Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u Andık...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u Andık...
Haberin Tarihi: 12.3.2016 08:54:00 - Okunma Sayısı:1903 defa okundu.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 95. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Eğirdir'de düzenlenen törenle kutlandı.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Andık…

 

            İstiklal Marşı’nın kabulünün 95. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Eğirdir’de düzenlenen törenle kutlandı.

            12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma haftası dolayısıyla ilçemiz okullarından Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi tarafından bir program hazırlandı.

            11 Mart 2016 Cuma günü saat 10:00’da Kervansaray Düğün Salonunda düzenlenen program, devletimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, büyük Şair Mehmet Akif Ersoy ve aziz şehitlerimiz için  saygı duruşunda bulunulması ve  İstiklal Marşı’nın söylenilmesiyle başladı.

            Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Okul Müdürü Duran Kış yaptı.

            “İstiklal Marşımız milli mücadelenin en değerli destanıdır”

            Kış, konuşmasında şunları söyledi:

            “İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 95. yıldönümü için toplanmış bulunuyoruz. İstiklal Marşı’nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını çok iyi bilmemiz gerekmektedir.

            İstiklal Savaşı’nın elemli ve buhranlı günlerindeyiz. İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş, düşman orduları bin yıllık Türkiye tarihinde ilk defa Türk yurduna girmişlerdi. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Böyle bir ortamda yazılan İstiklal Marşı “Korkma!” seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin büyük bir şairin hisli kalbinde terennüm edilmesidir.

            Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı. Öyle de oldu. Milletimizin hür yaşama azmi ve aşkı, Mustafa Kemal gibi eşsiz bir liderin şahsında canlanacak ve bizlere bir ufuk olacaktı. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da yaşayacak olan milletimiz vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayasızca saldırılara elbette boyun eğmeyecekti.

            Medeniyeti yüzlerindeki vahşeti örtmek için bir maske gibi kullanan dönemin süper güçleri en güçlü silahlarıyla yurdumuzu işgale yeltenmişler fakat, Türk Ordusu çelikleşmiş iradesi ve iman dolu göğsüyle onlara en güzel cevabı vermiştir.

            İşte; bu anlatılanları düşündüğümüzde; Milletlerin yapısını meydana getiren değerler; dil, tarih, kültür, vatan, bayrak ve hedef  birliği gibi unsurlardır. İnsanların bu şekilde ortak miraslara sahip olmaları, onları bu değerler çevresinde bir araya getirir, böylece millet olma seviyesine ulaştırılır. Bu unsurlar, toplumları manasız kalabalıklar olmaktan kurtararak millet olabilme şuuruna yükseltir.

            Bu duygular içerisinde; Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen ve beğenilen güfte için 500 lira ödül verileceği belirtilen yarışmada toplam 724 şiir yarışmaya katılır. Gelen şiirler bir kurulca titizlikle incelenip, 724 eser arasından seçilen 7 şiir, Büyük Millet Meclisi’nde okundu. Para ödülü kabul etmeyen ve bir hayır vakfına bağışlayan, yazdığı şiiri ancak milletine armağan eden Mehmet     Akif’in şiiri arka arkaya üç defa okunarak 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alkışlarla kabul edildi.

            İstiklal Marşımız bizim değerlerimizden biridir. Bizim bir arada olmamıza mana ve ehemmiyet katan milli ruh birliğimizin sembolüdür. İstiklal Marşı, bir manada milletimizin hürriyet ve milli irade türküsüdür. Toplumumuzun ortak bir kalp atımıdır.

            Bireyler ve toplumlar, ne kadar zenginleşirlerse zenginleşsinler, ne kadar ileri bir uygarlık düzeyine gelirlerse gelsinler, milli bilinçleri, inançları olmalıdır. Millet olmanın en önemli özelliği budur.

            İstiklal Marşımız, ulusumuzun en zor zamanlarında yüksek bir ümit ışığı olmuştur ve hala olmaya devam etmektedir. O, milli mücadelenin en değerli destanı olarak görülmektedir.

            Milli marşımızı hep bir ağızdan yürekten söyledikçe, ulusal bütünlüğümüz perçinlenmektedir. Ona duyduğumuz hürmet, milletimize ve devletimize duyduğumuz saygıdır. Onun içimizde uyandırdığı coşku, milli mefkuremizin ve inancımızın ta kendisidir.

            İstiklal Marşımız, hem edebi yönden, hem de beste olarak büyük ve derin bir manaya sahiptir. Bu mana içinde, milli bağımsızlığımızın, sonsuz varlığımız, kahramanlığımız, en güzel şekilde coşkuyla ifade edilmektedir. İstiklal marşımız, kalplerimizdeki ortak his ve heyecan, kollarımızdaki kudret, içimizde atan şah damarı ve gururdur, alnımızda yanan aydınlık bir ışıktır.

            İskiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy sadece bir şair değildir, aynı zamanda vatan işgal altındayken Ankara’ya gelerek milli mücadeleye destek vermiş, Çanakkale’de olduğu gibi milli mücadelede de halkı bilinçlendirmiş bir aydındır.

            Eserleri milletimizin kalbinde taht kurmuştur. Kalbi milleti için çarpmış, kendini millete adamış bir vatanseverdir. Büyük şiirler de ancak böyle büyük ruhlardan çıkmaktadır.

            Bu itibarla İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümünde bu marşı bizlere hediye eden Mehmet Akif’i, ebediyete intikal etmiş olan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.”

            Okul Müdürü Duran Kış, sözlerini Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözüyle tamamladı.

            Daha sonra Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu “İstiklal Marşı” Oratoryosu seslendirildi.

            Programda okul öğrencilerinden Eşe Yiğit “Bülbül” isimli şiiri duygu yüklü performansıyla okudu.

            12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy haftası kutlama etkinlikleri, okul öğretmen ve öğrencilerinin birlikte hazırlamış olduğu “İstiklali Yazanlar” isimli tiyatronun sahnelenmesiyle sona erdi. Tiyatro, izleyenler tarafından büyük beğeni aldı. 

            İstiklal Marşının kabulü programını hazırlayan Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi’nin yöneticilerini, öğretmenlerini ve öğrencilerini kutluyoruz.

            İstiklal Marşımız, dışarıya bağımlılığın, sömürü,  soygun ve zulüm düzeninin değil, ulusal bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, yurt sevgisinin, ulusal egemenliğimizin ve ulusal birliğimizin dillendirildiği “Vatan türkümüzdür”. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u minnetle anıyor,  şükranla yad ediyoruz. “Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın…”

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap