İç sulardaki balık stokları Eğirdir'den
kontrol edilecek
Türkiye
iç sularındaki balık stoğunun yüzde 70'inin bulunduğu 21 ilde su ürünleri
stokları ve ekolojik çeşitliliğinin belirlenmesi ile su kaynaklarının izlenmesi
Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu tarafından yapılacak.
Su
Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Şakir Çınar, balık sağlığı araştırmaları
yapmak, sorumluluk alanı içerisindeki iç sularda su ürünleri stoklarını ve
ekolojik çeşitliliği belirlemek, sürdürülebilir kullanım için yönetim planları
oluşturmak, ıslah çalışmalarında bulunmanın temel görevlerinin olduğunu ifade
ederek bu anlamda Türkiye'nin ilk kerevit kuluçkahanesinin istasyon bünyesinde
kurulacağını söyledi.
Türkiye’deki
balık stoklarını kontrol etmek artık daha kolay hale gelecek. Eğirdir’de
faaliyet gösteren Su Ürünleri Araştırma İstasyonu balık stoğunun yüzde 70'inin
bulunduğu 21 ilde su ürünleri stoklarının izlenmesi için kolları sıvadı.
Su
Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Şakir Çınar, kurumun 1987 yılında Tarımsal
Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı bir enstitü olarak
kurulduğunu, 2011 yılında ise Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim
Enstitüsü Müdürlüğüne bağlandığını söyledi.
Yaşanan
bazı sorunlardan dolayı kurumun, bu yıl Bakanlar Kurulu kararıyla Su Ürünleri
Araştırma İstasyonu adıyla özerk bir yapıya kavuştuğunu anlatan Çınar, karar
ile İç ve Batı Anadolu'daki 21 ilin sorumluluklarına verildiğini kaydetti.
Türkiye'de
yaklaşık 40 bin ton civarında iç su ürününün avcılık yoluyla üretildiğini, bu
üretimin yaklaşık 30 bin tonunun sorumluluk alanlarında bulunduğunu ifade eden
Çınar, "Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün kayıtlarına göre
ruhsatlı balıkçı ve tekne sayısının yaklaşık yüzde 70'i sorumluluk alanımızda.
İç su dinamikleri açısından baktığımızda ciddi bir potansiyelimiz var.
Türkiye'nin en büyük doğal su gölleri olan İznik, Beyşehir, Eğirdir, Uluabat
gölleri bizim sorumluluk alanımızda bulunuyor" dedi.
Çınar,
balık sağlığı araştırmaları yapmak, sorumluluk alanı içerisindeki iç sularda su
ürünleri stoklarını ve ekolojik çeşitliliği belirlemek, sürdürülebilir kullanım
için yönetim planları oluşturmak, ıslah çalışmalarında bulunmanın temel
görevlerinin olduğunu ifade etti. Bu anlamda Türkiye'nin ilk kerevit
kuluçkahanesinin istasyon bünyesinde kurulacağını bildiren Çınlar, sözlerini
şöyle sürdürdü:
"Çalışmalarımızın
sadece kerevit kuluçkahanesi ile sınırlı kalmasını istemiyoruz. Yeni türlerin
sektöre kazandırılması yönünde çabalarımız olacak. Ayrıca yakın bir tarihte
sülük ve kurbağa üretimi konularında kitapçık hazırlayacağız. Bünyemizde su
ürünleri gen bankası kurulması yönünde çalışmalarımız olacak. Kurumumuz,
sayısız TÜBİTAK ve TAGEM projesi yürütmüş, birçok bilim adamı yetiştirmiştir.
Bugüne kadar temel araştırma üzerine yapılan çalışmalar, bundan sonra üreticiyi
ilgilendiren, üreticinin cebindeki parayı artırabilmek için gerçekleşecek.