KIBRIS’TA “BOĞAZ ŞEHİTLİĞİ”NDE 327 KAHRAMAN TÜRK ŞEHİDİMİZ YATIYOR!...
Özel Haber Abdullah K. SİNAN
SDÜ Öğretim görevlisi gazeteci arkadaşımız Şakir Aksöz, Manşet Gazetesi sahibi gazeteci arkadaşımız Hakan Yaman ve Provision Film Yapım Şirketi sahiplerinden Barış Karahançer ile 17 Mayıs Salı günü gerçekleştirdiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti seyahatinde Girne’de bulunan BOĞAZ ŞEHİTLİĞİ’ni de ziyaret ettik…
Son derece temiz ve bakımlı olan BOĞAZ Şehitliği’nde, 1974 Mutlu Barış Harekatı’nda şehit düşen Subay, Astsubay, Erbaş ve Erler ile mücahitlerimizin bulunduğu 327 şerefli Türk Şehidi, TÜRK BAYRAĞI ile KKTC Bayrağı altında onurlu unvanlarıyla yatıyor…
Türkiye’mizin her bölgesinden şehitlerimizin bulunduğu Boğaz Şehitliği’ndeki şehitlerden bir tanesi de Yalvaçlı Bekir AKSÖZ…
1974 Mutlu Barış Harekatı’nda, henüz 22 yaşında şehit düşen Bekir Aksöz, gazeteci arkadaşımız Şakir Aksöz’ün babası…
Duygularımızın, hüznümüzün doruğa çıktığı BOĞAZ şehitliğinde kahraman şehidimiz Bekir Aksöz ile vatan uğruna canlarını veren tüm şehitlerimize dualar ettik. Mekanları cennet olsun…
BOĞAZ ŞEHİTLİĞİ
Mutlu Barış Harekatı’nda şehit olan Mehmetçik ve Mücahitlerin definleri ile Boğaz Şehitliği ilk olarak Temmuz 1974’te kurulmuş ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığınca 01 Ağustos 2002’de restore edilerek ziyarete açılmıştır. Boğaz Şehitliği’nde 20 Temmuz - 16 Ağustos 1974 tarihleri arasında gerçekleştirilen Mutlu Barış Harekatı’nda şehit olan Subay, Astsubay, Erbaş ve Erler ile Mücahitler yatmaktadır.
Boğaz Şehitliği’nin girişi; geniş bir park alanını, ziyaret edenlere bilgi vermek amacıyla yapılan bir danışma binasını, dört adet çardağı, süs havuzunu ve çeşitli makamlar ile komutanlar tarafından dikilen ağaçları bulunduran bir anı fidanlığını içermektedir. Şehitlerin bilgi ve renkli resimlerine danışma binasında bulunan bilgisayardan ulaşılabilmektedir.
Şehitliği Oluşturan Bölümler
1. Tören Alanı
2. Şehitlik Alanı
3. Sergi Alanı
4. Anıt
200 m2’lik tören alanında şehitlikte yatmakta olan şehitlerimizin kabir sıra numaraları, P. Onb. Cengiz KURTULUŞ’un şehit olmadan önce yazdığı hatırat, iki aslan heykeli ve bir komandı heykeli bulunmaktadır.
Tören alanında bulunan Komando heykeli, 1974’te Ada’ya ilk ayak basan kahraman Mehmetçik’i, aslan heykelleri ise Kahraman Mücahit ve Mehmetçik’in cesaretini simgelemektedir.
Tören alanında Onb. Cengiz Kurtuluş’un şehit olmadan 25 saat önce yazdığı hatıratından bir alıntı:
“…Bugün 24 Temmuz 1974, artık silah sesleri kesildi ve üst bölgesinde emniyet tertibatı aldıktan sonra istirahat ediyoruz. Eve ve Hülya’ya mektup yazdım ve saat 13.15’te helikopterle yolladım. Mektuptan sonra istirahat ediyoruz. Şimdi aldığımız emre göre Girne’de çarpışmaya gidiyoruz. Buradan sağ çıkacağıma inanmıyorum. Bu çarpışmada öleceğimi tahmin ediyorum. Allahtan hayırlısı, inşallah kazasız belasız atlatırız bunu da.
Saat 16.30, işte bunu da kazasız belasız atlattık. Şimdi üst bölgesinde istirahat ediyoruz. 25 Temmuz. Hülya’ya mektup yazdım ve helikoptere verdim.”
2. Şehitlik Alanı
Şehitlik alanı; altı sırattan oluşmaktadır. Şehitlik alanında özellikle beşinci sıranın son bölümünde bulunan boş alan ve kabirler, kayıp şehitlerin bulunması durumunda defnedilecek yer sağlanması amacıyla yapılmıştır. Bu boş kabirler aynı zamanda şehitliğin mimari simetresini sağlamaktadır.
Boğaz Şehitliği’ne halihazırda 18 Subay, 15 Astsubay, 268 Erbaş ve Er olmak üzere 301 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve 26 mücahit şehit ile toplam 327 şehit defnedilmiştir.
3. Sergi Alanı
Sergi alanında iki küçük çocuğun karşıladığı bir Mehmetçik heykeli, zaferi simgeleyen KKTC bayrağını kaldıran bir Mehmetçik ile bir Kıbrıs Türk kadını heykeli, bayrağa sarılı şehit bir asker ve iki aslan heykeli bulunmaktadır. Duvarlarda ise Prof. Dr. Tankut ÖKTEM tarafından yapılan beş adet rölyef bulunmaktadır.
Her bir rölyef çekilen acıları, var oluş mücadelesinde yer alan cesaret ile kahramanlıkları ve 1974 Mutlu Barış Harekatı’nı üzerlerindeki yazılarla kronolojik sıraya göre sergilemektedir.
1974 Mutlu Barış Harekatı’nda Kıbrıs Türk halkının çocuklarıyla birlikte Ada’ya ilk ayak basan Mehmetçik’i karşılamasını simgeleyen heykel, sergi alanının sol tarafında bulunmaktadır.
Sergi alanı, Mehmetçik’in kazandığı zaferi müteakip kurulacak olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bayrağının ve anayasasının bir Mehmetçik tarafından Kıbrıs Türk Gençlerine emanet edildiğini simgeleyen bir heykel çalışmasıyla sonlandırılmıştır.
4. Anıt
Anıt alanındaki bayrağa sarılı şehit asker heykeli, şehit olmasına rağmen Türk sancağını yere bırakmayan kahraman Türk askerlerini temsil etmektedir.
Şehitliğin en üst noktasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni simgeleyen 7 metrelik anıtın yanında 15 metre yüksekliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyen bir anıt yapılmıştır. Bu iki anıt Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki birlik ve beraberliği temsil etmektedir. Anıtın arkasına direnişi simgeleyen TMT sancakları, Bayraktar Sancağı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti bayrakları dikilmiştir. Bu sancaklar sadece devlet töreni icra edilen günlerde göndere çekilmektedir.