde kurumumuzun
tarım danışmanları var. Bu arkadaşlarımız sürekli denetim halindeler. Eğirdir
elmasının kalitesi renk, büyüklük, aroma, nişasta, şeker oranı bakımından çok
yüksek seviyede. Eğirdir, tarımsal alt yapı olarak diğer bölgelere göre çok
ileri durumda.” diye konuştu.
Elmanın %3’ü ihraç ediliyor…
Önceki
yıllarda ülkemizde üretilen elmanın %3’ünün ihraç edildiğini dile getiren Turgut,
“bu rakam rekolteye bakıldığında alt seviyelerde.” dedi.
Geçen
yıl Eğirdir’de elma rekoltesinin %35-40’ının birinci sınıf, %30-25’inin ikinci
sınıf ve geri kalan kısmının sanayi tipi elma olduğunu söyleyen Turgut, bu yıl
ise birinci ve ikinci sınıf elma oranlarının yüksek olduğunu, sanayi tipi
elmanın az olduğunu söyledi.
34 Soğuk Hava Deposu Hasada Hazır…
İlçemizde
toplam 140 bin ton kapasiteye sahip 34 adet soğuk hava deposunun bulunduğunu
söyleyen Turgut: “İlçemizde toplam 140 bin ton kapasiteye sahip 34 adet soğuk
hava depomuz var. Soğuk hava depolarımız teknik anlamda bir çok bölgeden ileri
durumda. Hatta birçok soğuk hava depolarımızda tasnifleme işlemleri yapılıyor.
Türkiye çapında depolama kapasitesi bakımından İstanbul’dan sonra Isparta bölgesi
ikinci sırada yer alıyor” dedi.
Gıda
Tarım ve Hayvancılık Eğirdir İlçe Müdürü Uğur Turgut sözlerinin sonunda elma
hasadının bereketli olmasını temenni ettiğini söyledi. 140 Bin Ton Kapasiteli
Soğuk Hava Depoları Elmaları Depolamaya Hazır…
İlçemizin
en büyük soğuk hava depolarından 20 bin ton kapasiteye sahip olan Gülbudak
Soğuk Hava Deposunu ziyaret ettik. Burada gördüğümüz manzara ise gurur
vericiydi. Çünkü bayan işçiler aileye ekonomik katkı için harıl harıl elma
seçim işlemlerini yapıyorlardı.
Gülbudak’ta
işlenen elmalar birçok ülkeye ihraç edilmesinin yanısıra büyük mağazalar
zincirlerine pazarlanıyor.
Elma
Ne Zaman Hasat Edilir
Elma
meyve olarak ince kabuklu, çok nazik bir meyvedir. Meyveler hasat edilirken
avuç içine alınmamalı, parmakla sıkılmamalıdır. Meyveleri toplama kovalarına
koyarken ve boşaltırken çok dikkatli olmalıdır. Sebep olunacak küçük bir yara
veya ezik depo çürüklüğüne sebep olan mantarlar için giriş kapısıdır.
Hasatta
diğer bir noktada hasat zamanının doğru olarak tayinidir. Elma meyveleri ağaç
olumunda hasat edilir. Meyveler yeme olumuna soğuk hava depolarında belirli
süre tutulunca ulaşırlar.
Yazlık
elmalar ağaç ve yeme olumuna ağaç üzerinde iken ulaşırlar. Bu sebeple yazlık
çeşitler yeme olumunda hasat edilmelidir.
Elma
ağaçlarında hasat iki veya üç defa yapılır. İlk hasatta daha ziyade ağacın dış
veya alt kısmındaki meyveler koparılır. Sonra ise iç kısımlardaki yarı ve üst
dallardakiler toplanır.