Isparta’dan 59 adet Sığla EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda yerini aldı
Türkiye’nin ilk EXPO’su olan EXPO 2016 Antalya sergi alanına 6 ay içerisinde 31 türde 2 bin 823 ağaç transplantasyon (bir ağacın çeşitli amaçlarla, bulunduğu yerden uygun bir şekilde çıkarılıp istenen başka bir yere nakledilerek dikilmesi) yönetimiyle nakledilerek büyük bir başarıya imza atıldı. EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Levent Murat Danışman, “Türkiye’de bu miktarda ilk defa bu kadar fazla yetişmiş ağaç nakili yapıldı, bir anlamda zamanı satın almış olduk” derken ağaçların yaşama oranının yüzde 98,6 olduğunu da vurguladı.
EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda Türkiye’deki en yüksek rakamlı transplantasyon gerçekleştirildi. Alana transplantasyon yöntemiyle dikilen ağaç sayısı 2 bin 823’e ulaştı. Antalya’nın ve Türkiye’nin farklı noktalarından getirilerek EXPO 2016 alanında yeniden toprakla buluşturulan 31 türdeki bu ağaçların yaşama oranı ise yüzde 98,6.
Bu yıl 23 Nisan’da “Çiçek ve çocuk” temasıyla kapılarını açacak olan Türkiye’nin ilk EXPO’su EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda bitkilendirme ve peyzaj çalışmaları sürerken, alana transplantasyon yöntemiyle de çok sayıda ağaç dikildi. Farklı yerlerden alana getirilen bu ağaçlar, zarar görmemeleri için alana ulaşır ulaşmaz saat gözetmeksizin toprakla buluşturuldu.
Antalya’da özelikle Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli çalışmaları nedeniyle orta refüjlerden sökülen 898 ağaç Aksu’da bulunan EXPO 2016 Antalya Sergi alanında yeniden toprakla buluşturuldu. Bu ağaçlar arasında 83 adet akasya (Acacia sp), 95 adet Akçaağaç (Acer negundo), 117 adet Doğu Çınarı (Planatus orientalis), 359 adet Palmiye (Washingtonia robusta), 47 adet Gladiçya (Gleditsia sp), 72 adet Tespih ağacı (Melia azedarach) da bulunuyor.
Ayrıca yine transplantasyon yöntemiyle EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’na Atatürk Orman Çiftliği’nden 114 adet Saplı Meşe (Quercus robur), Isparta’dan 59 adet Sığla (Liquidambar orientalis), Manisa’dan bin 471 adet Zakkum (Nerium oleander) ve İzmir Ödemiş Bademli Köyünden getirilen 775 yıllık zeytin ağacı (Olea europea) da bulunuyor. Bu ağaç EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı da olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından geçtiğimiz günlerde alana dikildi.
Bugüne kadar EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’na transplantasyon yöntemiyle 6 ayda 31 türde 2 bin 823 adet ağaç dikildi. Transplantasyonun oldukça zor ve meşakkatli bir süreç gerektirdiğine dikkat çeken EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Levent Murat Danışman, şunları söyledi:
“Transplantasyon olarak bakınca bu ölçekte Türkiye’de bugüne kadar yapılan en büyüklerden bir tanesi. Biz aslında ağaçları trasplante ederken zamanı satın alıyoruz. Onun için paha biçilmez bir olay. Ülkemizin genelinde bunu yaymamız gerektiği inancındayız. Biz bu türdeki ağaçları trasplante yaparken özellikle raylı sistem güzergahındaki, üzülerek söylüyorum kesilmesi gereken ağaçları biz yaşatmak için nasıl bir master plan geliştirebiliriz doğrultusunda oradan yaklaşık 500 ağacı alarak alanımızda yaşam verdik.”
Transplantasyonda başarı oranının yüzde 98,6 olduğunu söyleyen EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Levent Murat Danışman, EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda iki türlü transplantasyon gerçekleştirildiğine de vurgu yaptı. Danışman, “EXPO tepemiz Toros ormanlarını çağrıştırıyor ve Toros ormanları kesitini çağrıştıran ağaçları da biz Ankara, Isparta gibi bölgelerden, iklim koşulları bu bölgemize uygun olanlardan seçtik. Yaşatmak için elimizden geleni nasıl yaparız diye seçtiğimiz ağaçları da dikme ve yaşatma fırsatı bulduk. Bu ağaçları işçi marifetiyle kasalama yöntemiyle getiriyoruz. Bu da zahmetli bir uğraşı. Hepsinde emeği geçen çalışma arkadaşlarıma EXPO 2016 Antalya ajansı adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.