"Türkiye Meyve Fidancılığı Alt Sektör Analizi" İsimli Projenin Son Etabına Gelindi...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"Türkiye Meyve Fidancılığı Alt Sektör Analizi" İsimli Projenin Son Etabına Gelindi...
Haberin Tarihi: 3.6.2016 10:49:00 - Okunma Sayısı:4560 defa okundu.

Türkiye meyve fidancılığının rekabet gücünün artırılmasına yönelik olarak stratejik planının hazırlanması, çözüme katkı sağlayacak bir yol olarak belirlenmiştir

“Türkiye Meyve Fidancılığı Alt Sektör Analizi” İsimli Projenin Son Etabına Gelindi…

 

            Türkiye meyve fidancılığının rekabet gücünün artırılmasına yönelik olarak stratejik planının hazırlanması, çözüme katkı sağlamak amacıyla 2015 yılında Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Dilek KARAMÜRSEL, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB)'nin de içerisinde yer aldığı "Türkiye Meyve Fidancılığı Alt Sektör Analizi" isimli projenin son etabına gelindi.         

            Türkiye'de meyvecilik, 15.3 milyon ton üretim gerçekleştirilen, dünya üretiminde %2,3'lük paya sahip, rekabet potansiyeli yüksek bir sektördür. Fidancılık, meyvecilik sektörünün temelini oluşturan en önemli alt sektörlerdendir. Son yıllarda meyveciliğe verilen destekler yurtiçindeki, birçok ülkede hızla artmakta olan meyve bahçesi yatırımları da yurtdışı talebin artmasını sağlamış, fidancılık önemli bir ivme kazanmıştır. Bu ivme, Türkiye fidancılığında yaşanan sorunları açığa çıkarmış, çözüm arayışlarını beraberinde getirmiştir.

            Türkiye meyve fidancılığının rekabet gücünün artırılmasına yönelik olarak stratejik planının hazırlanması, çözüme katkı sağlayacak bir yol olarak belirlenmiştir. Bu amaçla 2015 yılında Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Dilek KARAMÜRSEL, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB)'nin de içerisinde yer aldığı "Türkiye Meyve Fidancılığı Alt Sektör Analizi" isimli projeyi başlatmışttı.

            Proje kapsamında 23.05.2016'da Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde, meyve fidancılığının stratejik eylem planını hazırlamak amacıyla "Fidancılık Çalıştayı" düzenlendi.

Eğirdir MAREM Müdürü İsa EREN, çalıştayın açılış konuşmasında; proje vesilesiyle kamu ve özel sektör paydaşlarını bir kez daha bir araya getirmiş olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi, Türkiye fidancılığının sorunlarının ancak bu işbirliğinin gelişmesi ile çözülebileceğini vurgulamış, tüm katılımcılara teşekkür etti.
 

            Proje ekibinde de yer alan Selçuk Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cennet OĞUZ moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya, Maliye Bakanlığı, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İzmir, Bursa, Isparta, İl Müdürlükleri, TAGEM Tarım Ekonomisi ve Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkalığı, BÜGEM Tohumculuk Daire Başkanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Karacabey Fidan ve Fide Test Merkezi Müdürlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Bankası, Eximbank, Fidan AŞ., FÜAB ve özel fidancılık işletmesi temsilcileri, Kalkınma Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı da planın hazırlığında aktif olarak yer aldı ve önemli katkılar verdiler.

            Türkiye Meyve Fidancılığının Stratejik Eylem Planı ve projenin diğer sonuçlarının önümüzdeki günlerde yayınlanacağı bildirilirken her birisi bir çalışma konusu olarak düşünülmesi gereken plandaki eylemlerin sorumluları tarafından sahiplenilmesi ve gerçekleştirilmesiyle Türkiye'nin fidancılıkta dünyanın en rekabetçi ülkeleri arasına gireceği belirtildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap