Haberin Tarihi:
16.2.2016 10:23:00
- Okunma Sayısı:1359
defa okundu.
Prof. Dr. Hülagü Kaplan'ın 06 Şubat 2016'da Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediye Başkanlığı'nca birlikte düzenlenen Eğirdir'in Kırsal Kalkınmasına, Sürdürülebilir Gelişme Perspektifinden Katkı Paneli Sonuç Bildirgesi İçin önerileri şöyle:
6 ŞUBAT EĞİRDİR’İNE BAKIŞ…
Prof. Dr. Hülagü Kaplan’ın 06 Şubat 2016’da Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediye Başkanlığı’nca birlikte düzenlenen Eğirdir’in Kırsal Kalkınmasına, Sürdürülebilir Gelişme Perspektifinden Katkı Paneli Sonuç Bildirgesi İçin önerileri şöyle:
1* Kırsal kalkınma hidrolojik havza bütünlüğü içinde ele alınmalıdır. Bunun için, pilot plan olan Eğirdir planını takiben, Eğirdir Gölü çevresindeki ilçe merkezleri ve belediyeler, üşgüdümlü bir planlama ortamı oluşturmak üzere, işbirliği yapabilir. Bunda Eğirdir öncü rol oynayabilecektir.
2*Vizyon-amaç-hedef-strateji silsilesi , işletimsel olarak yapılandırılmalıdır. Misyon, buna göre, tüm sorumlu, yetkili, katkıcılar için, işletimsel kurguya uygun ‘eylem planlarının bütünleyicisi olmalıdır.
3* Kırsal gelişme ve çevrenin korunmasında başvurulacak en önemli kaynak ‘insan’dır. Yöre insanı koruma, korunma, koruma-kullanım dengesi, ürün deseninin çeşitlenmesi, yapılı çevrenin ve yaşamın daha sağlıklı duruma getirilmesi konusunda bilgilendirilmeli; tarımdan-turizm’e, tüm sektörlerin birbirini nasıl destekleyebileceği konusu gerekli yerde eğitim konusu olarak ele alınmalıdır.
4*Kırsal gelişmenin planlanmasının onayından itibaren, izleme-denetleme-değerlendirme süreci etkin olarak işletime alınmalıdır.
5* Mekansal Planlama kademelenmesi ve sürecine uygun olarak, 2016-2023 Eğirdir Kırsa Kalkınma Planı ile mevcut Çevre Düzeni Planı, Stratejik Planlar ve İmar Planları ile bütünlüğü sağlanmalıdır.
6* Merkezi yönetim ve yerel yönetim yatırımları örnek oluşturmalı; özellikle mekanın yeniden yapılandırılmasında eko sistem ile uyumlu, beşeri ekosistemi olumlu yönlendirici örnekler olmalıdır.
7* Eğirdir Gölü, eko sistemi ile, tüm planlamanın vizyonunda en önemli bileşendir. Eğirdir ve Göl yakın çevresi diğer yerleşmeler için ‘kara’dan göl’e bakmak’ yerine ‘göl’den kara’ya bakmak’ benimsenmeli; hedef ve stratejiler buna göre belirlenmelidir.
8*Faaliyet ve özellikle ürün’de monotenik olgunun potansiyel olumsuzlukları irdelenerek, planlama, faaliyet çeşitlenmesi, ürün çeşitlenmesi ve dolayısı ile işkolu çeşitlenmesini en uygununu elde edecek biçimde düşünülmelidir.
9* Yerleşmelerin sürdürülebilir gelişmesinde ‘bağlamsallık’ önemsenmeli; özellikle yapılı çevrenin inşası ve yeniden inşasında, bir diğer deyişle imarında yerel malzeme, kütle-kitle-çevre ilişkileri, yöntem ve olgularına önem verilmelidir.
10* Eğirdir Gölü su kütlesinin, kalitesinin ve kütle içi sirkülasyonun sağlıklı olabilmesi için önceki hatalı uygulamaların mevcudiyeti irdelenerek, giderilmesi bir programa bağlanmalıdır. Bu anlamda, en görünür bir hatalı uygulama olan Yarımada-Can ada-Yeşilada dolgu bağlantısı, meskun nüfusun birincil gereksinimleri de düşünülerek, yeni bir erişme bağlantısı ile değiştirilmelidir.
11* Göl ve çevresi hava, su ve toprak kirliliğinde önemli payı olan yakıt olarak kömür kullanımı, yerini daha çevresel yakıt kullanımına bırakmak üzere, doğalgaz ve yenilenebilir enerji irdelemesi yapılmalıdır.
12* Demiryolu ve mevcut arazisi için acele karar verilmemeli; Isparta ve ülkesel ilişkilerin sürdürülebilir ulaşım yönünden değerlendirilmesine tabi tutulmalıdır.
13* Özellikle Yarımada-Can ada-Yeşilada kesiminde açıkça belli olan, kentin tüm yüzeyinde ortaya çıkan çevresi ile orantısız yol genişlikleri çevresi kullanımlar ve işlevi ile orantılı duruma getirilmek üzere irdelenmeli; bu yolların yeniden projelendirilmesinde yaya ve bisiklet için düzenlemeler de düşünülmelidir.
14* Göl çevresi yerleşmeler için bugüne kadar ihmal edilmiş olan sürdürülebilir ulaşım taşıtı bisiklet yolu ve şeridi projelendirmesi yaygınlaştırılmalıdır.
15* Sürdürülebilir ulaşım ve yerleşmenin önemli bir ögesi olan ‘yeşil yol’** kırsal gelişmenin ve kırsal-kentsel yerleşme ulaşım ve çevre kalitesi ilişkisinin bir bileşeni olarak, planlamada yer almalı; erişebilirlik ve çevre kalitesi için süreklilik kazandırılmış, yeşil sistem ile ulaşım sistemi bütünlüğü öngörülmelidir.
16* Mekansal Planlamanın önemli bir kesimini oluşturması beklenen kentsel tasarım projeleri, özellikle meydan, sokak gibi, yerleşme faaliyetlerinin yoğunlaştığı kesimlerde mekanın kalitesini kazanmak üzere, öncelikli kentsel tasarım alanları belirlenerek, yürürlüğe konulmalıdır.
17* Eğirdir kentinin kimliğinde önemli bir bileşen olduğu düşünülen, özgün bir değer olan Altınkum Kumsalı ve çevresi, öncelikli kentsel tasarım alanı olarak ele alınmalı; kumsal kendini gösterecek ve kent’e kazanım sağlatacak biçimde hatalı uygulamalardan arındırılmalıdır.
18* Eğirdir ve Göl çevresi diğer yerleşmelerin geleceğini olumlu etkilemek üzere, planda sürdürülebilirlik kıstaslarına göre yer belirlenerek, ÇED değerlendirmesi yapılarak, Kemik hastanesi yeni yerinde, daha geniş bir hizmet yelpazesi, daha yüksek kapasite ile projelendirilmeli; tüm sorun ve olanakların değerlendirilmesinde de rol alacak biçimde, Üniversite için yer aranmalıdır.
19* Burada kurulması düşünülen Üniversite ve hastane tesisler i sosyal donatıları ve çalışanının iskan konusu ile birlikte ele alınmalıdır.
20* Katı atık ve pissu atık olumsuz olarak görülmemeli; dönüşüm ve geri kazanım ve yeniden kullanım konusu, sürdürülebilir planlama konusu olarak ele alınmalı; bu tesislerin kurulumu buna göre ele alınmalıdır.
***
Not: Karadeniz Bölgesindeki yanlış uygulama ile karıştırılmasın; orada terim yanlış anlamda ve teknik yanlış yerde kullanılmıştır.