Elmada
Hasat Öncesi Önemli Uyarılar
Yıllık 800 bin ton elma üretimiyle Türkiyenin önemli elma
üretim merkezlerinden birisi olan Ispartada, hasat öncesinde sektör
temsilcilerinden önemli uyarılar geldi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Eğirdir Ziraat Odası
Başkanı Osman Sarıdoğan ve Gelendost Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kaya hasat
öncesinde önemli uyarılarda bulundular.
Isparta ekonomisi açısından son derece önemli olan elma
üretiminde bu sene rekolte ve kalitenin çok iyi olduğunu vurgulayan başkanlar;
bu avantajın pazara yansıtılması için elma hasat edilirken dikkatli olunması
gerektiğini vurguladılar.
Bu
sene havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın erken başlayabileceğini ifade
eden başkanlar; Kaliteli üretimin yanında bahçeden çıkan ürünün mümkün olan en
az kayıpla tüketiciye ulaşması, bunun da ancak doğru zamanda hasat edilen
ürünün uygun şekilde toplanması ve son tüketiciye kadar uygun şartlarda nakli
ve depolanması ile mümkün olacağını söylediler ve uyulması gereken önemli
uyarıları şu şekilde sıraladılar;
HASAT ZAMANININ DOĞRU
TESPİTİ VE ÖNEMİ
1-Basit
bir yöntemle çiftçilerimiz hasat zamanını kısa zamanda tespit edebilirler.
Bunun için temin etmeleri gereken tentürdiyot ve bıçaktır. Elmalar çiçek
çukuruyla sap çukuru bölgeleri ortadan ikiye bölünerek tentürdiyot bileşiğine
kısa süre batırılır ve 2-3 dakika bekledikten sonra siyah ve beyaz zemin
oluşacaktır. Her çeşide göre bu oluşum farklılık gösterir. Elimizde bulunan
elma hasat skalası ile karşılaştırma yapılarak sonuca karar verilir.
2-Renk
ve görünümüne göre hasat zamanına karar verilir.
3-Sertlik
derecesine bakılır. Meyve eti sertliği, dış kabuk kesilir sonra penetrometre
ile sertlik derecesi ölçülür.
4-Suda
çözünür kuru madde; Reflektometre ile meyvenin suyuna bakılır.
Erken
ya da geç hasat yapılması durumunda;
Erken
hasat edilir ise depo ömrü kısalır, renk değişikliği meydana gelir, buruşma
meydana gelir. Hasat geciktirilirse elmada camsılaşma artar, depolama ömrü
kısalır, ağırlık kaybı artar, raf ömrü kısalır ve yola dayanımı azalır.
HASAT
SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Meyve
daldan çekilirken dallara çarpılmamalı ve usulca toplama kabına konmalıdır.
Sert zemine yukardan dökülmemelidir. Toplama kabında sünger bulunmalıdır. Meyve
parmaklarla sıkılmamalı, tırnak ve yüzüklerle çizilmemelidir. Zararlı ve
hastalık emaresi bulunan meyvelerin ayrılmasına özen gösterilmelidir. Meyve
sapının elma üzerinde kalacak şekilde özen gösterilmelidir. Darbe almış
meyveler ve yere düşen meyveler kasaya konmamalıdır. Kullanılan toplama kapları
ve bahçe kasaları pürüzsüz olmalıdır. Kasalar aşırı doldurulmamalı ve uygunsuz
yerlere (çamurlu, ıslak, güneşli) konmamalıdır. Bu işlemler dikkat edilmeyecek
olursa; Yara almış elmalar yara yerinden çürümeye başlar.
HASAT
SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Toplanan
meyveler güneşte bekletilmemelidir. Hasat edilen meyveler hemen depoya
nakledilmelidir. Hemen ön soğutmaya alınmalıdır. Hasat edilen meyveler elma
bahçesinde geçirdiği her bir gün için, depolama ömrü yaklaşık 10 gün azalmaktadır.