Eğirdir'in Turizmi Masaya Yatırıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir'in Turizmi Masaya Yatırıldı
Haberin Tarihi: 19.11.2015 16:24:00 - Okunma Sayısı:2071 defa okundu.

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş başkanlığında "Eğirdir Kırsal Kalkınma Projesi Turizmin Geliştirilmesi" toplantısı yapıldı.

            Eğirdir Kırsal Kalkınma Projesi Turizmin Geliştirilmesi Toplantısı Yapıldı

 

Eğirdir’in Turizmi Masaya Yatırıldı

 

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş başkanlığında “Eğirdir Kırsal Kalkınma Projesi Turizmin Geliştirilmesi” toplantısı yapıldı.

            Eğirdir Kırsal Kalkınma Projesi Turizmin Geliştirilmesi Toplantısında Eğirdir’de; Kırsal Turizmin Geliştirilmesi, Alternatif  Turizm İmkanlarının Tespit Edilmesi, Turizme Yönelik Tanıtım Faaliyetlerinin Geliştirilmesi, İlçe Turizm ve Tanıtım Bilgi Paketinin Hazırlanması, Eğirdir Gölü ve Diğer Doğal Alanlarda Yapılabilecek Spor Etkinliklerinin Geliştirilmesi, Turizm Sektörüne Yönelik Meslek Odaklı Eğitim Faaliyetleri, Yöresel Turizm Ürünlerinin Envanterinin Çıkarılması, Gelecek Vaat Eden Yöresel Ürünlerin Üretilerek Pazarlanması, Kıyı Bandındaki Uygun Plaj Alanlarındaki Küçük Altyapı Tesislerinin Yapımı ve Bakımı ve Restorasyon Gerektiren Tarihi Eserlerin Tespiti” konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

            Bugün saat 9.30’da Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya; Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA ) Yatırım Destekleme Ofisi Uzmanı İsmail Kılınç, Eğirdir Turizm Otelcilik Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Demir, Eğirdir MYO öğretim görevlisi Çetin Meydan, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Şakir Çınar, Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın, Daire Amirleri, Turizm sektörü temsilcileri ve basın mensupları katıldılar.

Kaymakam Akdaş;

“Stratejik Hedefimiz: Eğirdir’in Turizmini Geliştirmek”

            Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başlayan toplantıda bir açılış konuşması yapan Kaymakam Abdullah Akdaş: “Bugün ilçemiz için önemli bir gün. Yaklaşık 5 ay süre içerisinde Isparta Kırsal Kalkınma Planını hazırladık.  Isparta Kırsal Kalkınma Planı tüm Isparta ilçelerini kapsamaktadır. Bütün ilçelerin ayrı ayrı planlamaları hazırlanacak.  Valimizden istirham ettik, ilk ilçe Eğirdir olsun dedik sağolsunlar kabul ettiler. Eğirdir ilçemiz için önemli bir günün başlangıcı diye düşünüyorum. Eğirdir potansiyeli itibarıyla çok önemli bir ilçe. Isparta’nın en önemli ilçesi diyebiliriz. Eğirdir’in turizm potansiyeli tarım, hayvancılık ve meyvecilik potansiyeli var. Aynı zamanda yaşam kalitesinin yükseltilmesiyle alakalı alınacak tedbirleri bu toplantılarda görüşeceğiz. İlk konumuz Turizm. Isparta’nın turizm konusunda en yüksek ilçesi Eğirdir. Bize bu konuda teknik olarak destek olacak bir kurumumuz yani Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA ) var. Onlar da bu planın hazırlanmasında teknik destek sağlayacaklar.  Turizmle ilgili Eğirdir’de Ne yapacağız’ı tartışacağız? Şimdiye kadar yapılanlar ne?, üzerine ilave edilmesi gereken ne var…? onları konuşacağız. Turizmle ilgili çok ciddi yaşadığımız sorunlar var. Bu sorunların neler olduğunu ve nasıl giderilebileceğini görüşeceğiz. Stratejik hedefimiz Eğirdir’in Turizmini geliştirmek. Stratejik hedefimizin altında bizlerin faaliyetleri olacak. Bu işlerin sahipleri kim, sorumluları kim? Bunları ortaya çıkaracağız.

            Önümüzdeki haftalar içerisinde de Eğirdir’in tarımı, hayvancılığı, meyveciliği ile ilgili problemlerini ve hedeflerini ortaya çıkaracağız. Sonraki toplantımızda da Eğirdir’de yaşayan 30-35 bin insanımızın yaşam kalitesini nasıl yükseltebiliriz, daha da ileriye nasıl götürebiliriz? bunları  konuşup Eğirdir’in Kırsal Kalkınma Planını ortaya çıkaracağız. Bu toplantının Eğirdir’imize hayırlara vesile olmasını, Eğirdir’e iyilikler, güzellikler ve güzel yatırımlar getirilmesini temenni ediyorum” dedi.

            Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA ) Yatırım Destekleme Ofisi Uzmanı İsmail Kılınç ise, Eğirdir’in Isparta’nın bir incisi olduğunu, BAKA olarak her zaman destek olacaklarını ifade etti.
 

Eğirdir’in tarihi, kültürel ve doğal dokusunun ortaya çıkarılması büyük bir avantaj…

            Daha sonra söz alan Eğirdir MYO öğretim görevlisi Çetin Meydan, Kırsal Turizmin Geliştirilmesi konusunda görüşlerini bildirerek özetle: “Nüfusu 20 binden az olan yerler kırsal alan kapsamına giriyor. Biz de Eğirdir’de neler yapabiliriz, neleri geliştirebiliriz bunları tartışacağız. Tarihi Kentler Birliğinin avantajlarını kullanarak projeler üretmeliyiz. Örneğin Eğirdir’de Cumhuriyet tarihinden kalan bir çok evler var. Bunların onarılması,  yollarının düzenlenmesi, Eğirdir’in tarihi, kültürel ve doğal  dokusunun çıkarılması  Eğirdir’e bir avantaj sağlayacaktır” dedi.

Başkan Şengöl: “Eğirdir’in Sahibi Kim?”

            Eğirdir’in dünya incisi olduğunu, fakat bu inciye devlet tarafından sürekli cezalar kesildiğinin dikkat çeken Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl ise görüşlerini şu şekilde ifade etti:

            “Biz bu toplantıları daha önceleri çok yaptık. Birkaç yıldır yapılmıyor. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği diye bir kurum var. Bu kurum Eğirdir’e sürekli cezalar kesen bir kurum. İyileştirmeler, düzenlemeler yapacağı yerine sürekli cezalar kesiyor. Ankara’ya gidilip Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği hakkındaki sorunlarımız anlatılmalı” dedi.

            Şengöl, sözlerine şöyle devam etti: “Eğirdir Gölü’nde kimler yetkili HERKES… Neye yetkili? ŞİKAYET etmeye yetkili. Eğirdir Gölü için bir yönetim kurulması gerekiyor. Örneğin yetkinin Valiliğe verilmesi gerekiyor. Su kirliliği, özel hükümler… Bunlar Eğirdir Gölü için çok büyük etken”.

Antalya Seyahat Acenteleri Eğirdir’den Tur Rutlarını Kaldırdı…

            Eğirdir Kırsal Kalkınma Projesi Turizmin Geliştirilmesi toplantısında söz alan Eğirdir Eskiciler Konağı Nis Otel Müdürü Mehmet Demirel ise: “.. 1995 yılından itibaren her yıl Tokyo’dan Eğirdir’e gelen bir misafirimiz Otelimize geldi. Bu misafirimiz 1995 yılından itibaren geldiği süre içerisinde gezi rehberini oluşturmuş ve o bölüme Eğirdir’i de koymuş. 1995 yılında çıkartmış olduğu Eğirdir sayfasıyla 2014’te çıkartmış olduğu Eğirdir sayfası arasında hiçbir şey değişmemiş. Kendisi bana şunu söyledi: “Eğirdir’e hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Altın bir tepside yaşıyorsunuz, sadece kıymetini bilin ve reklamını yapın”. Bizim burada en büyük sorunumuz reklam. BAKA’nın 2013 yılında hazırladığı 2007-2012 yılları arasında Eğirdir’de turizm potansiyellerini, günü birlik otel konaklama ve potansiyel olan rakamların belirtildiği bir broşür var. Fakat bu sayılar her geçen yıl düşüyor. Bu sayının düşmesinin sebeplerinin neler olduğunu konuşmamız gerekiyor. 2 hafta önce Antalya’da acente sahipleri ve yetkilileriyle bir araya geldim. Hepsi Eğirdir hakkında bir ajanda tutmuşlar. 2002 ve 2007 yıllarından bahsettiler. Bir karar almışlar ve Eğirdir’den tur rut’larını kaldırmışlar. Bu rut’ların çıkarılmasının sebeplerini sordum: ‘Hizmet kalitesinin düşük olması, ilgi alakanın gelen misafirlere az olması, fiyatların devasa boyutlarda olması tur firmalarını etkilemiş. Onlar zincirleme çalışan kişilerdir. Hepsi programlarını birbirlerine verirler, reklamlarını yaparlar. Bu Eğirdir açısından için çok kötü bir reklam. Bunun nasıl önlenmesine dair bir şeyler konuşmamız gerekiyor. Kültürel miras diyoruz Eskiciler Nis Otel bugün kültürel mirasını şekil itibarıyla canlandıran bir olgu. Fakat bizim de sorunlarımız var. Müşterilerimizin de bir takım sorunları var.

            Öncelikle mevcut yapıyı nasıl geliştirebiliriz?, nasıl reklam yapabiliriz? Nasıl koruyabiliriz?, Eğirdir’deki işletmelere nasıl avantajlar sağlayabiliriz?... bunları konuşmalıyız diye düşünüyorum.

            Turizmde en büyük olgu reklamdır. Bana göre Eğirdir’in en büyük sıkıntısı reklamdır. Dışarıdan buraya insan getirmemiz gerekiyor, bu da reklamla olur.

            Bana göre turizmden elde edilecek para=kaliteli hizmet, ucuz, sürekliliği olan, sağlıklı, ilgi ve alakadır.” dedi.

            Demirel, bu konuda önerilerini şu başlıklar altında sıraladı:

- Yerel yönetimler ve sektör ile ticari kazanç sağlayanlardan oluşmuş bir istişare ekibi kurulmalı ve belirli periyotlarda toplantılar yapılmalıdır.

- Turizm master planı oluşturulmalıdır.

- Her mevsim, iklim ve doğa özellikleri temel alınarak Sürdürülebilir Turizm olanakları çeşitlendirilmelidir, var olanlar da desteklenmelidir.

- Eğirdir’e ait Gezi Rehberi detaylı Yazılı Görsel olarak hazırlanmalı ve hızla dağıtılması sağlanmalıdır.

- Ulusal ya da uluslar arası milletlerin dikkatini çekmesi açısından TV ekranlarındaki Gezi-Yemek-Tarihi Olgu gibi programlarda yer alması sağlanmalıdır.

- Eğirdir’i tanıtım açısından ilçede Turizm Fuarı düzenlenmeli ve fuara Tur Acente Yetkilileri çağrılmalıdır.

- Ulusal ya da Uluslar arası Turizm Fuarlarında Eğirdir tanıtımı için mutlaka yer alınmalıdır.

- Eğirdir’de sektör olarak hizmet veren işletmelere kaliteyi arttırmak ve standart getirmek adına hizmet içi eğitimler verilmeli ve eğitimler sertifika alma olanaklı olmalıdır.

- Sektörde hizmet verenler gerekli merciler tarafından kontrol edilmeli ve bu kontroller belirli periyotlarda sürekli hale getirilmelidir.

- Eğirdir’de yaşamını sürdüren insanlarımıza turizm sektöründen de para kazanabilecekleri fikri ulaştırılmalıdır.

- Eğirdir’e tanınmış turizm duayenleri davet edilmeli ve çeşitli programlar hazırlanmalıdır.

- Eğirdir’e yerli ve yabancı yatırımcılar davet edilmelidir.

- Eğirdir’in tanıtım amaçlı fantastik kurgular ile TV programlarına taşınması sağlanmalıdır.

***

             Katılımcıların;

* Eğirdir’de Alt Yapı sorunu var.

* Özel tesis yapılacak bir alanımız yok.

* 400 kişiye yemek verecek bir yemek salonumuz yok.

* Yatak sayısı yüksek otelimiz yok.

* Kongre turizm toplantıları Eğirdir’de yapılabilir.

* Eğirdir’e Helikopter pisti yapılmalı.

* Yollar genişletilebilir. (Ada yolu, Barla yolu, Kovada yolu)

* Çevre yolu yapılmalı.

* A.Gökdere-Antalya yolu bir an önce yapılmalı…

gibi somut örnekler verdikleri toplantı fikir alışverişi ile sona erdi.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap