Eğirdirde Şeftali Hasadı Devam Ediyor
Çeşit özelliğine
göre Haziran ayı başında başlayarak Eylül ayının sonuna kadar devam edecek olan
şeftali hasadında bu yıl 314 dekar alanda yaklaşık 400 ton (Nektar) tüysüz
şeftali, 623 dekar alanda ise 1100 ton tüylü şeftali rekoltesi
beklenmekte.
Özellikle Kovada
Gölü etrafında bulunan Kırıntı, Serpil ve Yukarı Gökdere köyleri başta olmak
üzere Eğirdirin diğer köylerinde de yaygınlaşan şeftali üretimi, günümüzde
elma üretimine alternatif bir model olarak ön plana çıkmakta.
Konu hakkında
açıklamada bulunan Eğirdir Gıda, Tarım
ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut, geçmiş yıllarda çöğür anaçlı elma
dikiminde ağaç arasındaki boşlukların değerlendirilmesi amacıyla şeftali
dikimine başlandığını belirterek; O yıllarda elmalar mesafe olarak çok
aralıklı olarak dikilir ve ancak 10 senede meyve vermeye başlardı. Bu 10
senelik boş zamanı değerlendirmek amacıyla elma ağaçlarının arasına daha erken
yaşta meyve veren şeftali ağaçları dikilirdi. Günümüzde ise daha bilinçli ve
daha modern bahçelerde üretim yapılmakta ve yetiştirilen şeftali Bursa
şeftalisini aratmayacak kalitede olmaktadır dedi.
Şeftali
üretiminin en yoğun olduğu Yukarı Gökdere Köyünde hasadın devam ettiğini
belirten Sınırlı Sorumlu Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
Başkanı Mehmet Özdemir, üretilen şeftalinin Antalya, Ankara ve İstanbul
pazarlarına gittiğini ifade ederek, şeftaliyi üretim maliyetlerinin düşük
olması nedeniyle tercih ettiklerini söyledi.