Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ'den Gölün akılcı kullanımı ile ilgili öneriler...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ'den Gölün akılcı kullanımı ile ilgili öneriler...
Haberin Tarihi: 19.9.2013 17:02:00 - Okunma Sayısı:2396 defa okundu.

SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi-Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Eğirdir-Isparta Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ "Göllerin; tarım ve yerleşim alanlarının atık dökme yeri olarak görülmesi ve ekosisteme (çevreye) insanların olumsuz müdahaleleri doğal alanlarımızın sürdürülebilirliğinde ciddi kaygıların oluşmasına neden olmaktadır." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ’den Gölün akılcı kullanımı ile ilgili öneriler...

 

            SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi-Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Eğirdir-Isparta Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ  “Göllerin; tarım ve yerleşim alanlarının atık dökme yeri olarak görülmesi ve ekosisteme (çevreye) insanların olumsuz müdahaleleri doğal alanlarımızın sürdürülebilirliğinde ciddi kaygıların oluşmasına neden olmaktadır.” dedi.

            “Doğal, dinamik yapısına müdahaleler olmadıkça, milyonlarca yıl önce oluşup, günümüze kadar doğal dengesini koruyan Eğirdir Gölü ve diğer doğal göllerimiz daha uzun yıllar yaşamını ve yaşam süresini dengeleyen doğal göl olarak insanlarla- canlılarla yaşayacaktır.” İfadelerini kullanan Kesici, özellikle Eğirdir Gölü’nün akılcı kullanımı konusunda şu önerilerde bulundu:

            “Gölün akılcı kullanımı; göl ve çevresindeki biyolojik çeşitliliği etkileyici insan faaliyetlerinin belirlenmesi, havzada çok az olan su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı sağlamak üzere mevcut su planlarına öneriler getirilmeli ve alternatifler oluşturulmalıdır. Eğirdir Gölü gibi hassas ekolojik kaynakların tüketilmeden kullanılmasında, havza içerisinde geliştirilecek turizm, tarım, sanayi, su ürünleri ve rekreasyon alanları aktiviteleri göl alanını (kıyı çizgisini) etkileyecek arkasındaki her türlü faaliyetler için kısa, orta ve uzun vadeli hedef ve politikalar belirleyerek uygulama araç ve süreçleri tanımlanmalıdır.

- Gölleri besleyen dereler, çaylar üzerine kurulan baraj, gölet, set projeleri ve regülatörlerle göller baraja dönüştürülmemelidir.

- Gölün; su miktarı, biyolojik çeşitliliği ve su kalitesi mutlak koşulla korunmalıdır.

- Göllerin drenaj alanındaki gübreleme ve pestisit uygulamaları ile tarım alanlarından dönen suların yerleşim alanlarının çok yoğun kanalizasyon atıklarıyla, sanayi atıklarının göllere ulaşımı mutlaka engellenmelidir. Bölgedeki bu atık kaynaklarının arıtma ve filtre sistemleri günün teknolojik koşullarına göre yapılandırılmalı ve çalıştırılmalıdır.

- Gölün dengesinin sürekliliğini sağlayan doğal balıkları ile (kavinne,sazan, sıraz, egrez) yet inilmeyip daha çok para kazanılması için ; göle yabancı tür balıkların bırakılmasıyla, gölün binlerce yıllık canlı dokusu tahrip edilmiştir. Doğal yapı korunmalıdır.

- Havzadaki tarım şekli ve su kullanımı ekolojik tarıma göre düzenlenmelidir.

- Kaçak kamış ve saz kesimi, yakımı, toplanması ve çeşitli nedenlerle bu yerlerde arazi açılması, otlatma, yol yapımı vb. etkinliklere izin verilmeyerek göl kıyı çizgisi ve peyzajı korunmalıdır.

- Yaban hayatının temsilcisi olan kuşlar, göllerin doğal yapısındaki balıklar ve diğer organizmalar; göllerin ekolojik yapısı korundukça bu ortamı tercih edeceklerdir. Doğal göllerde ötrefikasyon (kirlilik) artıkça flora-faunanın korunması söz konusu değildir. Bu nedenlerle göllerin doğal dengesi kısa vadeli çıkarlar için ihmal ve feda edilmemeli, korunmalıdır.

- Gölün kullanım önceliği içme suyu için olmalıdır

- Sit alanı, A tipi sulak alanlar olarak değerlendirilen, kullanımı-korunması için yasalar çıkarılan sulak alanlar için verilen sözler tutulmalı ve düzenlemeler yerine getirilmelidir.

-  Gölü yönetimi ile ilgili göz ardı edilen diğer unsur ise, ’göl ile ilgili koruma yasalarının’ uygulanamayışı ve gölle ilgili verilerin tam/yeterli olmadan yönetim çalışmalarında karalar verilmesidir. Göl stratejik öneme sahiptir ve koruma – kullanma  ile ilgili yasalar mutlaka uygulanmalıdır.”

            Kesici, Eğirdir Gölü yönetimi ile ilgili göz ardı edilen diğer unsurun ise, ’göl ile ilgili koruma yasalarının’ uygulanamayışı ve gölle ilgili verilerin tam/yeterli olmadan yönetim çalışmalarında kararlar verilmesi olduğunu vurguladı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap